Wandelen en tijdreizen in Brussel

Sla bij je volgende bezoek aan Brussel het Atomium en Manneke Pis over: je vindt er namelijk véél originelere dingen om te doen. Ontdek er sporen uit het verleden en de stad van de toekomst.

Tekst Kristien In-‘t-Ven – Foto’s Greetje Van Buggenhout

4

Slaap in een oude kunstschool

In onbruik geraakte scholen kunnen jaren staan verkommeren. Of ze kunnen in de juiste handen vallen: voor je het weet zijn ze getransformeerd tot designhotel met zwembad op het dak en kraakverse pizza op het gelijkvloers. Wie doorgaans koude rillingen krijgt bij de term designhotel, kan rustig ademhalen en een kamer boeken. De sfeer in het Jam Hotel is namelijk allerwarmst. Je voelt de vintage Brusselse hartelijkheid overal: aan de balie, in het restaurant, in de wandelgangen en in de kamers. Die zijn doordacht ingericht met hout, beton en textiel (schapenvachtje naast je bed? Check). Van soloreizigers tot koppels, vriendengroepen en kroostrijke families: er zijn kamers in alle maten. Dit hotel grossiert bovendien in het soort bedden dat het gewone stapelbed compleet doet verbleken: hier slaap je boven in de kast. Een hit bij de jeugd, dat spreekt voor zich, maar ook grote mensen kruipen hier wat graag weg. De ligging, op de grens tussen de bruisende wijken Sint-Gillis en Elsene, is ideaal om de hoofdstad te verkennen. Daarvoor tipt het hotel je trouwens graag de leukste en interessantste plekken.

Charleroisesteenweg 132, Brussel. www.jamhotel.be

Mis deze treinen niet

Een treinmuseum van de NMBS? Dat klinkt niet meteen als iets waar je voor uit je zetel springt. En toch is dat precies wat je zou moeten doen, want van dit museum word je blij. Train World wekt het wonderlijke universum van 'het spoor' tot leven en doet dat in een meer dan geslaagde scenografie. Die kan jong en minder jong bekoren, ook als je geen treinfetisjist of gepensioneerd conducteur bent. Hypnotiserende projecties, een bezwerende klankband en treinen, zoveel verschillende soorten treinen. Ook het voormalige station van Schaarbeek, dat deel uitmaakt van het museum, is prachtig om te bekijken.

Prinses-Elisabethplein 5, Schaarbeek. www.trainworld.be

Bewonder imposante stripmuren

Strips en Brussel, dat gaat samen als frieten en mayonaise. Wie zin heeft om de benen te strekken en ondertussen het betere stripwerk te ontdekken, kan het uitstekende boekje Brussel, hoofdstad van de strip ter hand nemen. Dat brengt je langs een resem stripmuren, de ene al imposanter dan de andere. Grote helden als Corto Maltese, Guust Flater en Kuifje wisselen af met aanstormend talent. Recent werd nog de nieuwe stripmuur van Dominique Goblet onthuld, getiteld Unnecessary noise prohibited, en voorlopig de enige muur die door een vrouw getekend is.

Brochure Brussel, hoofdstad van de strip verkrijgbaar bij Visit Brussels, Koningsstraat 2, Brussel. bit.ly/stripwandelingbrussel

Ontdek de stad van morgen

De stad van morgen? Dat is er bij voorkeur een met ‘zéro déchet, zoals ze dat in Brussel zo mooi zeggen, afvalvrij dus. Belexpo zoomt in op alle aspecten van het leefmilieu in de stad, zoals mobiliteit, eten, onderwijs en wonen. Gezinnen, klassen en al wie zin heeft om dit interactieve avontuur aan te gaan, zijn welkom. Je kan er aan den lijve ondervinden welke halsbrekende toeren fietsers in Brussel moeten uithalen, courgetteplantjes kweken en ontdekken hoe je energiezuiniger kan wonen. Tegen 2050 zal 70% van de wereldbevolking in een stad wonen. Hoog tijd om creatief na te denken hoe we dat leefbaar kunnen houden.  

Site Tour & Taxis, Havenlaan 86c/3002, Brussel. www.belexpo.brussels

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!