Skiën in Zuid-Noorwegen

Een sneeuwvakantie zonder overbevolkte skipistes, après-skihutten of Anton aus Tirol? Het klinkt als muziek in mijn oren. In Zuid-Noorwegen dempt de sneeuw alle geluiden en gaat het winterse leven trager en eenvoudiger. Zo voel je je dicht bij de natuur. Ook zin in een kerstvakantie op deze heerlijke plek? Je leest er alles over in Pasar Wandelen van december 2023.

Tekst Kelly Mortelmans

4

Het lijkt wel of er in het vakantiegebied waar we verblijven, niks te doen valt. Er zijn geen restaurants, winkels of wat dan ook. Zelfs het dichtstbijzijnde supermarktje ligt op 30 minuten rijden. Toch vervelen we ons geen minuut: zodra het licht is, trekken we erop uit met onze sneeuwschoenen, met de typisch Scandinavische stepslee of op onze cross country ski’s.  De deur uit, de sneeuw in.  Tot het laatste streepje licht genieten we van de heerlijke buitenlucht.

En daar hoort skiën bij. Er zijn heel wat skigebieden in de regio, maar groot zijn ze geen van allen. Als je bijvoorbeeld de skigebieden in de Alpen gewend bent, zal je de Noorse pistes niet erg uitdagend vinden. Voor een dagje sneeuwpret is het gebied van Nesfjellet alpin in Hallingdal echter meer dan voldoende. 

Bovendien heeft Zuid-Noorwegen heel wat meer te bieden: knusse hutten in the middle of nowhere (wat dacht je van een echte boomhut?!), prachtige sneeuwschoenwandelingen waarop je geen mens tegenkomt en kerstsfeer/cultuur opsnuiven in het sfeervol verlichte Oslo.

5 warme tips voor je wintertrip

Gaan sneeuwwandelen in Zuid-Noorwegen is zalig, alleen: hoe zorg je ervoor dat je het niet te koud én niet te warm krijgt?

1. Hou jezelf warm met verschillende laagjes. Begin met een thermische onderlaag (van bijvoorbeeld merinoswol) die je droog houdt, ook als je zweet. Ga voor minstens twee tussenlagen zoals fleece of een trui. Handig hier is een tussenlaag met rits, zodat je je temperatuur makkelijker kunt reguleren. Tijdens het sneeuwschoenwandelen krijg je het al snel te warm.  Voor de derde laag is een donsjas een goed idee: die is licht, maar houdt je toch goed warm.  Mijn hippe dochter zweert bij haar 1996 retro Nuptse jas van The North Face, die niet alleen warm maar ook gewoon heel erg cool is.

2. Blijf in beweging: sleeën, cross-country skiën, sneeuwschoenwandelen… er is keuze genoeg om je bezig te houden in de sneeuw. Stilstaan staat gelijk aan kou krijgen!

3. Hou je hoofd en je voeten warm en je zult nooit kou lijden.  Om bij het sneeuwschoenwandelen je tenen niet te laten bevriezen is het belangrijk om ze in de eerste plaats droog te houden. Wil je geen fortuin uitgeven aan waterproof sneeuwlaarzen, kies dan voor een stevig paar Gore-Tex wandelschoenen.

4. Warm vanbinnen is warm vanbuiten: een kopje soep of warme chocolademelk smaakt heerlijk tijdens al die winterpret en zorgt niet alleen voor de broodnodige energie maar ook voor een heerlijke warmte van binnenuit.

5. Ook je handen hou je best droog en warm. Wanten zijn het warmst, omdat je vingers dicht bij elkaar zitten maar zijn dan niet zo praktisch bij het wintersporten. Voor een sneeuwballengevecht is het essentieel dat je handschoenen waterdicht zijn.

 

 

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!