10 wandelingen die de zomer nog mooier maken

Ook na de lockdown blijven we massaal wandelen. Pasar tipt je 10 wandelingen die de zomer nog mooier maken.

1

1. Antwerpen - Stiltepad Weert

In de polders van Bornem ligt het achtergrondgeluidsniveau onder de 40 decibel. Dat is alvast een van de redenen waarom een deel van het kronkelende Scheldeland als stiltegebied werd erkend. De dijken, wielen, slikken, schorren en broekbossen zijn de perfecte plaats om te genieten van een stiltewandeling. 

Bekijk de wandeling

2. Henegouwen - Door het Forêt du Pays de Chimay

Maar wist je dat de streek rond Chimay ook bekendstaat voor haar talrijke bossen? Als wandelliefhebber heb je hier de paden voor het uitkiezen. De meest bijzondere route is zonder twijfel La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay. Het pad is maar liefst 175 km lang, met onderweg negen bivakplaatsen. Ook een kortere tocht is hier de moeite waard. Laat je wagen bijvoorbeeld achter aan het meer van Virelles en volg de 6,5 km lange lus door het bos van Blaimont. Je wandelt voor een stuk langs de Grande Traversée, maar je passeert ook het authentieke Lompret, dat bekend is als een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’.

Bekijk de wandeling

3. Limburg - In vervoering door Voeren

Laat je in vervoering brengen door het prachtige Voeren. Hier wacht je een gevarieerd landschap met knappe vergezichten, sublieme valleitjes en bosrijke gebieden.

Bekijk de wandeling

4. Luik - Waterval van de Bayehon

De Hoge Venen in de Oostkantons zijn als een soort spons die een massa water naar de omliggende valleien en stuwmeren stuwen. De Bayehon is zo’n beek. Ze ontspringt in de buurt van het Signal de Botrange, het hoogste punt van België, en ze mondt uit in de Warche.  Op deze populaire wandeling klimmen we zachtjes omhoog langs deze woeste waterloop, die een opvallende roodachtige kleur heeft. Als we het hoogste punt bijna hebben bereikt, zien we een van de hoogste natuurlijke watervallen van het land. 

Bekijk de wandeling

5. Luxemburg - Les Echelles de Rochehaut, Rochehaut

Durf jij met een ladder een steile rotswand op te klimmen of te balanceren op een loopbrug boven het water? Dan is deze wandeling zeker iets voor jou. Voor spectaculaire tochten moet je niet per se naar het hooggebergte, ook in Wallonië kan je rekenen op een goede portie adrenaline.

Je wandelt het dorp Rochehaut uit langs rustieke velden wanneer plots de vallei van de Semois aan je voeten door het landschap meandert. Na een steile afdaling kom je aan bij de ongerepte oevers van de rivier. Hier zie je nog het authentieke landschap. Bij de Pont de Claies, een tijdelijke houten loopbrug, ga je het water over. Via ladders klauter je weer uit de vallei.

Bekijk de wandeling

6. Namen - Twee kastelen-wandeling, Gendron-Celles 

Deze luswandeling van 15 km combineert natuur met geschiedenis. Vanuit Gendron-Celles (gemeente Houyet) stap je naar de sprookjeskastelen van Vêves en Walzin. De wandeling loopt door het nationaal park van Furfooz. Holbewoners hokten hier ooit in de vele spelonken en ook de oude Romeinen voelden zich er prima thuis. Tegenwoordig kan je een reconstructie van hun badhuis bezoeken. De ingeslapen dorpjes en in de zon badende rotswanden van de regio doen op een mooie dag wegdromen naar de Provence. Vanaf de inkom van het park (€ 4) leidt een kortere wandeling van vier kilometer langs de hoogtepunten.  

Bekijk de wandeling

7. Oost-Vlaanderen - Z+-wandelroute, Maarkedal

Z+ staat voor 'zitten met een plus'. Op 5 locaties langs deze route werden bijzondere zitobjecten geplaatst, ontworpen door designers en gerealiseerd door lokale makers. Het bijzondere landschap van Maarkedal in het hart van de Vlaamse Ardennen, staat centraal. De unieke zitobjecten, ontworpen door Jan Detavernier, Marthe Vanthuyne, Karel Verhoeven, Floris Vincke & Thijs Urban, maken de beleving van het eindeloze landschap compleet en geven een extra aan de stop onderweg.

Bekijk de wandeling

8. Vlaams-Brabant - Vijf eikenwandeling, Oud Heverlee

De Vijf Eikenwandeling (8,7km) trekt diep door het Heverleebos in de gelijknamige gemeente. Je start aan het Arboretum en wandelt uitsluitend door het bos. Statige dreven leiden naar de ‘Vijf Eiken’, een kruispunt waar inlandse eiken domineren.

Bekijk de wandeling

9. Waals-Brabant - Wandelen op de Romeinse Heerbaan, Ramillies

Ramillies, een ingeslapen dorp in Waals-Brabant, blikt terug op een rijk verleden. In 1706 werden de Franse legers er zelfs verslagen in de vermaarde Veldslag van Ramillies. Info vind je bij de Sint-Hubertuskerk, het vertrekpunt van deze 11 km lange tocht die je langs tal van sporen van een rijk Gallo-Romeins verleden en o.a. over 4 km Romeinse heerbaan voert en voorbij de bekende tumulus van Hottomont. Het is een heerlijke tocht door een brok puur natuur. In de onmiddellijke buurt ligt ook Folx-les-Caves, beroemd door zijn door mensenhand gegraven (champignon)grotten, waar eertijds ook scènes uit het BRT-jeugdfeuilleton Johan en de Alverman werden gefilmd.

Bekijk de wandeling

10. West-Vlaanderen - Duinbossenwandelroute, De Haan

De Duinbossenwandelroute (10,3 km) vertrekt aan het beroemde tramstationnetje aan de Leopoldlaan in De Haan, de meest authentiek gebleven kustgemeente. Je wandelt door de Duinbossen, een ongerept natuurgebied (152 ha) tussen Wenduine en Bredene. Dit traject voert je via de Concessie – de typische romantische villawijk uit het begin van de vorige eeuw in De Haan – langs het strand richting Wenduine tot aan de Spioenkop, die bekende ‘paddenstoelachtige’ kiosk met rood dak in de duinen. Om terug je vertrekpunt te bereiken, gaat het door het Domeinbos (de duinen) langs rustige weggetjes en de typische villa’s.

Bekijk de wandeling

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!