Zwitserland... zónder ski’s!

Een winter in Zwitserland is méér dan skiën alleen. Teun De Voeght trok naar naar Berner Oberland om te gaan wandelen... én met een velogemel de bergen af te racen, en vervolgens in de ijskoude bergmeren te gaan winterkajakken. Een zalige wintersportvakantie. Ski’s? Nee. Actief? Absoluut!

4

Langs de piste schieten de skiërs en de snowboarders voorbij, maar wij binden geen latten onder, o nee. Wij gaan wat meer ‘traditioneel’ naar beneden met een velogemel. Nog nooit van gehoord? Wij ook niet. Kort door de bocht is een velogemel eigenlijk niets meer dan een houten fiets op ski’s. Maar dan zonder remmen, pedalen en vering.

‘Als je beneden bent laat je ze maar achter bij de verhuurdienst’, zegt de man nonchalant als hij ons de velogemels geeft. ‘Nog enkele tips voor we vertrekken?’, vraag ik onzeker. ‘Neem de slederoute naar beneden, niet de skipiste. Oh ja, en remmen met je voeten’, roept hij nog terwijl hij in zijn winkel verdwijnt. Op hoop van zegen dan maar.

Eerst glijden we wat voorzichtig op een recht stuk naar beneden met onze voeten angstvallig op de grond. Maar de velogemels zijn verrassend stabiel en al snel fluiten de ski’s vrolijk onder ons, terwijl we tegen hoge snelheid de piste naar beneden komen. Om af te remmen zetten duwen we onze schoenzolen diep in de sneeuw. Wat een pret! Waar de sledepiste parallel loopt met de skipiste moeten we niet onderdoen voor de skiërs. Minstens even snel gaan we naar beneden. Alleen doet ons achterste wel wat pijn van het houten zadel... maar alles voor het avontuur! Met aan onze rechterkant de Eiger en onder ons in de vallei Grindelwald loopt de route door de sparren naar beneden. Onderweg stoppen we nog even voor een beer with a view en glijden dan de laatste honderd meter tot het dorp.

Van de velogemel...

Had jij al ooit gehoord van een velogemel? Ik wil wel eens zien hoe ze gemaakt worden. Via de grote poort laat Markus ons binnen in het houtatelier, net buiten Grindelwald. De heerlijke geur van vers gezaagd lariks hout hangt tussen de zaagmachines. ‘Hier zagen we het hout op maat dat gebruikt wordt voor de bouw van de chalets’, legt Markus uit. Het atelier voor het maken van de velogemels is op het eerste verdiep. ‘De basisvorm van het frame zagen we met de machine, maar de afwerking doen we helemaal met de hand’, vertelt Markus terwijl hij een onafgewerkt houten frame van de haak haalt. De velogemel is uitgevonden in 1911 door Christian Bühlmann, een houtbewerker die niet goed te been was en een betere manier zocht om zijn klanten in het dorp te bezoeken.

Met een houten hamer slaat Markus de stuurpen op zijn plaats. Voor hij het stuur monteert, laat hij het balanceren op zijn wijs- en middelvinger. ‘Nee’, zegt hij en neemt een ander houten stuur. ‘Het evenwichtspunt moet perfect in het midden zitten.’ Deze keer zit het wel goed,en hij monteert de rest van de velogemel.

Markus is ondertussen 44 jaar en werkte als leerling-schrijnwerker al in dit atelier. ‘Een velogemel maken blijft toch iets speciaals. Ik heb er ook een thuis. Het is veel handiger dan met de slee op stap te gaan’, zegt hij. Of hij al heeft meegedaan aan de jaarlijkse wereldkampioenschap velogemel in Grindelwald? ‘Ja al een paar keer, maar gewoon voor het plezier, ik ben niet zo sportief’, lacht hij. In de verschillende skiverhuurpunten kan je een velogemel huren. Je kan er natuurlijk ook zelf een kopen voor € 590,00.

... naar de zeekajak

Niet skiën, maar fietsen. Niet schaatsen, maar varen...  Interlaken ligt tussen de twee meren van Brienz en Thun, water genoeg dus voor een kajaktocht. Ja, óók in de winter. Een zeekajak is altijd even wennen. Hoe meer ontspannen je bent, hoe beter het gaat en hoe minder je vervaarlijk gaat beginnen wiebelen. Het is niet mijn eerste keer in zo’n zeekajak, maar het zou jammer genoeg ook niet de eerste keer zijn dat ik in het water terecht kom. Met het ijskoude water is hier kapseizen al helemaal geen optie... Met thermisch ondergoed, dikke wollen sokken, een dry suit en een reddingsvest lijken we klaar voor een marsexpeditie, maar warm zullen we hebben. 

De ochtendmist hangt nog laag boven het meer van Brienz wanneer we onze kajakken met een voorzichtig duwtje het water in laten glijden. Meerkoeten zijn druk in de weer en hier en daar krult een fuut zich de diepte in. Voor de rest is het hier muisstil. We varen in formatie weg op enkele tientallen meters van de kade. Als we de oversteek inzetten komt er een halverwege het meer een kleine golfslag opzetten. Ik let er goed op dat de neus van mijn kajak recht op de golfjes breekt om stabiel te blijven. De lage wolken beperken het zicht, maar zorgen wel voor een mysterieus beeld. ‘Hoeveel ik ook van de zomer en de zon hou’, vertelt Sean, een uitgeweken Nieuw-Zeelander die hier een kajakschool heeft, ‘kajakken in de winter is met niets te vergelijken. Niemand op het water, de natuur die haar gang kan gaan en de speciale sfeer die dan boven het water hangt.’

Midden op het water begint plots de mist op te lossen. Doorheen de witte wolken zien we stukken van het landschap voorbijschuiven en een prachtige weerspiegeling tekent zich af op het water. Gloek, gloek, gloek klinken onze peddels; het water draagt het geluid ver. Dan stoppen we en leggen onze peddels dwars over de kajak.

Drie felgekleurde bootjes dobberen traag op en neer in het midden van het kristalheldere turquoise water uit de Berneralpen. Daarin, dik ingepakt tegen de winterkou, drie mannen met hun handen losjes over hun peddel. Wat doen zij in putje winter in het midden van het water? Genieten. Meer zen dan dit wordt het wellicht niet.

Je vindt de wandelreportage over Zwitserland zonder ski’s in Pasar Wandelen van maart 2023.

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!