Op stap met een 100-jarige

4 minuten leestijd

De Oostkantons vieren dit jaar hun 100-jarige aansluiting bij ons land. Een van de mooiste gezinswandelingen in de regio gaat langs een zeer afwisselend parcours van het meer van Robertville naar het (heropgebouwde) middeleeuwse slot Reinhardstein in Ovifat en terug naar het meer, zijn strand en zijn waterpret.

reportage
  • Wandelen

Reken voor deze 6 km lange wandeling op minstens twee uur stappen. Zorg voor stevig schoeisel. De wandeltocht start op de ruime parking aan de stuwdam van het meer van Robertville. De 54 m hoge stuwdam werd gebouwd met gigantische blokken zandsteen, afkomstig uit nabijgelegen steengroeven. Vierhonderd arbeiders werkten er vier jaar aan, van 1925 tot 1929. Zo ontstond een groot kunstmatig meer, dat tot 8 miljoen m³ water kan bevatten en o.a. instaat voor de drinkwatervoorziening van Malmedy, ook een bezoek waard!

Boomstammen

Wandel over de stuwdam, sla dan bij het bord naar slot Reinhardstein meteen links af en volg de bewegwijzering met de blauwe ruit. Het brede pad kronkelt en splitst even verderop. Houd je links aan, dan hoef je niet meteen te klimmen; het smallere pad rechts gaat onmiddellijk omhoog, maar je geniet er van een mooi uitzicht. Uiteindelijk komen ze weer samen, dus groepen kunnen zich zonder probleem even opsplitsen.

Na een eindje stappen kom je aan een trap met een vijftal treden. Zodra je bent afgedaald, draai je even naar links naar een bruggetje van een paar boomstammen dat je over een beekje voert. Houd je goed vast aan de reling, want het kan hier glad zijn. Eenmaal over het beekje zie je links voor je kasteel Reinhardstein liggen. Je hebt nu ca. 1,2 km gestapt.

Steil en vlak

Na een bezoek aan het slot (zie kader) gaat de tocht verder. Je kruist het asfaltbaantje dat naar het kasteel leidt. Neem het klimmende pad voor je. Het is aanvankelijk smal en kronkelig, waarbij je bij aanvang nog uitzicht hebt op de torens van het kasteel. Klim langs de afsluiting naar boven. De helling wordt steiler. Dan draait de weg naar links en hier volgt het steilste stuk over enkele honderden meters door het bos.

Aan je linkerkant zijn de afgrond en het water (de Warche), rechts het hogergelegen bos. Nu is het even flink doorstappen. Wanneer de weg dan naar rechts gaat, wordt die weer wat vlakker. Daarna volgt echter weer een steiler stuk omhoog. Je komt na een tijdje flink stappen uiteindelijk aan een T-splitsing in het bos. Hier is het uitkijken, want de bewegwijzering kan verwarrend lijken. Sla hier in elk geval rechts af! Je bevindt je nu op het hoogplateau in het bos. De weg gaat nog even door het bos van Waimes, maar spoedig bereik je de bosrand. Je ziet dan links nog altijd een stukje bos en dennen, rechts het weiland. In de verte bemerk je een kapelletje.

Maria in de boom

Dit is een geschikte plek om even op adem te komen. Onze tocht gaat verder over een veldweg in de richting van Ovifat. Je verlaat uiteindelijk het bos, links en rechts zijn weilanden. Je bereikt een asfaltweg, die wat daalt en zo kom je uit in een gehucht van Ovifat. Aan de T-splitsing sla je rechts af. Verderop staat links de Chenukapel uit 1898. Stap er even binnen. Je ziet er een Mariabeeldje dat in een boomstam werd uitgehouwen. Tegenover het kapelletje bevindt zich de parking van het kasteel. Je hebt er nu ruim 4 km op zitten.

Volg de weg, niet het bordje dat het kasteel aanduidt. Aan het kruispunt gaat het nu snel bergop. Aan de splitsing gaat het links verder richting het vertrekpunt, dat zich nog een halve kilometer verderop bevindt. Hoor je het ruisen van een beekje? Links zie je een uitgestrekt weiland. Je gaat rechtdoor. De aardeweg leidt je naar de hoofdweg, waar je rechts afslaat naar het vertrekpunt, de parking aan de stuwdam. Als je bij het bereiken van de hoofdweg nog niet moe bent, dan sla je links af en stap je langs het stuwmeer en de weg tot in het dorp Robertville. Zo doe je niet 6 maar in totaal 8 km over je wandeling.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer