10 mooie wandelroutes in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen zijn met hun kasseiwegen en de Ronde van Vlaanderen niet alleen het paradijs voor geoefende fietsers, met meer dan 800 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden is het ook een droom voor wandelaars. Wij selecteerden 10 mooie wandelroutes uit het aanbod van Toerisme Oost-Vlaanderen.

1

1. Weerwolfroute

De vele bossen op de taalgrens werkten eeuwenlang als een magneet op figuren van duister allooi, wat aanleiding gaf tot tal van bizarre verhalen, legendes en mythes. Die van de weerwolf bijvoorbeeld, jouw gids op deze bosrijke wandeling door onder meer het Brakelbos en het Livierenbos. Volgens een lokale legende gingen stalknechten die bij de duivel een gunst afsmeekten, in ruil daarvoor ’s nachts wel eens als weerwolf rondspoken.

Bekijk de wandeling 

2. Heksenwandelroute

Deze wandelroute loopt van het Muziekbos in Ronse naar heksendorpje Ellezelles over de taalgrens over de wandelnetwerken Getuigenheuvels en Pays des Collines. 

Bekijk de wandeling 

3. Muziekboswandelroute

Een zee van boshyacinten, mysterieuze grafheuvels uit de Bronstijd, een iconische 19de-eeuwse toren en zalig rustige wandelpaden langs rustbanken en picknickplekjes: het Muziekbos heeft alles in huis om wandelaars in elk seizoen gelukkig te maken.

Bekijk de wandeling 

4. Zwalmbeekroute

Wandel van watermolen naar watermolen langs de Zwalm. Dit prachtige plekje in de Vlaamse Ardennen wordt liefkozend 'Klein Zwitserland' genoemd. Weidse kouters en vergezichten worden afgewisseld door schilderachtige plekjes. In vele molens kan je gezellig iets eten of drinken.

Bekijk de wandeling 

5. Dwaallichtroute

Een uitdagende wandeling doorheen een prachtig stukje natuur aan de taalgrens. Je verkent er het Bos ter Rijst en het Brakelbos. Hier wandel je in het hartje van de Vlaamse Ardennen en kan je genieten van de meest verrassende uitzichten.

Bekijk de wandeling 

5. Panoramaroute

Er is een noodzakelijke vereiste om van een mooi panorama te kunnen genieten: een hoog gelegen punt. Dat is in dit geval de Hotond, met zijn 151 meter de hoogste heuveltop in Oost-Vlaanderen. De oude windmolen die daar staat, is omgebouwd tot uitkijktoren. Het traject loopt door de charmante dorpjes Zulzeke en Kwaremont. Dat laatste gehucht is bekend als pleisterplaats voor kunstenaars en galerijen ,en uit de Ronde van Vlaanderen.

Bekijk de wandeling 

6. Dauwtripwandelroute

Via charmante paden kom je aan in het natuurgebied Burreken, een van de meest schilderachtige plekjes in de regio. Dankzij het afwisselende heuvellandschap krijg je de streek tussen Brakel, Maarkedal en Horebeke hier steeds weer vanuit een andere invalshoek te zien.

Bekijk de wandeling 

7. Langs de hellingen van de Ronde 

Wandel langs enkele legendarische hellingen uit De Ronde van Vlaanderen De Kortekeer, Rotelenberg en Koppenberg staan op je menu Je komt helemaal tot rust in het Koppenbergbos en het Spijkerbos, met een speelzone voor kinderen in het midden van het bos

Bekijk de wandeling  

8. Stilteroute 

Verspreid over Everbeek, in een zuiderse uithoek van de Vlaamse Ardennen, liggen verschillende bossen en bosjes. Het zijn stuk voor stuk restanten van het vroegere Poodsbergbos, dat zich in de middeleeuwen uitstrekte tot Ronse.Vandaag vormen ze samen een unieke wandelgebied, waar alleen de stilte hoorbaar is.

Bekijk de wandeling 

9. Kluisbosroute

De route gaat grotendeels door het 300 ha grote Kluisbos, bovenop de Kluisberg (141 m). Talrijke paadjes leiden door dit statige beukenbos onder meer langs de voormalige 'rechtbank' De Vierschaar, het gehucht Pensemont en kunstenaarsdorp Kwaremont. Ideaal voor rustzoekers. 

Bekijk de wandeling 

10. Tussen Helix en Bosberg

Deze wandeling brengt je naar het natuurdomein van de Helix en de Bosberg. Je wandelt door het stiltegebied Dender-Mark en door het sprookjesachtige Raspaillebos.

Bekijk de wandeling 

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!