Zuid-Afrika maar dan anders

7 minuten leestijd

In 2013 en 2014 woonde ik in Zuid-Afrika. Mijn vrouw leidde er de hiv-tuberculose-afdeling van een klein ziekenhuis en ik schreef er reis- en wetenschapsartikels. We woonden afgelegen: de supermarkt was twintig kilometer en een internetconnectie vijftig kilometer rijden. We leerden het land in die periode beter kennen dan de meeste Zuid-Afrikanen en gingen een stuk verder dan alle reisgidsen. Nu wil ik terug. En jij moet met me mee. Waarom?

reportage
  • Uitstappen en vakanties

5 bijzondere redenen om naar Zuid-Afrika te gaan

Waarom zou je meewillen naar Zuid-Afrika? Naast de schitterende natuur, de lekkere wijn en de waanzinnige activiteiten zijn dit vijf redenen die je misschien niet had verwacht.

1. Het Afrika-effect.

Afrika heeft een vreemd effect op mensen. Iedereen wordt er losser en meer ontspannen. Ik zag stijve Europese maatpakmannen tijdens een zakendiner volledig uit de bol gaan op de achtergrondmuziek en de stress in mijn lijf zakte twee jaar lang als een pudding in elkaar. Het Afrika-effect is zalig en ik ben er zeker van dat jij er ook van zal genieten.

2. Je hebt er geen internet.

Je zit in Zuid-Afrika vaak zonder internet. Voor iemand met een zekere internet- en nieuwsverslaving zoals ik, was dat een probleem. Maar wat bleek? Mensen weten dat je in Zuid-Afrika slechter bereikbaar bent en verwachten niet dat je elk uur een facebookpost plaatst of op hun mails reageert. En dat is prima zo. Het maakt dat je meer tijd spendeert aan jezelf in plaats van aan je computer.

3. Er zijn weinig toeristen en véél mooie plekjes.

Als je wegblijft van grote trekpleisters zoals de Tafelberg en het Krugerpark, kom je weinig toeristen tegen. Er zijn zo veel mooie plekjes in Zuid-Afrika dat alle toeristen er dun over worden uitgesmeerd. En ga je naar de Wild Coast - een plek die reizigers vaak overslaan omdat het veel tijd kost om te bezoeken - dan ben je echt helemaal alleen op dat hagelwitte strand.

4. Het is het perfecte land voor mensen zonder oriëntatievermogen.

Ik heb een slecht oriëntatievermogen. Stuur me zonder gps naar de luchthaven van Zaventem en ik rij verloren en mis mijn vlucht. Niet zo in Zuid-Afrika. Van ons huis naar de luchthaven in Johannesburg? Dat was tweehonderd kilometer rechtdoor, afslaan naar links en dan weer zeshonderd kilometer rechtdoor tot je de luchthaven binnenreed. En zo gaat het voor bijna elke bestemming in het land: rij lang rechtdoor, sla een of twee keer af en rij weer rechtdoor tot je er bent.
Daarbij zijn de Zuid-Afrikaanse snelwegen vaak in betere staat dan de Belgische en zie je af en toe een giraf naast de baan. Daar kan de E19 tussen Antwerpen en Brussel nog wat van leren.

5. Je bent er een echte local.

Is er een land waar je niet opvalt als toerist? In het grootste deel van de wereld pikken ze je er als blanke slungel zo tussenuit en welke taal je op je vakantiebestemming ook spreekt: het is heel moeilijk om je Vlaamse tongval te verbergen. Maar in Zuid-Afrika wonen blanke en zwarte mensen door elkaar en is je Nederlands-Engels accent geen enkel probleem. Het land heeft maar liefst elf officiële talen en iedereen spreekt de Engelse voertaal op zijn eigen manier. Je accent verdwijnt in het niets tussen al die andere accenten. Het enige wat je nu nog verraadt, is die grote camera rond je nek. Steek hem weg en geniet: niemand weet dat je een toerist bent.

3 vreemde lessen die ik er leerde

1

Hoe boks je met een haai?

De Sardine Run is een jaarlijks fenomeen waarbij miljarden sardientjes langs de kusten van Zuid-Afrika trekken. Ze worden gevolgd door haaien, dolfijnen en walvissen. Een waar paradijs voor duikers. Maar omdat het mensenetende haaien zijn, krijg je twee regels mee voordat je in het water springt:

  • Gedraag je niet als prooi.
  • Als een haai toch te dichtbij komt, geef hem dan een mep.

‘Maar boks niet recht vooruit’, zegt de instructeur. ‘Want dan opent hij gewoon zijn bek en zit je hand tussen z’n tanden. Als je bokst met een haai, maak dan een cirkel beweging en sla boven op zijn hoofd.’ Handig om te weten, niet?

2

Los problemen op, geen oorzaken

Zuid-Afrikanen lossen vaak problemen op in plaats van oorzaken. Valt je auto in panne? Een beetje knutselen en hij rijdt weer vrolijk rond, zonder dat de oorzaak van de panne is aangepakt. Nog voorbeelden?

  • De oplossing voor gaten in de weg is eromheen te rijden.
  • De oplossing voor een alarm dat continu afgaat in het ziekenhuis is het geluid een jaar lang negeren tot de batterij het begeeft. Zie je?

Het probleem (de kapotte wagen, het gat in de weg of het alarm) is opgelost of omzeild. De oorzaak (waarom hij in panne viel, waarom er een gat in de weg zit of waarom het alarm afgaat) waarschijnlijk niet. Jeuken je vingers om toch de oorzaak aan te pakken? Dat mag, maar ik raad je aan om te doen zoals de Zuid-Afrikanen. Dat is gemakkelijker en werkt op een vreemde manier bevrijdend.

3

Dieren zijn onvoorspelbare verkeersdrempels

Om veilig mee te kunnen in het Zuid-Afrikaanse verkeer, moet je het gedrag van koeien, honden en paarden goed kunnen inschatten. Ze gedragen zich telkens anders, maar werken wel alledrie als onvoorspelbare verkeersdrempels die je hard op je rem laten trappen.

  • Honden vallen je wagen actief aan.
  • Koeien staan onbeweeglijk naast de weg om dan zonder enige waarschuwing vlak voor je auto de baan over te steken.
  • Paarden zijn verrassend. Ze komen uit het niets uit een weide gelopen en schieten onverwacht snel voor je wagen.

5 activiteiten die onterecht niet in de reisgidsen staan

1. Een Wild Coast-wandeling.

Reizigers slaan de Wild Coast vaak over omdat het ruige kustgebied te veel tijd in beslag zou nemen om te bezoeken. Dat is zonde, want met zijn piepkleine Afrikaanse dorpjes, indrukwekkende kustlijn en verlaten stranden is het een van de mooiste delen van het land. Neem dus een gids onder de arm en vertrek voor een twee-, drie- of meerdaagse wandeltocht langs de Wild Coast.
Tussendoor slaap je in hutjes bij mensen thuis. Wees gewaarschuwd: het is primitief en het is veel stijgen en dalen, maar het is er schitterend. Als gids raden we zeker Albert Noginwa van Wild Side Hiking aan. wildsidehiking.weebly.com

2. De Wilderness Trail in Hluhluwe-Imfolozi.

Hluhluwe-Imfolozi is het kleine broertje van het Krugerpark, maar heeft de hoogste ‘dierendichtheid’ van Zuid-Afrika en bezit de meeste witte neushoorns ter wereld. Grote delen van het park zijn ontoegankelijk voor mensen, behalve als je er met een parkwachter opuit trekt voor een meerdaagse trektocht. De Wilderness Trail voert je door de wildernis van Hluhluwe-Imfolozi, langs eeuwenoude rotsschilderingen en wilde dieren.

‘s Nachts slaap je in tentjes of onder de open sterrenhemel. Leeuwen, olifanten en hyena’s sluipen rond je slaapplaats terwijl een kampvuur ze op afstand houdt. Spannend!

bit.ly/wildernesstrail

3. Een paardentrektocht in Lesotho en de Drakensbergen.

Ben je fan van paarden en heb je geen hoogtevrees? Laat de bekende en drukke Sani Pass dan voor wat hij is en trek het volledig door Zuid-Afrika omgeven landje Lesotho in via de kleine ezelspaadjes die je tot hoog in de Drakensbergen voeren. De uitzichten zijn spectaculair, de rust overweldigend. Duik in de watervallen waar je helemaal alleen bent of zoek vormen in de vreemde rotsconstructies. Zei er iemand ‘onthaasten’? khotso.co.za

Hier krijg je luxe en een uitzicht voor een klein prijsje.

4. Slapen in het Hluleka Nature Reserve.

Acht luxueuze huisjes in een mooie baai aan een fabelachtig strand, en dat allemaal voor een prijs waarvoor je in België niet eens in een B&B overnacht. Het is even rijden voor je er bent – een 4x4 is aangeraden – maar de beloning is groot. Reken zeker drie dagen als je hier naartoe wil gaan: de rit naar het Hlulekanatuurpark is niet vanzelfsprekend en je wil de tocht niet maken voor één overnachting. Neem voldoende voorraad mee, want je moet zelf koken en er zijn geen supermarkten in de buurt. Zeg hallo tegen de zebra’s die ongetwijfeld even voorbij je huis zullen wandelen.

www.wildcoast.co.za/hluleka

5. Een oceaansafari in Port St. Johns.

Safari’s waarbij je op zoek gaat naar leeuwen en olifanten ken je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat je in de stad Port St. Johns ook oceaansafari’s kan doen? Kruip in een rubberbootje en geniet van alles wat Moeder Natuur je voorschotelt. En als je geen dieren te zien krijgt: de ervaring om door de woeste branding te klieven met een kleine rubberboot is ook heel intens. Boek deze safari het best in mei of de periode augustus-november, want dan zijn de walvissen extra actief. In juni en juli kan je gaan kijken naar de Sardine Run, maar die staat wel in de reisgidsen.

offshoreportstjohns.com

 

Tekst en foto's - Toon Verlinden

Dit artikel is verschenen in januari 2016.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer