REISWIJZER. Zot van zilver(mijnen): ontdek het Tiroler Silberpfad

In het begin van de 16de eeuw groeide Schwaz uit tot het belangrijkste mijnbouwcentrum van Europa. Sporen van de zilvermijnbouw vind je nog op diverse plaatsen in de Silberregion Karwendel. Daarnaast is de zilvermijnbouw ook het centrale thema van een nieuwe langeafstandswandelroute: het Tiroler Silberpfad. Erik Van de Perre trok zijn wandelschoenen aan en ging op pad. Je leest er alles over in Pasar Wandelen van augustus 2023.

Tekst Erik Van de Perre

ERHEEN

● Auto: Brussel–Jenbach: 900 km. Tip: als je vanaf Kiefersfelden (Duitse grens) tot Jenbach (45 km) de B171 volgt, hoef je geen tolvignet te kopen.

●     Trein: vanaf Brussel-Zuid spoor je in ca. 8,5 uur (2 keer overstappen) naar Jenbach (Tirol). De handigste verbinding gaat via Frankfurt en München. Retourticket vanaf € 100.

VERVOER TER PLAATSE

Het Unterinntal is goed ontsloten door lijnbussen. Met de Silbercard op zak hoef je niets te betalen. De dienstregeling van de lijnbussen vind je op de homepage van het Verkehrsverbund Tirol.

www.vvt.at

SILBERCARD

Met de Silbercard, die je al krijgt vanaf de eerste overnachting, kan je tijdens je verblijf gratis en onbeperkt gebruik maken van de regionale buslijnen in de Silberregion Karwendel. De kaart geeft bovendien recht op een korting op meer dan 30 musea en andere attracties, sommige zijn zelfs gratis.

silberregion-karwendel.com/de/silbercard-sommer

BAGAGEVERVOER

Vervoer van bagage kan worden geregeld via twee taxibedrijven:

●     Taxi Steinlechner (Schwaz):

Tel. +43 5242 66100 – www.taxi-steinlechner.at

●     Taxi Kröll (Jenbach):

       Tel. +43 5243 43280 – www.taxikroell.com

1

Eten

1. Angelshare

Achenseestraße 50, Jenbach
www.angelshare.tirol

Steakhouse, geïntegreerd in een whiskymuseum met 2.000 soorten whisky. Het beste adresje wijd en zijd voor liefhebbers van sappige steaks.

2. Gasthof Esterhammer

Rotholz 362, Buch in Tirol
gasthof-esterhammer.at

Dit leuke eethuisje, dat al voor het eerst werd vermeld in 1581, kan bogen op een heel lange traditie. Op de kaart staan lekkere Tiroolse specialiteiten, geserveerd in een gezellige eetzaal met veel hout.

3. Berggasthof Gartlach

Gartlachweg 7, Kolsassberg
www.urlaub-anbieter.com/gartlach.htm

Knusse Jausenstation (eenvoudige eetgelegenheid) met een prachtig uitzicht op de omliggende bergwereld. Je vindt er ook een paar eenvoudige kamers. De rustige ligging is een extra troef.

4. Landgasthof Schwannerwirt

Mitterberg 59, Weerberg
www.schwannerwirt.at

Klassieke regionale gerechten zoals steaks, schnitzels en Kaiserschmarrn (in stukken gesneden, gekaramelliseerde pannenkoek met pruimencompote), naast uitstekende Oostenrijkse wijnen. Goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Slapen

1. Hotel Jenbacher Hof

Postgasse 22, Jenbach  

www.jenbacherhof.at

Gezellig familiehotel met een kleine spa en binnenbad. De ligging, op loopafstand van het station is een pluspunt voor wie met de trein komt. Tweepersoonskamer met ontbijt vanaf € 121.

2. Gasthof Steixner

Kuntenweg 1, Weer
www.gasthof-steixner.at

Het hotelletje van de familie Hirschhuber biedt eenvoudige, maar knusse kamers. Het restaurant, geleid door zoon Christian, is een van de betere van de regio. Tweepersoonskamer met ontbijt vanaf € 60.

3. Gasthof Einhorn Schaller

Innsbruckerstraße 31, Schwaz

www.gasthof-schaller.at

Traditioneel hotel in een eeuwenoud pand aan de rand van het historische centrum van Schwaz. Tweepersoonskamer met ontbijt vanaf € 108.

Kamperen

1. Alpencamping Mark

Bundesstraße 12, Weer

www.alpencampingmark.com

Deze camping is goed bereikbaar via de snelweg (A12), maar ligt heerlijk rustig, aan de rand van het bos. Camperaars hebben de keuze uit 95 ruime, deels lommerrijke staanplaatsen. Naast een restaurant vind je op het terrein o.a. een zwembad en een klimmuur. Ook viervoeters zijn welkom. Seizoen: half april tot september. Staanplaats (2 pers.) vanaf € 30.

2. Camperplaats Plankenhof

Dorf 6, Pill bei Schwaz  

www.plankenhof.at

Deze camperplek met 40 deels schaduwrijke staanplaatsen hoort bij een hotel en ligt aan de rand van het dorp. Ook grote campers (> 8 m lengte) kunnen er terecht. Sanitaire voorzieningen en wifi in de overnachtingsprijs inbegrepen. Handig voor wandelaars is de nabijheid van een bushalte. Staanplaats (2 pers.) € 22.

Doen

1 .Oude binnenstad van Schwaz

www.schwaz.at

Een wandeling door de steegjes van Schwaz geeft je een goed idee van de immense rijkdom die door de zilvermijnbouw werd vergaard. Daaraan herinneren de prachtige Gewerkenhäuser zoals het Fuggerhaus, maar bijvoorbeeld ook het franciscanenklooster en de Pfarrkirche Schwaz.

2. Schwazer Silberbergwerk

Alte Landstraße 3a, Schwaz
www.silberbergwerk.at

Rondleidingen: mei-sept. dag. 9-17 u, okt.-april dag. 10-16 u

De ‘moeder van alle mijnen’ wordt vaak beschouwd als ‘dé bezienswaardigheid van Tirol’. Rond 1500 leverde de grootste mijn ter wereld 85 % van al het zilver wereldwijd. Grootste attracties zijn de mijntrein en de Wasserkunst van 1556.

3. Schloss Tratzberg

Tratzberg 1, Jenbach
www.schloss-tratzberg.at

Rondleidingen: zomer wo.-ma. 10-16 u

Het renaissancekasteel, dat op een rotspunt tussen Jenbach en Stans troont, valt vooral op door zijn prachtige interieur. Tijdens een virtual reality tour word je helemaal ondergedompeld in de geschiedenis: je beleeft vanop de eerste rij hoe de vesting van keizer Maximiliaan in 1492 in vlammen opgaat en bent ook getuige van de heropbouw tot het huidige prachtslot in de jaren daarna.

4. Wolfsklamm

Stans
www.
wolfsklamm.tirol

Mei-okt. dag. 9-16 u

De Wolfsklamm met haar schuimende watervallen en smaragdgroene poelen, die door de Stanser Bach in de kalksteenrots werd uitgesleten, wordt door velen beschouwd als de mooiste kloof van Tirol. Door de kloof loopt een spectaculair pad met 354 treden, houten loopbruggen en in de rots uitgehouwen galerijen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!