Vijf Romeinse toplocaties

Julius Caesar nam de ‘Provincia Belgica’ 2000 jaar geleden in. Er veranderde veel voor de inwoners van deze Romeinse uithoek. Op verschillende historische sites kan je de intrigerende resten van de Gallo-Romeinse beschaving nog steeds bewonderen.

Tekst Marijn Follebout

4

Fort tegen de Vikingen

Marktstraat 25, Oudenburg. www.ram-oudenburg.be

Voor de dijken de Vlaamse kust loodrecht maakten, stroomde het Noordzeewater diep het binnenland in. De Romeinen bouwden een fort in Oudenburg om invallen van Vikingen en ander zeegespuis af te weren. In het abtsgebouw van de voormalige Sint-Pietersabdij (gebouwd met stenen van het fort) is het Romeins Archeologisch Museum ingericht. Er wordt vooral gefocust op het dagelijkse leven van de Romeinse soldaten en hun entourage.

Tankstation voor de troepen

Doolbosweg 2, Velzeke. www.pam-ov.be

Velzeke lag op een kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen. Er ontstond een kleine nederzetting die al snel uitgroeide tot een ‘tankstation’ van de oudheid. Een plaats om te rusten vooraleer weer verder te trekken. Al decennialang worden hier kleine en grote artefacten opgegraven. Ze worden tentoongesteld in het drie verdiepingen grote Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke, het vroegere gemeenteschooltje.

Oog in oog met een echte Romein

Rue de l’Abbaye 1y, Aubechies. www.archeosite.be

Archéosite Aubechies is een gereconstrueerd dorp bevolkt met rasacteurs. Je vindt er huizen uit het neolithicum tot de Romeinse tijd. Op zondag komen re-enacters er Romein of Kelt spelen in de luxueuze Romeinse villa, de tempel van Mithras en in de vele hutten waar ambachten worden beoefend. Alles wat je ziet, is gebaseerd op archeologische vondsten.

Grootste Gallo-Romeinse grafveld

Brochure ‘Fietsen met de Gallo-Romeinen in Tienen’ - 8 euro - te koop bij Toerisme Tienen, Grote Markt 3. www.toerisme.tienen.be

Een fietsroute van 17 kilometer brengt je in Tienen langs verschillende Gallo-Romeinse sites. Museum Het Toreke op de Grote Markt focust op de Gallo-Romeinse begrafenisrituelen. Het grootste Gallo-Romeinse grafveld van de Benelux ligt in de achtertuin van Tienen. De ideale picknickplek is het nieuw aangelegde park rond de Drie Tumuli in Grimde.

Levende geschiedenis

Alfons Braeckmanlaan 430, Gent. www.gallischehoeve.be

Elke zaterdagnamiddag tussen 14.30 en 16 uur kan je vlak bij Gent proeven van hoe het leven was voor de Romeinen. Maar zeg de mannen en vrouwen van de Gallische Hoeve in Destelbergen niet dat ze aan re-enactment doen. ‘Wij doen aan levende geschiedenis waarbij we via experimenteel onderzoek wetenschappelijk verantwoorde inzichten opdoen over de Gallo-Romeinse periode’, zegt David De Clercq (30).

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!