Op stap langs Peerse parels

4 minuten leestijd

Peer ligt midden in het groen. Deze mooie plek in Noord-Limburg, met oude gebouwen en hartelijke inwoners, is een weldadige bestemming. De stad van Pieter Bruegel de Oude wisselt eindeloze akkers af met wuivende bomen en prachtige beekvalleien die enkele pareltjes verbergen.

reportage
  • Wandelen

De gidsen: Danny, Rita en Peter
Voorzitter Danny Lenaerts en bestuursleden Rita Boonen en Peter Gubbels van Pasar Peer nemen mij mee op sleeptouw langsheen bijzondere plekjes in ‘hun’ Peer.

Beleven in de Dommelvallei

We starten vlak bij het centrum van Peer, in de Dommelvallei. Dit is een plaats die op-en-top natuur uitstraalt. Vroeger kleurde de vallei trouwens paars door de heide. ‘Eind vorige eeuw verdween de heide snel in de vallei. Slechts hier en daar kleuren nog enkele plukjes paars in de nazomer. Natuurpunt werkt hier aan heideherstel’, vertelt Danny. We wandelen langsheen de rivier de Dommel die zich een weg baant doorheen het grote natuurgebied. ‘De Dommel ontspringt op het hoogste punt van het Kempisch Plateau, in het gebied Siberië. Ze stroomt in noordelijke richting en doorkruist Peer, Hechtel-Eksel, Overpelt en Neerpelt. Daarna gaat de rivier Nederland binnen en mondt er uit in de Maas’, legt Danny uit. Het is in de Dommelvallei volop genieten van een aaneenschakeling van prachtige landschappen zoals weilanden en broekbossen. ‘Heel wat wandelingen starten aan het Dommelhuis. Hier opent in het najaar een bezoekerscentrum en je zal er ook terechtkunnen in een fiets- en wandelcafé’, geeft Danny nog mee. Ideaal om de Dommelvallei zowel binnen als buiten te ontdekken en te beleven.
De Dommelvallei, Steenweg Wijchmaal 66, Peer (naast de Kringloopwinkel)

Speuren naar Bruegel in de Reus

We stappen binnen in de Sint-Trudokerk, ook wel de Reus der Kempen genoemd vanwege haar imposante gotische toren, en worden ondergedompeld in een Bruegeliaanse wereld. ‘Pieter Bruegel zou in Grote-Brogel, in Peer dus, geboren zijn’, vertellen mijn gidsen me. ‘Zou’, want dat mysterie is nog niet uitgeklaard. Feit is dat Bruegel in Peer nooit ver weg is. De gemeente telt met het Bruegelmuseum, de Bruegelfietsroute en de wandelroute met Bruegelspelen al verschillende belevingsprojecten rond de schilder. ‘De grote ontsnapping’ is het nieuwste project rond de wereldberoemde kunstschilder. Deze belevingszoektocht draait om tien wezens die ontsnapt zijn uit de schilderijen van de Vlaamse Meester. Ze verstoppen zich achter hoek en kant in de Sint-Trudokerk. Een leuke manier om de kerk te bezoeken en iets meer te leren over de werken van Bruegel.
Sint-Trudokerk, Kerkstraat. www.peer.be/groteontsnapping

Wandelen in het grootste avonturenbos van Vlaanderen

Aan de rand van Bosland, op de grens van Peer met Hechtel-Eksel, staat natuurgids Harry Theunessen ons op te wachten. We wandelen naar de Begijnenvijvers waar natuurpracht ons eventjes stil maakt. De Begijnenvijvers werden meer dan 400 jaar geleden gegraven in opdracht van de zusters van het Agnetenklooster in Peer. ‘Als gids begeleid ik vooral scholen. Met de uitkijktoren en de speelse en leerrijke elementen in het bos komen kinderen hier zeker aan hun trekken’, steekt Harry van wal. We beklimmen de uitkijktoren en overschouwen de Begijnenvijvers met hun vele watervogels. Met een beetje geluk spot je hier de ijsvogel, blauwborst of blauwe reiger. Na een kleine behendigheidsopdracht – de hangbrug – bevinden we ons in het aangrenzende bosgebied Resterheide, een natuurgebied van 170 ha groot. ‘De Resterheide bevindt zich op de waterscheiding tussen het Maas- en het Scheldebekken. De Bolisserbeek vormt de grens tussen de gemeenten Hechtel-Eksel en Peer’, licht onze gids toe.
Diestersedijk 6-8.

Kunst in het sculpturenbos

Lachende bomen en de goedlachse kunstenaar Jos Langens maken hun opwachting bij de volgende stop. ‘Ik kocht dit bosje in 2007. Een aantal bomen moest afgezaagd worden wegens niet meer gezond. We zaagden ze af op 2 meter en ik ging met collega-kunstenaars van de Kunstkring Perebloesem aan de slag met beitel en hamer’, vertelt Jos. Op die manier ontstonden Holle Bolle Gijs, Jan-met-de-pet, de dronkaard, de man met de gulle lach … die je aan de rand van het bosje welkom heten. ‘In totaal staan er rond en in het bosje al 28 houtsculpturen. Zo kom je er Sneeuwwitje en de zeven dwergen tegen, maar ook tal van dieren. En de volgende 15 stammen staan al klaar om ook getransformeerd te worden’, aldus Jos. De voormalige ijsjesboer is helemaal weg van houtsculptuur. ‘Ik had van mijn kinderen een doos met beitels gekregen en ben zo bij de Perebloesem terechtgekomen. Na een ongeval moest ik lang revalideren. Mijn handen kon ik nog bewegen, dus ging ik met blokjes hout aan de slag als bezigheidstherapie’, lacht hij. Iedereen kan het sculpturenbos bezoeken, al fietsend, wandelend of zelfs op zoek naar een geocache.
Het sculpturenbos, Hoppestraat.

Sporten zonder grenzen

Wie Peer nadert, ziet het al van ver: Snow Valley. De grootste overdekte skipiste van Europa met echte sneeuw bevindt zich op een site die volledig gewijd is aan sporten. Hier vertrekken tal van wandelingen en zit je goed om enkele rondjes te lopen op de Finse piste of je kracht te meten aan de fit-meters. ‘We zijn wel fier op deze plaats, omdat al wie wil bewegen hier wel iets naar zijn of haar zin vindt’, vertelt Rita. De skipiste is 350 meter lang, 42 meter hoog en 30 meter breed. De snowboarders kunnen er ook terecht op een eigen piste. Onder de piste werd een hoogteparcours geïnstalleerd voor durvers. ‘Hier verder hebben we ook nog een ovale wielerpiste, een atletiekpiste, een skateterrein, tennisbanen, een fitnesszaal, een sporthal, een BMX-piste en een lokaal voor handboogschieten. Niet min voor Peer!’, besluit ze.
Sportsite, Deusterstraat. www.snowvalley.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer