7x belevingstochten aan het water

5 minuten leestijd

Met Pasar beleef je meer. Dat weten Pasar-afdelingen en hun enthousiaste vrijwilligers maar al te goed, want zij werkten de voorbije maanden aan een gloednieuw concept: digitale belevingstochten die je alleen, met je familie of met je (Pasar)vrienden kan maken. Plezier gegarandeerd!

reportage
  • Wandelen

Een digitale belevingstocht is een wandel- of fietsroute die via navigatieplatform RouteYou verrijkt werd met verschillende leuke elementen, die je de tocht intenser laten beleven. Een leuke puzzel, een zoektocht, een interessant weetje of een grappige video: de belevingspunten zijn het product van de fantasie van onze Pasar-vrijwilligers. Verwacht je aan pret voor jong en oud!

Ontdek deze belevingstochten op www.pasar.be/belevingstochten

Welke belevingstocht wil jij doen?

Doorheen de zomermaanden verschijnen alle belevingstochten online. Wij geven hier alvast een voorproefje van de eerste zeven tochten. Je kan alle belevingstochten wandelen of fietsen tot 12 november 2023.

Van de Poekebeek & de Oude Mandel

50 km – door Pasar Tielt

De Poekebeek ontspringt in Tielt, de Oude Mandel in Passendale. Deze twee rivieren vormden vroeger de bron van de Durme, die in de Schelde vloeit in Tielrode bij Temse. Door het graven van het Schipdonkkanaal en het Kanaal Gent-Zelzate werd de natuurlijke loop van beide rivieren onderbroken. Waar deze waterlopen intussen beken zijn geworden, lieten ze een brede vallei achter.

Deze belevingsfietstocht belicht het historisch belang van beide waterlopen. Op enkele plaatsen zijn deze graafwerken uit de 14de en 16de eeuw nog duidelijk zichtbaar in het landschap. De fietstocht loopt langs de dorpjes Ruiselede, Lotenhulle, Poeke, Vinkt, Grammene, Gottem, Dentergem en eindigt in de Europastad Tielt. Enkele wegen zijn onverhard. ‘Mijn favoriete belevingspunt op de fietsroute is ongetwijfeld de Poelberg, bijna op het einde van de rit’, vertelt Rik Durnez, voorzitter van Pasar Tielt en bezieler van de route. ’Daar krijg je een prachtig panorama over de streek en over de Oude Mandelvallei.’

Ontdek de tocht

Langs kastelen en patriciërshuizen

11 km – door Pasar Aartselaar

Op deze wandeling verken je Aartselaar, waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Je wandelt langs de best bewaarde waterburcht van Vlaanderen, kasteel Solhof met z’n rustgevende kasteelpark, de historische Heimolen en nog veel meer. Leuke audiofragmenten, een fotozoektocht, quizvragen en video’s gidsen je langs dit pad, dat door de bezielers het ‘Flor Marievoetpad’ gedoopt werd. Wie Flor is? Daar ontdek je alles over op deze wandeling! 

Ontdek de tocht

Parel aan de Dender

8 km – Pasar GPS Dender

Deze parel aan de Dender ontdek je aan de hand van wel 15 belevingspunten. Je start aan het treinstation, waarna luisterfragmenten, fotozoektochten, geocaches en meer verrassingen je door de stad leiden. Hier wandel je door de geschiedenis, langs kunst en voorbij de meest rustgevende plekjes van de stad. ‘Wij hebben er echt een beleving voor jong en oud van gemaakt’, vertelt Veronique van Pasar GPS Dender. ‘Mijn favoriet is belevingspunt 13. Daar hebben we een geocache verstopt, om het DNA van onze afdeling eer aan te doen. Help jij de koning om de dief te slim af te zijn? Bekijk alvast onze trailer. 

Ontdek de tocht

Oostende, een zee van geschiedenis

9,5 km – Pasar GPS Westhoek

Op deze tocht verken je een alternatief stukje Oostende. Duik mee in de geschiedenis langs het visserijdok, stap door de restanten van het militair domein en ontdek onderweg het belang van milieubescherming en hoe deze regio zijn steentje bijdraagt. Naast de belevingspunten in RouteYou kunnen de volwassenen onderweg een woordzoeker uitwerken. Voor kinderen werd er een fotozoektocht gemaakt.

‘Ik heb twee favoriete punten onderweg’, vertelt Luc Neyrinck van Pasar GPS Westhoek. ‘De vuurtoren is voor mij een lichtbaken in de duisternis, het is thuiskomen. Zowel voor de vissers als voor veel Oostendenaars heeft Lange Nelle een emotionele en symbolische waarde. Ook passeert de tocht een woonzorgcentrum waar zeelieden hun oude dag kunnen doorbrengen. Ooit werd er op vraag van de vissers een paviljoentje gebouwd boven op een bunker in de duinen. Daar kunnen ze op hun oude dag nog mijmeren met zicht op zee. Als je daar staat zie je de oneindigheid, de horizon waar zoveel ongekende avonturen zich afspelen. Dit is voor mij de plaats om tot rust te komen.’

Ontdek de tocht

Dwalen langs de Demer

Pasar Groot Hasselt

Je moet het de Hasselaren niet vertellen: de Demer speelt een cruciale rol in hun stad. Anno 1232 werd de Nieuwe Demer gegraven om de stadsmolen te doen draaien en de bewoners van drinkwater te voorzien. Vandaag brengt die een stroom van rust en recreatie in de binnenstad. ‘Zo is één van onze favoriete plekjes het Kapermolenpark. Dat is sinds zijn renovatie een heel unieke omgeving om tot rust te komen, ook de stapstenen over het water zijn geweldig’, vertelt Marina Smolders. ‘Onze wandeling brengt je over de Nieuwe Demer langs de oude gevangenis (nu de universiteit), daarna langs het jenevermuseum en museum Z33. Daar plaatste Italiaanse architecte Francesca Torzo een monument als teken dat de Demer hier stroomde. Tot slot vergeten we natuurlijk het geweldige verhaal van het Demermannetje niet!’

Ontdek de tocht

In de Zingemse Scheldemeersen

6,5 km – Pasar GPS Kruisem

Deze interactieve wandeling brengt je door een prachtig stukje natuurgebied in het alluviale deel van de Scheldevallei. Je volgt deels het natuurleerpad Meilegem-Zingem, namelijk de lus Zingem op de linkeroever van de Schelde. Onderweg krijg je 8 verschillende vragen die je kan oplossen dankzij aanwijzingen op het wandeltraject. Helemaal tot rust komen midden in de natuur rond de Schelde, dat is wat deze wandeling met je doet.

Ontdek de tocht

Kies de waterkant in Buizingen

4 km – door Pasar Sint-Genesius-Rode

Je belevingstocht start op de parking van het gemeenteplein van Buizingen. Het is een verrassend groene wandeling, zo op een paar kilometers van onze hoofdstad. Je stapt voor een groot deel door parken en langs de Zenne. Zie jij al die vissen zwemmen? De weg vervolgt langs prachtige schilderijen aan het station van Buizingen. De perfecte afsluiter is café - brouwerij Den Herberg, waar je kan genieten van een lekker streekbiertje.

Ontdek de tocht

 

Bekijk alle belevingstochten

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer