Pure natuur

Met de zomer voor de deur tellen wij af naar quality time buiten. Het mooiste panorama van Vlaanderen? Een tocht door de Sahara? Slapen in een boom? Buiten wordt heel bijzonder in de Limburgse Kempen.

Tekst: Kristien In 't Ven - Foto's: Greetje Van Buggenhout

4

Dut in een druppel

Boomtenten in Haspengouw

De Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar ontwierp in opdracht van het Hasseltse kunstencentrum Z33 een reeks prachtige druppelvormige tenten. Die hangen in de bomen van de Tranendreef, vlak bij het kasteel van Hex, en bieden plaats aan drie personen (of twee volwassenen en twee jonge kinderen). Schoenen zet je op het bankje in de tent, waar je ook je tandenborstel en schone onderbroek kwijt kan. Het plateau bestaat uit een degelijk matras, waar je enkel nog je eigen slaapzak en kussen op moet leggen. Vanuit de tent kijk je uit over de dreef en het omliggende akkerland. Kunstenaar Ardie Van Bommel zorgde voor was- en toiletgelegenheid die wonderwel past in het fruitige landschap. Wie wil, kan een ontbijtmand bestellen die rond 8.30 uur wordt afgeleverd. Heb je zin om de streek te verkennen, dan kan je het parcours van kunstproject Pit volgen. Een plattegrond met alle kunstwerken haal je af bij de toeristische dienst.

Vier boomtenten in de dreef naar het kasteel van Hex (zijstraatje van de Alfonsstraat), Bommershoven (Borgloon). Info en reservatie: Toerisme Borgloon, Markt z/n, Borgloon, 012 67 36 53, bit.ly/boomtentborgloon

Ontdek de Sahara

Bosland in Lommel

De woestijn breidt zich jaar na jaar uit, maar dat de Sahara nu al tot in België reikt? Daar kan een wandelaar maar beter z’n voordeel mee doen. Bosland, waarvan de Sahara deel uitmaakt, is met zijn 4.500 ha het grootste bosgebied van Vlaanderen en strekt zich uit over de gemeenten Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt. De Sahara kwam aan zijn zanderige uiterlijk doordat de vroegere zinkfabriek er alle beplanting deed verdwijnen. Om de verzanding tegen te gaan werden naaldbomen aangeplant. Het resultaat? Een prachtig dennenbos, met in het hart een meer, omgeven door strand en woestijn. Aangrenzend is er een speelbos waarin de werken van kunstenaar Will Beckers naadloos opgaan. Wandelaars hebben de keuze uit verschillende bewegwijzerde wandelroutes in het natuurgebied, van 2,9 tot 12 kilometer.

De Sahara wandelgebied en speelbos, toegang aan De Soeverein, Sportveldenstraat 10, Lommel. Neem het pad aan de Nieuwe Kopen tot aan de blauwe wandellus. Daar vind je aan de rechterzijde het speelbos. Erachter ligt het meer van de Sahara. www.bosland.be

Ga ondergronds

Mijnmuseum in Beringen

In een deel van de voormalige steenkoolmijn van Beringen, op de geconverseerde site van be-MINE, vind je het Mijnmuseum. In 1989 reed hier het laatste met steenkool gevulde karretje het daglicht tegemoet. Het museum vertelt het verhaal van die steenkool, maar ook van kameraadschap, doorzettingsvermogen en een vleugje avontuur. Het bezoek brengt je langs de belangrijkste gebouwen van de mijn en biedt zelfs een ondergrondssimulatie, waarbij je een levendig idee krijgt van hoe het moet geweest zijn destijds. De rondleidingen worden verzorgd door voormalige mijnwerkers, die de plek kennen als hun broekzak en prachtige verhalen vertellen. Ook voor gezinnen een aanrader.

Be-MINE, Koolmijnlaan 201, Beringen, 011 43 11 17, www.mijnmuseum.be. Tickets bij Toerisme Beringen, www.toerismeberingen.be. Op de speciale Mijnzondagen hoef je niet te reserveren: 3 en 17 juni, 1 en 15 juli, 5 en 19 augustus, 2 en 16 september, 7 en 21 oktober 2018.

Stook een vuurtje

Connecterra in Maasmechelen

Het Nationaal Park Hoge Kempen heeft zes verschillende toegangspoorten, die allemaal garant staan voor hun eigen vorm van natuurbeleving. Als hoofdtoegangspoort heeft Connecterra wel een streepje voor: in het natuurgebied dat ontstond na de sluiting van de mijn van Eisden valt heel wat te ontdekken. Een goed idee is om dat te doen onder begeleiding van een ranger, die het gebied op z’n duimpje kent en honderduit kan vertellen over de bomen, planten en bloemen die er groeien. Helemaal geweldig is de Connecterra Special, waarbij je niet alleen het natuurgebied intrekt, maar er ook een vuurtje stookt en brood bakt boven dat vuur. Kwestie van geen honger te lijden na een stevige trektocht.

Nationaal Park Hoge Kempen, Toegangspoort Connecterra, Zetellaan 54, Maasmechelen, www.connecterra.be. De Connecterra Special moet je zon drie weken op voorhand reserveren en kost € 90 voor een groep van max. 20 personen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!