Stijn Streuvels achterna

Tussen Schelde en Leie glooit het landschap. Vandaag strekt zich rondom Ingooigem een witte deken uit van stilte. Hier pende Stijn Streuvels in zijn romans. Hij trok vaak op verkenning vanuit zijn Lijsternest. Wandelnetwerk Land van Streuvels laat je via tegelpaden door weiden en akkers kennismaken met deze prachtige wandelregio.

Tekst Marijn Follebout

1

Er ligt een laagje sneeuw op het grafmonument van Stijn Streuvels, de schrijversnaam van Frank Lateur. Naast hem rust zijn veel oudere vriend Hugo Verriest. Dat monument is een ontwerp van Karel Lateur, de broer van Streuvels. Overal in West-Vlaamse kerken vind je beeldhouwwerk van zijn hand. In Ingooigem, deelgemeente van Anzegem, komt de naam Streuvels je van alle kanten toegewaaid.

Wilde boshyacinten

Ik stap achter de kerk door. Het pad brengt me meteen op het platteland dat helemaal wit kleurt. In de Leemstraat gaat het bergop. De Leievallei toont zich in al haar schoonheid. Bovenop Tiegemberg, 82 meter boven de zeespiegel, wordt het uitzicht begrensd door de bomen. Op de niet meer toegankelijke uitkijktoren rechts speurden de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog de horizon af. Net als de rest van het Sint-Arnolduspark werd de toren gebouwd in opdracht van Vital Moreels, de man boerde zich rijk door de handel in mest, uitwerpselen van mens en dier…

In het Arnolduspark bloeien in het voorjaar wilde boshyacinten. Een miraculeuze genezing begin 19e eeuw werd toegeschreven aan de in Tiegem geboren heilige Arnoldus. Een kapel werd opgericht en Moreels financierde de bouw van grotten en bruggetjes in cementrustiek. Hij betaalde Streuvels zelfs  voor een lofgedicht op Tiegem. Elke zondag kwamen religieuze toeristen langs. Nu kan je vrij door het prachtige park wandelen. In de bevroren vijvers zwemmen karpers. Extra beleving toevoegen? Bestel dan op voorhand via www.picknickkast.be een hoevepicknick. Het lekkers ligt dan klaar in de kast ter hoogte van knooppunt 88. Uit de kapel met een relikwie van de brouwersheilige Arnoldus komt een vleugje muziek van Enya.

Leven en werk van Streuvels

Waar ik het park verlaat, staat een knoestige oude knoteik. De veteraanboom zou ouder zijn dan België... Let op knooppunt 81 op de voormalige likeurstokerij en limonadefabriek Sint-Arnoldus. De prachtige gebouwen uit 1920 zijn goed bewaard.

Langs de Drieskouter trek ik de Scheldevallei in. Op de tegelpaden geniet ik van een weids uitzicht op de omgeving. Landelijke wegen brengen me naar Otegem waar we opnieuw via tegelpaden door braak liggende akkers en weiden trekken. Terug in Ingooigem kloppen we aan bij het Lijsternest waar in de winter schrijvers verblijven als ‘writer in residence’. Dit was het huis van Stijn Streuvels en is vanaf 1 april open voor het publiek. ‘De tijd is hier blijven stilstaan. Met onze tablets word je helemaal ondergedompeld in het leven en werk van Streuvels’, zegt beheerder Jurgen Casteleyn. Het uitzicht vanuit zijn schrijfkamer op de velden en Tiegemberg is indrukwekkend.

 

Bekijk de route

1. Kalmthoutse Heide

Als de ijsmeesters en de gemeente Kalmthout groen licht geven, mag op de Putse Moer en het Stappersven geschaatst worden. Het natuur- en stiltegebied Kalmthoutse Heide biedt in de winter vele mogelijkheden. Een mooie en gevarieerde wandeling is ‘De wereld in Kalmthout’ (14 km) via de knooppunten 11 – 12 – 97 – 71 – 69 – 68 – 67 – 99 – 27 – 15 – 14 – 13 – 83 – 16 – 19 – 18 – 10 – 11. De route start aan Visit Kalmthout in de Putsesteenweg 131 waar een bezoekerscentrum is. Je kan ook inpikken vanaf Station Heide aan knooppunt 19. De 42 meter hoge uitkijktoren staat tussen knooppunten 99 en 27.

visitkalmthout.be en grensparkkalmthoutseheide.com

2. De Sahara in Lommel

Het Bosland is vorig jaar erkend als Nationaal Park. Dit samenwerkingsverband tussen verschillende Limburgse bosrijke gemeenten is al langer een trekpleister voor gezinnen. Eén van die favoriete locaties is de Sahara. Rondom een meer ligt een zandvlakte met hier en daar wat begroeiing. Daarrond strekt zich een gordel van naald- en loofbos uit. Centraal staat de met dikke koorden omwikkelde uitkijktoren van 30 meter. De blauwe wandelroute (3,1 km) vanaf parking De Soeverein in de Sportveldenstraat 10 in Lommel doet elk natuurlijk spelelement in het landschap aan. Bestaat de groep enkel uit volwassenen, dan raad ik de rode route (12 km) aan.

bosland.be en toerismelommel.be

3. Het Muziekbos in Ronse

Binnenkort bloeien de paarse boshyacinten weer in het Muziekbos in Ronse. De toppen van de Vlaamse Ardennen zijn vaak begroeid met bos, maar eens daarbuiten geniet je van prachtige vergezichten. De winterlandschappen behoren tot de mooiste van Vlaanderen. Een aanrader is de Muziekboswandelroute (9,5 km). Je start best aan de parking in Ruddersveld (Ronse) en volgt knooppunten 92 – 91 – 59 – 58 – 35 – 36 – 37 – 39 – 93 – 32 – 36 – 35 – 91 – 92. Wedden dat je je daarna als herboren voelt? In het begin wachten enkele nijdige klimmetjes, maar daarna is het gewoon puur genieten van het Muziekbos en het Sint-Pietersbos op de flank van de Kanarieberg.

routen.be en ontdekronse.be

4. De venen in Spa

Een kronkelweg, de Route de Bérinzenne, leidt vanuit Spa bergop naar het Musée de la Forêt et des Eaux. Het museum is in het weekend gesloten. Vanaf de parking leiden bewegwijzerde wandelingen je door de venen boven Spa. Een aanrader is de wandeling bewegwijzerd met de blauwe rechthoek (9,1 km). Je passeert eerst de 24 meter hoge uitkijktoren. In de winter zie je van hieruit meerdere luchtlagen boven Luik hangen. Vlonderpaden trekken door de Fagne de Malchamps met zijn heide, veen en bos. In de winter hopen zich dikke pakken sneeuw op plaatsen waar de wind vrij spel heeft.

visitspa-hautesfagnes.be

5. Het strand van Blankenberge

Een mooie winterwandeling, ook voor kinderen, is de lus (5,8 km) rond natuurgebied De Fonteintjes tussen Blankenberge en Zeebrugge. Bij regenweer kunnen deze duinvalleitjes er heel modderig bij liggen. Parkeer best op de parking van het Sea Life Centre in de Koning Albert I – laan in Blankenberge. De dichtste tramhalte is ‘Blankenberge Pier’. Stap naar de J. Gadeynehelling aan de O’Neill Beachclub en pik in op knooppunt 42. Volg knooppunten 42 – 40 – 36 – 39 – 41. Eerst stap je over de historische Graaf Jansdijk en geniet je van vergezichten over zee en landinwaarts. In het terugkeer gaat de wandeling dwars door de Fonteintjes. Tijd over? Loop dan ook eens de Belgium Pier op die omringd wordt door de zee.

dekust.be en .visit-blankenberge.be.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!