New York voor weinig geld

In New York is alles groter, om niet te zeggen larger than life, maar als je het slim aanpakt, geniet je voor weinig geld of zelfs gratis van de superlatieven van de Big Apple. De bonus is dat je de stad beleeft als een gewone New Yorker. Of dacht je dat die elke dag een klein fortuin uitgaf?

Tekst en foto’s Gert Corremans

4

1. Je gedroomde slaapplek…

… vind je in de East Village. Voor mijn vertrek breek ik me er het hoofd over. Wat is centraal in New York, als je al tien kilometer stapt van Central Park naar de punt van het schiereiland Manhattan? Ik wil niet langs anonieme avenues verblijven, maar in levendige straten, met huizen met brandtrappen tegen de gevels, koffiebars, restaurantjes. Rond Tompkins Square Park spot ik Airbnb-kamers voor tachtig dollar per nacht. In New York mag vakantieverhuur alleen op je woonadres, dus ik zal bij iemand thuis logeren en niet bij een sluwe vastgoedvos. Ik googel het kleine parkje. Jimi Hendrix trad er op, er werd tegen de Vietnamoorlog geprotesteerd en hippies vereerden er een boom. My kinda place!

2. Het sterkste Friends-gevoel…

… hangt in de eet- en koffiehuizen van Alphabet City, langs avenues A tot D rond Tompkins Square Park. In een klein koosjer bakkerijtje ontbijten bevriende dertigers samen aan de grote ronde tafel. Op de bank voor het raam voeren twee mannen een rustig gesprek. Grote loofbomen werpen groen licht op de townhouses met hun toegangstrappen en portieken. Ik bestel caffè americano en het smakelijkste gebakje uit de toonbank. ‘I like it’, zegt de uitbaatster, ‘hoe je weet wat je wil en gewoon je ding doet.’ Ik snap het complimentje maar half, maar ik like het ook, hoe het leven doorspekt is met smalltalk en niemand raar opkijkt als je in je eentje eet. Bij Westville East eet ik de zomersalade en drink ik lokaal bier op een barkruk terwijl ik een praatje sla met de Israëlische barman, die nieuw is in de wijk. Ik probeer de Braziliaan om de hoek en het Beierse bierhuis. De hele wereld is thuis in dit dorp rond het park. Smalltalk is de contactlijm.

3. De vreedzaamste boom…

… is de grote Amerikaanse olm in Tompkins Square Park. Onder zijn majesteitelijke kruin zong de Hare Krishna in 1966 haar eerste mantra’s buiten India. Dit werkt nog beter dan drugs, juichte Allen Ginsberg, de grondlegger van de poetry slam. In 1988 braken in het park rellen uit tegen de gentrificatie van de wijk. Ze worden elk jaar herdacht tijdens een punkrockfestival. Mijn gastheer houdt van dit soort muziek. Zijn huishuur is in tien jaar tijd met duizend dollar gestegen. Hij geeft me budgettips voor de buurt. Voor twee dollar kan je een egg sandwich halen in de deli, zegt hij. Maar ik heb liever een bagel met absurd veel rosbief. En dan ontbijt op de bankjes rond de olm. Tieners spelen basket, baasjes laten hun honden uit op het hondenterrein. Je kan in badpak zonnebaden op het grasveldje en op zaterdag begint een gekke bende spontaan te dansen. In deze wijk wonen nog gewone (nou ja) New Yorkers.

4. De boeiendste straat…

… vertrekt aan Tompkins Square Park en doorkruist Manhattan van oost naar west. Elk huisnummer aan St. Mark’s Place ademt geschiedenis. Nummer 2: een jazzclub waar Charlie Parker optrad. Nummer 12: de Duits-Amerikaanse schuttersclub uit 1885, toen de wijk nog Kleindeutschland heette en het park Weisse Garten. Nummer 25: vroeger een nachtclub van Andy Warhol. Nummer 33: waar David Bowie en Cyndi Lauper make-up kochten. Nummer 51: de galerie die werk van Keith Haring verkocht. Nummer 80: woonplaats van Trotski. Nummer 96 en 98: de cover van het Led Zeppelin-album Physical Graffiti. Allemaal verleden tijd, maar de straat heeft veel alternatieve winkeltjes en leidt je via Washington Square Park, waar je de triomfboog uit Friends herkent, naar Greenwich Village, waar je in Perry Street 66 kan poseren bij het townhouse van Carrie Bradshaw. Hoe kon de freelance columniste uit Sex and the City zich deze peperdure woonbuurt veroorloven?

5. De spannendste kunstcollectie…

… zie je in het Whitney Museum of American Art. Stevige concurrentie komt van het MoMa, waar het dringen is bij de Sterrennacht van Van Gogh en je Monets Waterlelies voor jezelf hebt. In het Guggenheim ga je duizelen: de centrale hal is een spiraal die je via de meesterwerken naar de hoogste verdieping brengt. Maar Whitney wint. Het nieuwe museum ligt op de High Line, een hip park op een oud spoorwegviaduct, negen meter boven de grond. Als je dit park combineert met de wandeling uit punt 4, zie je Manhattan van op de grond en van uit de lucht. Het museum zelf biedt ook panorama’s, maar je komt voor de Amerikaanse kunst. Die is actueel, kritisch en politiek, en scherpt je inzichten aan over blank en zwart, arm en rijk, scholing en achterstelling, establishment en verzet. In mei 2019 start de volgende editie van de Whitney Biennial, de spannendste kunstbiënnale van de VS, die met Trump in het Witte Huis nog extra spannend wordt.

6. De wansmaak triomfeert…

… in de Trump Tower aan 5th Avenue, dicht bij Central Park. Bezichtig het dertig meter hoge atrium met zijn winkels, restaurants, roze marmeren muren, bronzen roltrappen en 25 meter hoge waterval. It’s huge! Trump bezit het penthouse, Bruce Willis en Beyoncé en Jay-Z bewonen appartementen. Op de stoep tegenover het gebouw wordt dagelijks gemanifesteerd. Ik zie een drugsverslaafde schelden en foeteren omdat zijn opvangkliniek wordt afgeschaft. Een andere man komt, zodra hij een uurtje vrij heeft, zwijgend postvatten met een slogan tegen de president. Free speech is heilig.

7. De mooiste gratis attractie…

… is de New York Public Library aan 5th Avenue. In de rampenfilm The Day after Tomorrow overstroomt haar inkomhal en vliegen er boeken in de haard, maar op een doordeweekse dag worden ze in stilte geconsulteerd in de met wolkenfresco’s en barokke lambriseringen versierde leeszalen. Naast de bibliotheek kan je zonnen op het gras of een terrasje doen. Bryant Park had de bijnaam Needle Park in de jaren 70, toen de stad haar parken verwaarloosde. In de omgeving kan je je nog dieper onderdompelen in de pracht van de Beaux Arts-periode. In de misdaadfilm The Untouchables rolt een kinderwagen van de trappen in de vertrekhal van Grand Central Station. Het James A. Farley Post Office Building stelt het zonder recente filmroem, ondanks zijn spectaculaire colonnades. Al deze stadspaleizen gingen open tussen 1911 en 1913. De honderd meter hoge torens van St. Patrick’s Cathedral deelden toen het luchtruim met de eerste wolkenkrabbers.

8. De meest romantische zonsondergang…

… beleef je op een zomerse lentedag in Central Park. Ga al rond vier uur. Dat geeft je de tijd om de zuidelijke parkhelft te verkennen. Bezichtig de praalfontein van Bethesda Terrace, die als het hart van het park bedoeld is. Je kan een roeiboot huren en in het avondlicht op The Lake varen terwijl de zon verdwijnt achter de oude wolkenkrabbers aan de westkant van het park. Via The Ramble, het bosachtige parkgedeelte, bereik je Belvedere Castle, een met draken versierd fantasiekasteel op een heuvel. Achter de nepkantelen kijk je uit over de Turtle Pond en The Great Lawn. De grote ligweide wordt sinds de jaren 80 zo keurig onderhouden dat mensen er op blote voeten lopen. Dit is de tuin die New Yorkers thuis niet hebben, waar je komt zonnebaden, frisbeeën of baseball spelen. Ten zuiden van The Lake ligt nog zo’n gazonnetje, The Sheep Meadow. Spreid bij valavond je badlaken uit en je ziet de wolkenkrabbers van Manhattan een na een oplichten.

9. De droevigste rozen…

… zijn door een nabestaande achtergelaten bij het 9/11 Memorial. Het monument herdenkt de 2.752 doden bij de aanslagen op het World Trade Center. Waar de Twin Towers stonden, zijn twee zwarte granieten putten gebouwd. Water stroomt van de rand waarin de namen van de doden gegraveerd zijn, naar een vierkant bassin. In het midden verdwijnt het water in een vierkante put, waarvan je de bodem niet ziet. Het tuiltje rozen steekt af tegen het zwarte graniet. Overal rond de bodemloze put, het negatief van de wolkenkrabber, zie je dat een slachtoffer vandaag bezoek heeft gehad.

10. De heerlijkste fietstocht…

… steekt Williamsburg Bridge over naar de gelijknamige wijk in Brooklyn. Een bijna even goed plan is een ronde van Manhattan ten zuiden van Houston Street (uitspraak: ‘houwsten’). Je komt dan onder meer langs het 9/11 Memorial, Battery Park, Wall Street en Chinatown. Wat een kick om over de brede avenues te fietsen. Autobestuurders respecteren je, maar bij mooi weer geven hun wagens en het asfalt veel hitte af. Beter Williamsburg dan, het nieuwe hipsterhoofdkwartier van New York. Woonwijken met oude huizen grenzen er aan bakstenen loodsen en fabrieksgebouwen. Muren zijn versierd met spectaculaire graffiti. In de straten rond Wythe Avenue en Bedford Avenue heb je de koffiehuizen, bistro’s en wijnbars voor het uitkiezen. Idem voor winkels met vintage kleding, sneakers, surfspullen, mode en accessoires van lokale ontwerpers. Brooklyn Brewery schenkt tijdens het weekend artisanale biertjes in zijn proeflokaal.

11. De grootste afknappers…

… zijn Times Square (banaal), de Charging Bull (omstuwd door dolgedraaide toeristen) en Brooklyn Bridge bij valavond. De hangbrug zelf blijft een meesterwerk, ontworpen door een Duitse migrant trouwens, maar je bekijkt ze het best vanuit het rustige stadspark onder de brug. Dat levert mooiere foto’s op en bespaart je het huftergedrag op de brug, waar patserige joggers en ijdeltuiten met selfiesticks ruziemaken op het fiets- en voetpad. Op de pier links naast de brug zie je de skyline van Manhattan zoals in het VRT-journaal, maar dan zonder Björn Soenens op de voorgrond.

12. De budgetvriendelijkste topattracties…

… zijn het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Stap al in de voormiddag op de ferry die je voor 18 dollar beide eilanden laat bezoeken. Het uitzicht op Manhattan krijg je er gratis bij. Je eerste halte is het Vrijheidsbeeld. Om in de sokkel binnen te gaan, moet je reserveren, maar je kan eromheen wandelen met de gratis audiogids. Die bespreekt het 93 meter hoge monument kritischer dan ik had verwacht. Op Ellis Island begrijp ik waarom de patriottistische lofzang uitblijft. Lady Liberty vierde honderd jaar Amerikaanse onafhankelijkheid en was bedoeld als een baken van vrijheid, niet van gastvrijheid. De hele wereld was welkom zolang er werkkrachten nodig waren. Toen de nood afnam, stak racisme de kop op, vooral tegen Ierse migranten. De ijzersterke expo op Ellis Island toont hoe opportunistisch de VS omgingen met migratie. Nieuwkomers juichten toen ze Lady Liberty zagen, maar de boot zette hen af op Ellis Island, waar beambten hun gezondheid en werkdocumenten streng keurden. Niet fit betekende niet rendabel en terug naar Europa.

13. De meeste zeemeerminnen…

… spot je in juni tijdens de Mermaid Parade in Coney Island. De gekke stoet met schaars geklede zeemeerminnen en -mannen past bij de carnavaleske sfeer van het oude pretpark. Maak een ritje op Cyclone, de oudste rollercoaster van de VS. Tol rond in de theekopjes van Tea Party, waag je in een spookhuis of geniet van het uitzicht in het Wonder Wheel. Bestel clams bij een eetstandje aan de houten boardwalk en wandel over de moderne pier, die ver in zee steekt. Als het strand en het pretpark je bekend voorkomen, heb je last van het déjà-vu-effect. New York zit in zoveel films en series dat het soms lijkt alsof je er al bent geweest. Maar vind jouw plekje in de stad en ze wordt veel meer dan een filmdecor.

Eten

Alle adresjes liggen rond Tompkins Square Park. (M: 1st Avenue).

1. Tompkins Square Bagels 165 Avenue A, tompkinssquarebagels.com

Het niet-vegetarische ontbijtplan: tussen een bagel past meer vlees dan je ooit had gedacht.

2. Tallgrass Burger 214 First Avenue, tallgrassburger.com

Hamburger van vrij grazend Angus Beef voor minder dan tien dollar. De best in town!

3. Esperanto 145 Avenue C, www.esperantony.com

Ceviches, empanadas, cocktails en Braziliaanse gerechten, allemaal de la casa in dit kleurrijk eethuis met gezellig terras.

4. Westville East 173 Avenue A, westvillenyc.com

Buurtrestaurant nieuwe stijl, met verse groenten in de hoofdrol. Gestart in de West Village, intussen zes adressen in New York.

5. Zum Schneider 107 Avenue C, nyc.zumschneider.com

Uit heimwee opende Sylvester Schneider zijn eigen Beiers bierhuis in New York. Razend populair, Duits bier van het vat.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!