Land van meren en bossen

Ken je de grootste meren van België? Les Lacs de l’Eau d’Heure zijn omringd door bos waar het heerlijk wandelen is, maar ook op (en in!) de meren zelf valt er wat te beleven.

Tekst Kristien In-‘t-Ven – Foto’s Greetje Van Buggenhout

4

Slaap in een abdij

Auberge de l’Abbaye in Gozée

Stemmig logeren met panoramisch zicht op de ruïnes van de Abdij van Aulne? Dat doe je in de gezellige Auberge de l’Abbaye, die uitpakt met zes piekfijn ingerichte kamers. Het hotelletje zit eigenlijk in het oude poortgebouw van de abdij, die dateert uit de zevende eeuw en daarmee een van de oudste Cisterciënzerabdijen van ons land is. De idyllische omgeving doet helemaal niet vermoeden dat je hier op een boogscheut van Charleroi zit! Vanuit je bed hoor je de Samber ruisen en de vogels fluiten. Het design van de kamers is goed doordacht, met een inventief gebruik van de beschikbare ruimte. Fris is ook het contrast tussen het eeuwenoude gebouw en de hedendaagse inrichting, die voor een lichte sfeer zorgt. Ontbijten doe je in het zaaltje beneden, waar ook een hele stapel tips en brochures te vinden zijn om de uitnodigende omgeving te verkennen.

 

Rue Emile Vandervelde 286, Gozée (Thuin). www.aubergedelabbaye.be

Neem de bus op het meer

Le Crocodile Rouge

Ja, het was voor ons ook even schrikken toen we hoorden dat er krokodillen zitten in de Lacs de l’Eau d’Heure. Gelukkig gaat het om een ongevaarlijke soort, die zelfs bereid is om nieuwsgierige bezoekers mee het water in te nemen. De kunstmatig aangelegde meren zijn omringd door 1.800 ha natuur, sowieso al de moeite om te voet of per fiets te ontdekken. Maar de wonderlijke amfibiebus van Canadese makelij is toch nog net iets spannender. Die neemt je mee op een tocht rond en vervolgens in het meer van Plate Taille. Even gillen op het moment dat het rijtuig het water in rijdt! Kinderen krijgen een audiogids met een verhaal over een gestolen schat in het meer en mogen het vaartuig eens besturen. Tip: ga tegen het einde van de dag, dan krijg je er een mooie zonsondergang bovenop.

Centre d’accueil de la Plate Taille, Route de la Plate Taille 99, Boussu-lez-Walcourt. Info en reserveren: www.parcducrocodilerouge.be

Fiets langs oude spoorwegen

RAVeL

RAVeL was niet alleen een Franse componist, de term staat ook voor Réseau Autonome des Voies Lentes: een 1.380 km lang netwerk van fiets- en wandelpaden langs in onbruik geraakte spoorwegen. Een tiental grote regionale routes verbinden het hele grondgebied van Wallonië en daarnaast zijn er ook vier internationale routes die doorlopen in Frankrijk. Groot pluspunt van deze trage wegen is dat ze volledig afgescheiden zijn van het gemotoriseerd verkeer. Om je route samen te stellen zijn er handige RAVeL-kaarten per provincie, verkrijgbaar bij toeristische diensten. Een mooi, plaatselijk traject is dat tussen Binche en Erquelinnes op lijn 108. Hier fiets je langs koeien in de wei en piepkleine gehuchtjes. Het traject sluit ook weer aan op andere routes, dus je bepaalt zelf de lengte van je fietstocht.

RAVeL Henegouwen - lijn 108, vertrekpunt Rue de Buvrinnes in Binche, aankomst in Port de Plaisance d'Erquelinnes. Info: ravel.wallonie.be (hier vind je ook de exacte coördinaten van vertrek- en aankomstplaats)

Ontdek het bos van de monniken

Drie wandelroutes vanuit de Abbaye d’Aulne

Vanuit de ruïnes van de Abdij van Aulne, intussen beschermd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië, vertrekken drie mooie wandelingen. De abdijsite zelf is indrukwekkend in al zijn historische glorie, maar ook de omgeving is het ontdekken waard. Het traject Sur les traces de Louis lErmite is 7 km lang en neemt je mee langs de vijvers die ooit door de monniken werden aangelegd. Verder is er een 2 km lange route langs een gefossiliseerde zijarm van de Samber. Een derde wandeling neemt je mee langs de Haute Sambre en daarna het bos in. Hier passeer je de sluis van Trou d’Aulne, een pittoresk plekje waar de tijd lijkt stil te staan.

Vertrek vanuit Auberge de l’Abbaye, Rue Emile Vandervelde 286, Gozée (Thuin). De wandelkaart is verkrijgbaar in de Auberge.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!