Norderney, onvergetelijk vakantie-eiland

5 minuten leestijd

Norderney is een van de zeven Oost-Friese eilanden in de Noordzee. Het Duitse eiland ligt midden in de Waddenzee, die erkend werd als Unesco-wereldnatuurerfgoed, en het is van een onschatbare waarde. Op Norderney voel je je nog echt één met de natuur en met de elementen. De vrijheid die je hier ervaart, is ongeëvenaard. Wie hier eenmaal is geweest, komt nog eens terug.

Dicht bij de natuur

In je eentje genieten van de machtige natuur, een dagje aan het strand doorbrengen, joggen in de duinen, struinen, shoppen of dromen: op Norderney zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan het 14 kilometer lange eiland met de fiets verkennen. Knappe fietsroutes leiden je door onbeschrijflijk mooie duinlandschappen en over dijken langs ongerepte natuur. Stoppen doe je bij bezienswaardigheden die misschien wel uniek zijn voor Norderney: de zogenaamde thalassoplatformen zijn houten constructies op de duinen waar je geniet van een onvergetelijk uitzicht over het eiland, de Waddenzee en de uitgestrekte Noordzee. De perfecte locatie voor yoga bij zonsopgang, een heerlijke picknick of gewoon om even tot rust te komen: hier sta je dicht bij de natuur en bij jezelf.

Het fietsroutenetwerk op het eiland bestaat uit slingerende paden die je langs gevarieerde, aantrekkelijke haltes brengen vol verrassende details die je zeker moet ontdekken. Bij zo’n 20 fietsverhuurders vind je zeker een huurfiets die bij je past.

Open haard en zicht op zee

Van zo’n uitstap in de frisse zeelucht krijg je honger. Gelukkig kan je hier terecht in verschillende charmante restaurants en cafés. Meteen aan de jachthaven vind je bijvoorbeeld het restaurant Ney’s Place, met een uitstekende keuken. Het gezellige café Meierei – vlak naast een manège met piste – biedt een kleine kaart met kwaliteitsvolle gerechten. Zo’n 6 kilometer van het centrum ligt het restaurant Weisse Düne, vlak aan het strand. Een gezellige open haard, zicht op zee en een kaart om van te watertanden: het zijn maar enkele van de redenen waarom dit strandrestaurant zo populair is. Nog een beetje meer naar het oosten van het eiland – aan het Ostbad-strand – vormt het gerenoveerde restaurant Oase een echte… oase na een wandeling. Na een tocht richting Südostheller bijvoorbeeld, waar je alleen te voet naartoe kan en waar je nog volkomen ongerepte natuur ontdekt, die zich uitstrekt tot de stranden van het eiland.

 

 

De Waddenzee: Unesco-wereldnatuurerfgoed

De ligging van het eiland, midden in de Waddenzee die door de Unesco als wereldnatuurerfgoed werd erkend, is heel bijzonder. Niet alleen de lange geschiedenis als badplaats, maar ook de unieke natuur vormt het duurzame karakter van Norderney. Liefst 85% van het eiland is beschermd natuurgebied: een schat die de eilandbewoners met veel zorg bewaken. De milieuvriendelijke water- en energievoorziening vormen de basis, veel kleine en grote projecten beschermen de natuur en houden haar tegelijk in stand als toeristische bestemming.

Zo werd Norderney in 2013 bekroond met de QualityCoast Gold Award, tot op vandaag als enige bestemming in Duitsland. Daarmee hoort Norderney tot de top 100 van Green Destinations, ook als enige van het land.

Wie de Waddenzee zelf wil ontdekken, kan starten in het Bezoekerscentrum WattWelten, gelegen in de haven. De wonderlijke wereld van de Waddenzee, met haar unieke fauna en flora, zoutweiden, duinlandschappen en de vele duizenden trekvogels: je leert er alles over in WattWelten. Verschillende excursies dompelen je onder in dit stuk Unesco-wereldnatuurerfgoed, en het fijne is dat ze alle facetten ervan belichten. Want ook al is het uitzicht op de Waddenzee – voortdurend anders dankzij weer en wind – adembenemend, daarmee alleen zie je natuurlijk niet wat er allemaal onder het wateroppervlak schuilt.  

Cultuur en wellness

Landinwaarts getuigen veel gebouwen van de geschiedenis van het eiland. Koningen, dichters en politici brachten tijd door in het Conversationshaus, het Bazargebäude en het kuuroord uit de 19de eeuw. Het was een eerste glansrijke periode in de 222-jarige geschiedenis van Norderney als badplaats.

Vandaag maken deze gebouwen je verblijf op het eiland extra aangenaam – net als de vele winkels en boetiekjes, gezellige cafés, restaurants en bars en natuurlijk ook het bade:haus norderney. Dat is het grootste wellness- en thalassocentrum in Europa, dat je verwelkomt op drie etages. Eerst staat zeewater centraal – in al zijn vormen: koud én warm, zacht druppelend tot golvend en bruisend, van watervaldouches tot kleine massagestraaltjes, in een zeewaterstoombad of een zoutbad met dezelfde eigenschappen als de Dode Zee. Daarna wordt het heet met het element vuur: zweten doe je in sauna’s met verschillende temperaturen, stoombaden, hete modder, baden met hete stenen en sproeiers met zeewater, om ten slotte tot rust te komen in een uitnodigende lounge met open haard en verwarmde ligstoelen.

Je een nieuwe mens voelen? In het bade:haus norderney kikker je zowel mentaal als fysiek helemaal op dankzij verkwikkende behandelingen. Massages, zoutwaterbaden, modderpakkingen in een hangmat en schoonheidsbehandelingen kan je individueel boeken, maar er zijn ook groepslessen als aquafitness en aquajogging.

Het familiethalassobad is een concept op kindermaat, waar de innovatieve mix van plezier en avontuur de ervaring in klassieke kinderplonsbaden ver overstijgt.

Dat het bade:haus norderney zo uniek is, is intussen internationaal bekend. Zo werd het in 2015 bekroond met de European Health & SPA Award in de categorie ‘Best Public Bath in Europe’, en in 2016 als eerste publieke zwembad ooit erkend als Thalasso & SPA – Leading SPA Selection door het Europese Onderzoeksinstituut Wellness & SPA.

Feest op het eiland

Meer dan 1.200 evenementen vinden jaarlijks plaats op het eiland. Het White Sands Festival in het pinksterweekend met beachvolley en kitesurfen is misschien het bekendste, maar ook het Summertime@NORDERNEY – een event met sport, comedy en muziek op het Nordstrand – moet je eens hebben meegemaakt. De topacts voor 2019? Onze eigenste Milow en de Amerikaan Michael Patrick Kelly, lid van de bekende Kelly Family.

www.norderney.de

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer