3x de mooiste lichtwandelingen

2 minuten leestijd

 Podiumkunsten, festivals, expo’s, evenementen: Pasar-reporter Gert Corremans stuurt je op pad met de leukste tips. Deze drie lichtfestivals zijn tijdens de donkerste weken warm aanbevolen.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Leuven: intieme lichtkunst

Niet zo tuk op drukte, geen fan van flitsende lasers? Dan brandt de lamp van de lichtkunst voor jou in Leuven. (un)Holy Light leidt je langs wereldse en gewijde plaatsen, waar internationale topartiesten toveren met licht en muziek. De Franse curator Juliette Bibasse koos bewust voor intieme werken met een traag, rustgevend ritme. In Museum M Leuven wiegen de Rocking Modules van Gijs Coenen en Sookie Brarou mee met jouw bewegingen, bij KADOC spreidt Nazanin Fakoor een regenboog van muziek en licht uit en in de Romaanse Poort laat Mariska de Groot kanten onderleggers over het plafond draaien. Kerken ontbreken uiteraard niet op het parcours. In de Sint-Michielskerk zweven zeepbellen rond, gesigneerd Michiel Martens en Jetske Visser. De Franse kunstenaar A.I.L.O. ontwierp een lichtkunstwerk op maat van de Sint-Jacobskerk. Door te spelen met licht en donker wil hij de ziel tonen van een kerk die al jaren gesloten is. Alle locaties zijn gratis te bezoeken en toegankelijk met de rolstoel.

10 tot 18 december, 17 tot 21 uur, gratis.

Brugge: lichttapijt op de reien

Knus, historisch Brugge is de meest romantische kerststad, met niet één, maar twee kerstmarkten. De Lichtbelevingswandeling loodst je weg van de drukte en laat je nieuwe of verborgen plekken in de stad ontdekken. Het thema van de vierde editie is ‘Ontwaken’: zodra de nacht valt, wekken acht installaties een andere, magische stad tot leven. Highlights? De gevel van het nieuwe congresgebouw BMCC schittert als canvas voor een laser- en lichtshow en in de tuin van de Sint-Godelieveabdij fonkelen duizenden led-lichtjes – net vuurvliegjes! De trappen van het Kapucijnenplein dalen niet af naar de rei, maar naar een lichttapijt, een hologram dat reageert op de textuur van het water. Het parcours eindigt in het Minnewaterpark, bij de kunstschaatsbaan en de Winterbar Vorst.

Tot 8 januari, 17 tot 0 uur, gratis.

Bokrijk: Vuur, ambacht en lichtkunst

In het openluchtmuseum Bokrijk kan je tussen Kerstmis en Nieuwjaar naar het nieuwe midwinterevenement Winterlicht. Volg de met energiezuinige led-lampjes versierde lanen naar de verlichte museumdelen Kempen en Oost- en West-Vlaanderen voor een feeërieke avond met licht- en vuurinstallaties, nostalgische attracties en demonstraties van ambachten. Onder meer de smid, de glasblazer, brouwer en de weefster verklappen je de kneepjes van hun vak. Luister naar het engelengezang van Scaletta (het kinderkoor van Scala), geniet van de voorstellingen Passa il Tempo en Postkantoor van Sprookjes Enzo en jaag je hartslag de hoogte in tijdens de shows van koorddansers, trapezisten en vlammenwerpers. Zelfs de herder van Bokrijk doet mee: hij hoedt verlichte schaapjes.

26 tot 30 december, tickets op www.bokrijk.be

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer