5x mindfull wandelen

2 minuten leestijd

Er gaat niets boven een fikse wandeltocht om je hoofd leeg te maken. De vrije natuur is het beste decor om je stresslevels snel omlaag te krijgen. Desgewenst geven wandelcoaches je tools om mindful te wandelen, zodat je wandeling even helend werkt als mediteren.

reportage
  • Wandelen

Oostende - Queeste aan zee

Praktisch: Oostende oosteroever (optioneel ook Vosseslag, De Haan), betalend - www.kwist.be

De praktijk van coach Brenda Utterwulghe bevindt zich letterlijk op het strand. ‘Ik gebruik de zee als element om tot rust te komen.’ In de lockdown ontwikkelde ze onder de naam Kwist een podcastwandelroute (3 km) van Oostende naar Bredene. Ondertussen is er een tweede klaar in Vosseslag. ‘Kwist is een “queeste”, een tocht aan zee die je stapt met je voeten, maar voelt met je hart.’

Wachtebeke - Opsteker in Puyenbroeck

Praktisch: Puyenbrug 1a, Wachtebeke, gratis - www.puyenbroeck.be

Het Opkikkerpad (3,8 km) in provinciedomein Puyenbroeck in Wachtebeke doe je best in alle vroegte, als het park rustig aan ontwaakt. Wedden dat je een ree zal zien? De oefeningen laten je stilstaan in het nu. De focus ligt vooral op de zintuigen en wat je waarneemt in het bos rondom je. Het pad is ook toegankelijk voor rolstoelen.

Zoniënwoud - Geen signaal in de beukenkathedraal

Praktisch: Toegangspoort Groenendaal (nabij centrum Hoegaarden), betalend - www.vitalitybuilders.com

Sophie Vercammen van B&B Hippo-Droom kent het Zoniënwoud op haar duimpje. Als wandelcoach leert ze je je gedachten volledig los te laten. Midden in deze beukenkathedraal krijgen haar ademhalingstechnieken een diepere lading. Wist je dat als je diep genoeg in dit door Unesco erkend werelderfgoed doordringt, je gsm-signaal wegvalt? Zalig!

Holsbeek - Mediteren in het Chartreuzenbos

Praktisch: Kruispunt Lindestraat en Meidries, gratis - www.natuurenbos.be/natuuroases

Bosbaden is een nationale sport geworden. Natuur en Bos ontwikkelde al zeven plekken, natuuroases, waar je je helemaal kan overgeven aan een natuurbad. De zevende plek bevindt zich in het Chartreuzenbos, aan de parking op het kruispunt van de Lindestraat en de Meidries in Holsbeek. Oefeningen nodigen je tijdens de wandeling (3,5 km) uit om te zitten, liggen, hangen, rusten…

Villers-la-Ville - Zen op een erfgoedsite

Praktisch: Abdij Villers-La-Ville, Rue de l’Abbaye 55, betalend (toegangstarief abdij) - www.villers.be

De ruïnes van de cisterciënzerabdij van Villers lenen zich uitstekend voor een meditatiewandeling. Professor Dirk De Wachter koppelt erfgoed zelfs aan ons mentaal welzijn. Vanuit de gotische abdijkerk stap je langs acht panelen door de vijf abdijtuinen naar de ruïne van de Sint-Bernarduskapel. Het pad is niet geschikt voor mensen in een rolstoel.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer