Vijf maal Unesco Werelderfgoed

In België zijn dertien sites erkend als Unesco-werelderfgoed, ‘cultureel en natuurlijk erfgoed van unieke en universele waarde voor de mensheid.’ In werkelijkheid zijn het er meer, zo kregen alle begijnhoven en belforten ook het Unesco-label. De VN keurden de kandidatuur van het oorlogslandschap rond Ieper af wegens ‘niet uniek genoeg’, maar de volgende vijf bezienswaardigheden achtten ze wél bijzonder.  

Tekst Marijn Follebout

4

Grootste beuken ter wereld

Woudreuzen in het Zoniënwoud
www.zonienwoud.be

Vroeger was het bos het jachtgebied van koningen en hoge adel. Begin 18de eeuw werden massaal beuken geplant. Sommige van die woudreuzen zijn nu meer dan 200 jaar oud. Onderzoek toonde aan dat de grootste beuken ter wereld in het Zoniënwoud staan. Een leuke manier om de machtige beukenkathedraal te ontdekken is via de ‘Schone Eikwandeling’ (11 km). Volg vanaf het bosmuseum (Tumulidreef in Hoeilaart) de palen met oranje en rode kop.

Oudste drukpersen ter wereld

Plantin-Moretus in Antwerpen
www.museumplantinmoretus.be

In 1555 rolde het eerste drukwerk van de persen van Christoffel Plantijn: de fundamenten voor wat zou uitgroeien tot een uitgeversfamilie met wereldwijde connecties. De familie Plantin-Moretus bouwde haar imperium 300 jaar lang uit op de Vrijdagmarkt in Antwerpen. Nu is het recent vernieuwde Museum Plantin-Moretus een topattractie in de stad aan de Schelde. Interactief en boeiend!

Volledige stad werelderfgoed

Romantische Rozenhoedkaai in Brugge
www.visitbruges.be

In het Historium (Markt 1) wordt het 14de-eeuwse Brugge op magistrale wijze tot leven gewekt. Eigenlijk is de Brugse binnenstad al een historisch attractiepark op zich. Alles wat binnen de reien valt, is Unesco-werelderfgoed. Het middeleeuwse Brugge is het ideale decor voor een romantisch uitje. De mooiste selfie neem je op de Rozenhoedkaai.

Uniek industrieel erfgoed

Stalen scheepsliften in Thieu
Start: Scheepslift van Strépy-Thieu, Rue Raymond Cordier 50, Thieu. voiesdeau.hainaut.be

Het Canal du Centre bevindt zich in de provincie Henegouwen. Om de met steenkool beladen schepen vlot het hoogteverschil van 66 meter te laten overbruggen, werden eind 19de-begin 20ste eeuw vier hydraulische liften gebouwd op het kanaal. Deze stalen parels werken nog steeds. Vanaf 1 april kan je tweemaal per dag inschepen voor een begeleide bootexcursie of je kan er een elektrisch bootje huren.

De oudste vuursteenmijn van Europa

Mijnbouw in het neolithicum
Rue du Point du Jour 300, Spiennes. www.silexs.mons.be

Vanuit het bezoekerscentrum Silex’s kan je in een neolithische mijnschacht afdalen. Op de grote vlakte in Spiennes aan de rand van de Borinage dolf de neolithische mens honderden mijnschachten – sommige tot zestien meter diep – tussen 4.000 en 2.300 voor Christus. Ze kapten er vuursteenblokken uit en bewerkten die ook ter plaatse. Het maakt van Spiennes de oudste en grootste vuursteenmijn van Europa.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!