Het MoMu in een nieuw kleedje

Het ModeMuseum, kortweg MoMu, is het hart van creatief Antwerpen. Achter de draaideur worden stoffen tot kunst verheven. Conservator Wim Mertens kijkt uit naar de heropening van het museum op zaterdag 8 oktober.

4

Nu de 38.000 collectiestukken verhuisd zijn naar een depot in de Waaslandhaven, is er extra ruimte in het museum voor de voorbereiding van de expo's met een volwaardig conservatieatelier, twee mannequinageateliers én een fotostudio. In het MoMu krijg je drie expo’s voor de prijs van één. De eigen collectie maakt nu deel uit van de vaste tentoonstelling. ‘Centraal in onze collectie staat de avant-gardemode. Die stellen we samen met aankopen, schenkingen en langdurige bruiklenen’, zegt conservator Wim Mertens. Hij stuurt het achtkoppige team aan dat ervoor zorgt dat de stukken in perfecte staat op zaal komen. ‘Het is een voorrecht om dagelijks bezig te zijn met objecten die de mooiere kanten van het mens-zijn naar boven brengen.’

Méér dan kleren

Tijdens de modeweken zitten de curatoren van het MoMu figuurlijk op de eerste rij. ‘We hebben een actief aankoopbeleid waarbij we een aantal ontwerpers op de voet volgen en vaak hun creaties aankopen. Dat hoeven niet per se Belgen te zijn. Meestal is het uitgangspunt dat het alumni zijn van ‘onze’ Antwerpse Modeacademie die hier in hetzelfde gebouw zit.’

‘Wat mij zo aantrekt in de collectie is het textiel zelf. Ik vind het vakmanschap van de stoffenfabrikant tot de ontwerper ongelooflijk boeiend. Maar wat wij met het MoMu brengen, gaat veel verder dan louter kleren tonen. Mode is ook identiteit en uiten van de tijdsgeest.’

Stof voor een verhaal

Het MoMu wil met een open geest de dialoog aangaan met de bezoekers. ‘In het MoMu zal je nooit louter een chronologische opstelling van de stukken zien. Wij plaatsen onze objecten thematisch bij elkaar. Hier worden modeverhalen op een vernieuwende manier verteld.’

Praktisch

  • Nationalestraat 28, Antwerpen
  • Vlot bereikbaar met tram en bus (halte Groenplaats)
  • Gratis met de museumpas
  • www.momu.be

Koop je Museumpas met korting!

Met de Museumpas krijg je voor € 59 een jaar lang toegang tot meer dan 220 Belgische musea; als lid van Pasar krijg je 10% extra korting en betaal je slechts € 53,10. Word lid via www.pasar.be/lidworden en koop je Museumpas via www.pasar.be/museumpas.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!