REISWIJZER. De Italiaanse Dolomieten

De Dolomieten zijn een Italiaanse bergketen met steile rotswanden en pieken. Bij zonsopgang en vooral -ondergang krijgen ze een prachtige gele, rode en paarse kleur. Geen wonder dat ze in 2009 op de lijst met werelderfgoed van de Unesco terechtkwamen. In het natuurpark Drei Zinnen alleen al vind je 2.000 kilometer wandelwegen en 450 kilometer fietsplezier.

Tekst: Frederic Eelbode

Erheen

  • Trein: Met de trein kan je sporen naar München in Duitsland of Innsbruck in Oostenrijk en daar een lokale trein naar het Pustertal nemen. Toblach is de poort naar de Drei Zinnen.
  • Auto: Vanuit Brussel moet je rekenen op een 950 kilometer. De weg gaat over de Fernpas (grens Duitsland-Oostenrijk) en de Brennerpas (grens Oostenrijk-Italië). In Oostenrijk heb je een wegenvignet nodig, in Italië betaal je tol op de snelwegen.

Transport ter plaatse

  • Openbaar vervoer: Het Pustertal is goed bediend van treinstations en vandaar zijn er bussen die je naar alle bezienswaardigheden brengen.
1

Eten

Büllelejochhut

Tussen de Zwölfer en de Einser van de Sextner zonnewijzer

Een berghut die dichter bij de hemel ligt dan bij de aarde. De familie Rogger serveert fris bier en lekkere streekgerechten. Overnachten kan alleen na reservatie.

Kaseralm

Tussen bosweg 12 en 47, Sankt Magadalena Gsies

Na een wandeling van twee uur uit het Gsiesertal kan je hier van het uitzicht op de Dolomieten genieten met verse melk, huisgemaakte kaas, worst of spek. Je kan er overnachten in de hooizolder.

Slapen

Hotel Laurin’s

Seeweg 5, Toblach

Recent gerenoveerd familiaal hotel met zwembad, wellness en een onovertroffen keuken. Bijzonder geschikt voor fietsers, er is onder meer een bikewash. Vanaf 105 euro per persoon per nacht.

Zsigismundyhut

Aan de Zwölfer van de Sextner zonnewijzer

www.zsigmondyhuette.com

Comfortabele berghut waar je lekker kan eten, drinken en overnachten. Er zijn 36 bedden en nog eens 39 slaapplaatsen. Vanaf 69 euro per persoon in halfpension.

Kamperen

Zuid-Tirol is een echte kampeerregio. Bij de meren en bergdorpen vind je familiecampings met animatie en zelfs ware zwemparadijzen. Dieper in de bergen bevinden zich de kleinschaliger campings voor rustzoekers met trekkerstentjes.

Doen

Kletteren over de Alpinisteig

Alpinschule Drei Zinnen, Dolomitenstraße 45, Sexten
www.alpinschule-dreizinnen.com

De Italiaanse Alpini hebben deze weg in de rotsen uitgehouwen om de Oostenrijks-Hongaarse troepen in de Eerste Wereldoorlog in de gaten te houden en aan te vallen. Een maat voor niks. Tegenwoordig kan je in hun historische spoor lopen met een kletteruitrusting. Als je twijfelt over je eigen kunnen, kan je mee met een gids.

Bunkermuseum, ße 19, Innichen

In de Koude Oorlog kwam het niet tot wapengekletter, maar er was wel een heuse wapenwedloop. In deze bunker van 3.600 kubieke meter beton met een oppervlakte van 200 vierkante meter beleef je een spannend avontuur dat tot 1993 werkelijkheid was.

Bergfotografiemuseum Lumen

Kronplatz 11, Bruneck  

www.lumenmuseum.it

Een omgebouwd kabelbaanstation op 2.275 meter hoogte in het hart van de Dolomieten laat je kennismaken met de wondere wereld van de bergfotografie. En met de verbluffende bergen rondom. Ook in het restaurant kan je van het uitzicht genieten.

Wandelen in het Gsiesertal

www.gsieser-tal.com

Rustig hiken door groene bossen en sappige Alpenweiden vol veldbloemen kan in dit zijdal van het Pustertal. Hier smokkelden de arme bergboeren vroeger hun vee de grens over. Vanop die bergkammen heb je een schitterend uitzicht op de Dolomieten.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!