REISWIJZER. Laugavegur

De bekendste IJslandse wandelroute voert in vier dagen door het Zuid-IJslandse bergland van Landmannalaugar naar Þórsmörk. Het 55 km lange traject verbindt kleurrijke bergen, hete bronnen, machtige gletsjers en diepe kloven. Wie via de Fimmvörðuháls Trail doorloopt tot Skógar aan de zuidkust krijgt er nog een jong vulkaanlandschap met dampende lavavelden bovenop. IJsland-expert Erik Van de Perre trok zijn wandelschoenen aan en ging op pad.

ERHEEN

● Vliegtuig: Rechtstreekse vluchten vanaf Brussel/Zaventem naar Reykjavík/Keflavík met Icelandair of Play. Vluchtduur: ca. 3.15 uur.

 Auto en veerboot: Brussel–Hirtshals (DK): 1.100 km. Vanaf Hirtshals vaart de rederij Smyril Line vanaf half maart tot half november 1 keer per week naar Seyðisfjörður (oostkust IJsland). De overtocht met de ‘Norröna’ duurt 2 dagen. Tarieven variëren volgens het seizoen.

www.smyrilline.nl

VERVOER TER PLAATSE

Vanaf Reykjavík rijden in de zomer (ca. half juni tot begin sept.) bussen van de maatschappijen Reykjavík Excursions (RE) en Trex naar Landmannalaugar, Þórsmörk (Langidalur, Húsadalur en Básar) en Skógar (enkel RE). Skógar is ook bereikbaar met de lijnbussen van Strætó.

www.re.is

trex.is

straeto.is

Tip 1: Als je met de auto/camper reist, kan je die bijvoorbeeld in Hella (Camping Gaddstaðaflatir) achterlaten, hier de bus naar Landmannalaugar nemen en met een andere bus vanuit Þórsmörk of Skógar naar Hella terugkeren.

Tip 2: Interessant voor wandelaars die de Laugavegur en/of Fimmvörðuháls Trail lopen, is de Hikers Bus Pass (ISK 23.900) van Trex.

1

Eten

In de hutten worden geen maaltijden geserveerd. Er is enkel wat proviand (gevriesdroogde maaltijden, koekjes, chocolade, frisdrank enz.) aan prijzige tarieven verkrijgbaar. Alleen bij de hut van Landmannalaugar is er een mobiele winkel met een iets groter aanbod.

www.fi.is/en/mountain-huts/food-drinks-snacks

In Álftavatn en Húsadalur/Þórsmörk zijn er eenvoudige restaurants van The Volcano Huts.

1     Mountain Mall

Landmannalaugar

Een paar olijfgroene uitgerangeerde schoolbussen op de camping herbergen de origineelste kruidenierswinkel van het land. Een bus fungeert als winkel, een tweede als ‘café’. Het aanbod is verrassend veelzijdig en varieert van belegde broodjes en verse groenten en fruit over pasta tot stokvis en verse vis (op bestelling). Geopend van 1 juli tot 31 augustus.

2     Volcano Huts Álftavatn Restaurant

Álftavatn (Laugavegur) – volcanotrails.com/iceland/alftavatn

Restaurant bij de hut van Ferðafélag Íslands. In het filiaal van The Volcano Huts Þórsmörk kun je terecht voor een eenvoudige lunch of diner. Ook verkoop van lunchpakketten. Reserveren raadzaam.

3     LavaGrill Restaurant & Bar

Volcano Huts Þórsmörk, Húsadalur (Þórsmörk) – volcanotrails.com/volcano-huts/thorsmork

Het enige restaurant in Þórsmörk serveert je een uitgebreid ontbijt, een licht lunchbuffet of een uitvoerig avondbuffet. Ook verkoop van vegetarische maaltijden en lunchpakketten.

Slapen

1. Hutten Laugavegur

Ferðafélag Íslands (FÍ)

www.fi.is

Langs de Laugavegur liggen eenvoudige berghutten van de IJslandse Touring Club Ferðafélag Íslands (FÍ). Je vindt ze in Landmannalaugar, Hrafntinnusker, Álftavatn, Hvanngil, Emstrur en Langidalur (Þórsmörk). Alle hutten zijn voorzien van slaapzalen met stapelbedden, kookgelegenheid (gasfornuis) en gaskachel, stromend water, kookgerei en olielampen. Intussen beschikken ze ook (behalve Hrafntinnusker) over warme douches. Overnachtingen moeten vooraf (best ruim van tevoren) worden gereserveerd en betaald bij FÍ. Reservering van de hutten is enkele mogelijk in noord-zuidrichting (van Landmannalaugar naar Þórsmörk)!

Overnachting: ISK 11.000 p.p.

2. Hutten Fimmvörðuháls Trail

Útivist

www.utivist.is

Ferðafélag Íslands (FÍ)

www.fi.is

Langs de Fimmvörðuháls Trail vind je drie hutten. Twee (Básar/Þórsmörk en Fimmvörðuskáli/Fimmvörðuháls) worden gerund door Útivist, de derde (Baldvinsskáli/Fimmvörðuháls) door FÍ. Comfort en uitrusting zijn vergelijkbaar met de hutten op de Laugavegur. De hutten op de Fimmvörðuháls hebben geen douches of stromend water. Het water wordt met de jeep uit de rivier de Skógá gehaald (Baldvinsskáli) of gewonnen door het smelten van sneeuw (Fimmvörðuskáli). Het aantal bedden is beperkt. Reserveer dus ook hier best lang van tevoren.

