Op stap met een 100-jarige

De Oostkantons vieren dit jaar hun 100-jarige aansluiting bij ons land. Een van de mooiste gezinswandelingen in de regio gaat langs een zeer afwisselend parcours van het meer van Robertville naar het (heropgebouwde) middeleeuwse slot Reinhardstein in Ovifat en terug naar het meer, zijn strand en zijn waterpret.

Tekst Guido Elias

Reken voor deze 6 km lange wandeling op minstens twee uur stappen. Zorg voor stevig schoeisel. De wandeltocht start op de ruime parking aan de stuwdam van het meer van Robertville. De 54 m hoge stuwdam werd gebouwd met gigantische blokken zandsteen, afkomstig uit nabijgelegen steengroeven. Vierhonderd arbeiders werkten er vier jaar aan, van 1925 tot 1929. Zo ontstond een groot kunstmatig meer, dat tot 8 miljoen m³ water kan bevatten en o.a. instaat voor de drinkwatervoorziening van Malmedy, ook een bezoek waard!

Boomstammen

Wandel over de stuwdam, sla dan bij het bord naar slot Reinhardstein meteen links af en volg de bewegwijzering met de blauwe ruit. Het brede pad kronkelt en splitst even verderop. Houd je links aan, dan hoef je niet meteen te klimmen; het smallere pad rechts gaat onmiddellijk omhoog, maar je geniet er van een mooi uitzicht. Uiteindelijk komen ze weer samen, dus groepen kunnen zich zonder probleem even opsplitsen.

Na een eindje stappen kom je aan een trap met een vijftal treden. Zodra je bent afgedaald, draai je even naar links naar een bruggetje van een paar boomstammen dat je over een beekje voert. Houd je goed vast aan de reling, want het kan hier glad zijn. Eenmaal over het beekje zie je links voor je kasteel Reinhardstein liggen. Je hebt nu ca. 1,2 km gestapt.

Steil en vlak

Na een bezoek aan het slot (zie kader) gaat de tocht verder. Je kruist het asfaltbaantje dat naar het kasteel leidt. Neem het klimmende pad voor je. Het is aanvankelijk smal en kronkelig, waarbij je bij aanvang nog uitzicht hebt op de torens van het kasteel. Klim langs de afsluiting naar boven. De helling wordt steiler. Dan draait de weg naar links en hier volgt het steilste stuk over enkele honderden meters door het bos.

Aan je linkerkant zijn de afgrond en het water (de Warche), rechts het hogergelegen bos. Nu is het even flink doorstappen. Wanneer de weg dan naar rechts gaat, wordt die weer wat vlakker. Daarna volgt echter weer een steiler stuk omhoog. Je komt na een tijdje flink stappen uiteindelijk aan een T-splitsing in het bos. Hier is het uitkijken, want de bewegwijzering kan verwarrend lijken. Sla hier in elk geval rechts af! Je bevindt je nu op het hoogplateau in het bos. De weg gaat nog even door het bos van Waimes, maar spoedig bereik je de bosrand. Je ziet dan links nog altijd een stukje bos en dennen, rechts het weiland. In de verte bemerk je een kapelletje.

Maria in de boom

Dit is een geschikte plek om even op adem te komen. Onze tocht gaat verder over een veldweg in de richting van Ovifat. Je verlaat uiteindelijk het bos, links en rechts zijn weilanden. Je bereikt een asfaltweg, die wat daalt en zo kom je uit in een gehucht van Ovifat. Aan de T-splitsing sla je rechts af. Verderop staat links de Chenukapel uit 1898. Stap er even binnen. Je ziet er een Mariabeeldje dat in een boomstam werd uitgehouwen. Tegenover het kapelletje bevindt zich de parking van het kasteel. Je hebt er nu ruim 4 km op zitten.

Volg de weg, niet het bordje dat het kasteel aanduidt. Aan het kruispunt gaat het nu snel bergop. Aan de splitsing gaat het links verder richting het vertrekpunt, dat zich nog een halve kilometer verderop bevindt. Hoor je het ruisen van een beekje? Links zie je een uitgestrekt weiland. Je gaat rechtdoor. De aardeweg leidt je naar de hoofdweg, waar je rechts afslaat naar het vertrekpunt, de parking aan de stuwdam. Als je bij het bereiken van de hoofdweg nog niet moe bent, dan sla je links af en stap je langs het stuwmeer en de weg tot in het dorp Robertville. Zo doe je niet 6 maar in totaal 8 km over je wandeling.

1

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!