In en rondom Wetteren

Een bedevaart van Gent naar de Zwarte Madonna in Halle. 500 jaar geleden volgde het traject de Halleweg, voor het merendeel onverharde voetwegen die de natuur doorkruisten. Wij volgen Wim Liebrecht over trage wegen, zoveel mogelijk in historische voetsporen van de bedevaarders.

Tekst Mieke Vercruijsse

Foto’s Ann De Wulf

1

‘Als je wandelt moet je je tijd nemen. Enkel zo kan je het landschap voelen en beleven’, steekt wandelfanaat en Wetteraar Wim Liebrecht van wal. In stilte hoeft het niet per se en ook niet als boetedoening. Ooit was het hier anders. De bedevaartroute Gent – Halle werd voornamelijk gebruikt door misdadigers om tot bezinning te komen. Pasar Wetteren – Lede - Rondom stippelde een wandelroute uit die zoveel mogelijk de historische bedevaartroute volgt. ‘Het idee is toevallig ontstaan toen we op een bepaalde plaats begonnen te discussiëren over waar de Halleweg vroeger liep. Dus werden oude kaarten bovengehaald. De vroegere route hebben we zoveel mogelijk gereconstrueerd en verbonden langs trage wegen’, legt hij uit. Wij stappen onder een stralende zon van Westrem naar Zonnegem, goed voor zo’n 9 kilometer. 

Onze gids: Wim Liebrecht

Wandelen, dat is wat Wim Liebrecht het liefste doet. Als bestuurslid van Pasar Wetteren - Lede - Rondom én parcoursmeester bij Wandelsport Vlaanderen kent hij de kleinste uithoekjes van ons land. ‘Als boekhouder vertoef ik meestal in een wereld van cijfers, tabellen en wetteksten. Wandelen is voor mij een uitlaatklep: buiten zijn, zien en beleven. Heerlijk!’

De Halleweg van Westrem naar Zonnegem

Wil je dit voorproefje van 9 kilometer ook wandelen? Ontdek hier de route

Prachtig landschap langs de spoorlijn

We starten in de schaduw van de Sint-Martinuskerk in Westrem. ‘Denk hier even wat huizen weg en je ziet het klassieke dorpsplein van 100 jaar geleden: kerk, kerkhof, café, school en pastorie’, begint Wim. Al snel duiken we de natuur in en stappen we naast de spoorlijn Gent-Denderleeuw-Brussel. In de schaduw van knotwilgen balanceren we op de grens tussen heden en verleden. Een oude slagboom trekt mijn aandacht. ‘De slagboom is er nog, maar de weg niet meer. In ons landschap zie je veel sporen van het verleden. Je leert zo hoe het landschap verandert. Ons industriële verleden, de vele voetwegen, boerderijen … worden stilaan uitgegomd’, mijmert Wim. Boerderijen domineerden het landschap waar we door wandelen en doen dat op sommige plaatsen nog steeds. We werpen een blik op Hof Te Landegem aan de overkant van het spoor. Naast ons zit een boer rustig op zijn tractor. Op een weide staren koeien ons nieuwsgierig aan.

Het gehucht Ossenbroeck

We halen ons hart op aan de natuurpracht. De charmante weg die leidt naar het gehucht Ossenbroeck is een voormalige heirweg. Even houden we halt op het brugje over de Molenbeek en genieten van het geluid van zacht stromend water. Dat boerderijen een cruciale rol speelden in dit landschap, merken we ook wanneer we Ossenbroeck binnenwandelen. Dit gehucht werd gebouwd rond een grote boerderij waarvan nu enkel nog wat restanten zijn. De boerderij moest wijken voor de aanleg van de E40. ‘Het is typisch dat een bedevaartroute van boerderij naar boerderij liep. Dat is hier ook niet anders. Straks kruisen nog twee hoeves ons pad.’ Wanneer we een doorsteekje nemen onder de snelweg – een welgekomen schaduwplekje trouwens – laat het prachtige Papejanshof zich zien.

Zwemmen in open lucht

We stappen verder richting Vlierzele. Recht tegenover Hof Te Bussegem wijst Wim naar een boom. Wanneer ik goed kijk, zie ik een boomkapelletje. ‘Zo vind je er hier nog wel meer’, geeft hij mee. Iets verder worden we getrakteerd op een prachtig zicht op de kerk en het dorpscentrum van Vlierzele, gevestigd op een heuvel. Een lang recht stuk leidt ons naar het Hemelrijk. En dat voelt letterlijk aan, want deze verborgen parel steelt mijn hart. Een wal ligt verscholen in het bosrijke gebied. Binnen deze wal zou in de middeleeuwen een buitenverblijf hebben gestaan van één van de Graven van Vlaanderen. Het oorspronkelijk zicht was er eentje met een houten kasteel en een stenen jachthuis. Dan neemt Wim me mee naar sporen uit het recreatieve hoogtepunt van dit gebiedje, net na de Tweede Wereldoorlog. Een gegoten bassin dat dienst deed als openluchtzwembad is een indrukwekkend stukje groen. Het bad werd gevoed door de Letterbeek. Ik installeer me op het trapje en beeld me in hoe het ooit geweest is. De natuur heeft het hier grotendeels weer overgenomen. ‘Een plekje om te koesteren’, zegt Wim.

Over het Wijmenierpad naar ‘de rots’

Om het dorpscentrum van Vlierzele te bereiken, nemen we het Wijmenierpad, een klassiek kerkpad zoals er niet veel meer zijn in Vlaanderen. ‘Een verwijzing naar iemand die met wilgentenen vlocht’, vertelt Wim. Onze eerste stop is de Mariagrot, gewijd aan O.L.V. van Lourdes. ‘Dit bouwwerkje uit 1879 is opgetrokken uit Waalse natuursteen en gekend als ‘de rots’. De bedevaartweg loopt rond de tuin. Dat zie je aan de zeven bakstenen kapelletjes.’ Jaarlijks vindt hier de rotsommegang plaats. ‘Ik wil je nog wijzen op één boerderij, om het af te leren’, lacht Wim. We passeren Hof te Vlierzele voor we naar de Sint-Fledericuskerk wandelen. Even schiet het door mijn hoofd dat het woord een tongbreker is voor Wim, maar dat is het niet. Voor de kerk staart het Vliezels Beerke me aan. Het bronzen beeldje verwijst naar de volkse scheldnaam voor de inwoners.

De reuzenspin van de Smoorbeekvallei

Onze wandeltocht zit er bijna op, wanneer we door de Smoorbeekvallei aan de oude pastorie van Zonnegem komen. Het voormalige pastoriedomein en het aanpalende natuurgebied langs de Smoorbeek vormen een prima uitvalsbasis voor natuurbeleving en natuureducatie. ‘De pastorie stond vroeger iets verder. Ze werd naar hier verplaatst en dan nog eens omgevormd. Als je goed kijkt naar de structuur dan merk je dat de derde pastorie tegen de tweede aangebouwd is, maar met voorkant aan de achterkant. Dat zie je onder andere aan de steen van het brugje en aan de muur achteraan’, legt Wim uit. Of ik bang ben van spinnen? ‘Neen, niet echt’, antwoord ik wat argwanend. Wanneer we het hoekje omdraaien naar de boomgaard, zie ik wat hij bedoelt. Ik sta oog in oog met een reusachtige spin. Een aantrekkelijk speeltoestel voor de kleintjes.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!