3. The Volcano Huts

Húsadalur (Þórsmörk)

www.volcanotrails.com

Een goed alternatief voor wandelaars die de Laugavegur en/of Fimmvörðuháls Trail lopen. Het overnachtingsaanbod is veelzijdig en reikt van glamping, campinghutten met keuken/stromend water en grote hutten met slaapzalen en gemeenschappelijke keuken tot privékamers voor 2-4 pers. Je eigen tent opzetten kan ook. Op het terrein vind je verder een restaurant, sauna en warme natuurpool.

4. Kamperen Laugavegur en Fimmvörðuháls Trail

Bij de hutten (en alleen daar!) kun je ook je eigen tent opzetten. Wildkamperen is in de hele regio verboden! Het comfort van de standplaatsen varieert: bij Hvanngil vind je vrij goed beschutte grasveldjes, ingebed tussen de lava, in Básar bieden berkenbosjes beschutting tegen de wind, in Landmannalaugar sta je op de stenige ondergrond van een voormalige rivierbedding, in Hrafntinnusker op een kale zandvlakte. Bij de hut Fimmvörðuskáli is kamperen door het ruige terrein onmogelijk. In Skógar is er een mooie camping met WC/douches aan de voet van de waterval Skógafoss.

5. Julia’s Guesthouse

Hnaus, Selfoss

www.facebook.com/Juliasguesthouse

Julia’s Guesthouse ligt op het platteland ten oosten van Selfoss, wat opzij van de ringweg. In de kleine B&B van de Zwitserse uit Graubünden voel je je meteen thuis. Bij het ontbijt serveert Julia versgebakken brood, eieren van eigen kippen en eigengemaakte jam. Tweepersoonskamer met ontbijt ca. € 100.

Kamperen

1. Camping Gaddstaðaflatir

Gaddstaðaflatir, Hella

utilegukortid.is/camping-sites/hella-gaddstadaflatir

Ruime camping met 50 staanplaatsen voor campers. De camping beschikt o.m. over stroompunten, nieuwe sanitaire installaties en een goed uitgeruste keuken voor kampeerders. Water, gebruik van toiletten en wifi zijn in de overnachtingsprijs inbegrepen. Stroom: ISK 1.000/kwH. Een bijkomend pluspunt: de camping ligt op loopafstand (1 km) van de bushalte aan de supermarkt Kjörbúðin (zie ‘Vervoer ter plaatse’). Geopend van half mei tot half september. Staanplaats (2 pers.) ISK 3.000.

2. Camping Þakgil

Þakgil, Vík (20 km van het centrum)

www.thakgil.is

Þakgil is nog een echte geheime tip. De naam betekent letterlijk ‘dak-kloof’, een verwijzing naar de beschutte ligging in een kloof, diep in de bergen. De camping ligt aan het einde van de ruwe, onverharde weg 214 – tot 1955 was dit nog een onderdeel van de IJslandse ringweg –, die als je voorzichtig rijdt (gaten, stenen!) ook berijdbaar is voor normale campers met een redelijke bodemvrijheid. De camping beschikt over een groot grasveld en 9 campinghutten (4 pers.) met koelkast, kookplaten en toilet. Een grot in de nabije tufsteenrotsen, die ’s avonds sprookjesachtig wordt verlicht met kaarsen, fungeert als gemeenschappelijke ruimte/eetzaal. In de nabijheid kun je mooie wandelingen maken. Leuk voor gezinnen! Seizoen: juni tot half september. Staanplaats (2 pers.) ISK 4.600; campinghut: ISK 25.000

Doen

1. Icelandic Lava Show

Víkurbraut 5, Vík

icelandiclavashow.com

Dag. vanaf 11 u, ISK 5.900

In zijn ‘atelier’ in Vík speelt Júliús regelmatig met vuur. Hij smelt lava van de nabije vulkaan Katla en creëert een heuse mini-vulkaanuitbarsting. In het klein ervaar je hoe 1.000 °C hete basaltlava omlaag schiet, lavatunnels worden gevormd en touwlava ontstaat. Spectaculair, boeiend en leerzaam!

2. LAVA Centre

Austurvegur 14, Hvolsvöllur

lavacentre.is

Juni-aug. dag. 9-18 u, sept.-mei dag. 9-17 u, ISK 4.390

In dit ultramoderne bezoekerscentrum draait alles rond de IJslandse vuurbergen. Interactieve displays nodigen uit om zelf de handen uit de mouwen te steken, een trillende vloer simuleert een aardbeving en een 12 m hoge constructie visualiseert de mantelpluim van de IJslandse hotspot. Niet te missen: de film over recente vulkaanuitbarstingen in IJsland!

3. Geothermal Exhibition

Hellisheiði ON Power Plant, Selfoss (aan de ringweg, tussen Reykjavík en Hveragerði) www.on.is/en/geothermal-exhibition

April-okt. dag. 9-17 u, nov.-maart dag. 9-16 u, ISK 1.971

Het bezoekerscentrum is een onderdeel van een van de grootste geothermische centrales ter wereld. Met behulp van interactieve displays ervaar je er alles over het gebruik van groene energie en van geothermie in IJsland in het bijzonder. Je kunt ook een blik werpen op de turbines van de geothermische centrale. Spannend is bovendien de coöperatie met CarbFix, een eergierig project dat draait rond de mogelijkheden om CO2 in basaltlava op te slaan.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!