Varen met een blokhutboot… in 7 vragen

2 minuten leestijd

Varen door de Biesbosch in een blokhutboot: je leest er alles over in Pasar Camper en Kamperen van juni 2023. En hoe vaart dat? De Blokhutboot in zeven vragen.

reportage
  • Kamperen
  • Uitstappen en vakanties

1. Wat is een blokhutboot?

De naam zegt het al. Het is een blokhut op een boot, maar dan wel speciaal daarvoor ontworpen en niet zo maar even in elkaar geflanst. Een blokhutboot is 8,5 meter lang en 4 meter breed. De diepgang is 75 centimeter, dus is ook geschikt voor ondiep water. Met zijn houten interieur is het ook net of je in een blokhut op de vaste wal woont. Hij is ook van alle gemakken voorzien, met een ruim terras, grote keuken, apart toilet, een warme buitendouche, een vast tweepersoonsbed en een tweepersoons slaapbank. Geschikt tot 4  á 5 personen. Met de twee lange, uitschuifbare palen kun je op veel plekken midden op het water of langs een oever voor anker gaan. 

2. Hoe vaart hij?

Zelf voor landrotten is hij makkelijk in de omgang. Een vaarbewijs is niet nodig. Je krijgt een uitgebreide instructie vooraf, inclusief proefvaart. Hij ligt stabiel op het water en is met zijn maximale snelheid van zo’n 10 kilometer per uur veilig te besturen. En verder moet je net als aan de vaste wal altijd goed opletten in het verkeer en je aan de vaarregels ter plekke houden.

3. Hoe werkt hij?

De boot is uitgerust met een elektromotor en is dus fluisterstil: wel zo fijn, midden in de natuur. Accu’s en zonnepanelen zorgen voor de energie. Bij lange tochten kan een dieselaggregaat bijspringen. Gasflessen, een geiser, een grote koelkast, verwarming en een watertank van 600 liter zorgen er voor dat je meerdere dagen zelfstandig op het water kunt blijven.

4. Waar kan ik ermee varen?

Op vier mooie plekken in Nederland:

  •  Nationaal Park de Biesbosch
  • De Bommelwaard, het rivierengebied rond de Maas en de Waal
  • De rivier De Linge in de Betuwe, de nationale fruittuin
  • Waterrecreatiegebied De Gouden Ham, in het Land van Maas en Waal  

5. Hoeveel kost het?

De prijzen variëren van 500 euro voor een lang weekend (drie nachten) in het laagseizoen tot 1700 euro voor een volle week in het hoogseizoen. De boot is het hele jaar door te boeken.

6. Is het een toffe ervaring?

Hou je van een beetje avontuur, kamperen, varen en heb je geen haast? Dan is het absoluut een aanrader!

7. Hoe kan je boeken?

Via www.blokhutboot.nl. Hier vind je ook uitgebreide informatie.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer