Trekken & trainen met een tracker

Een activity tracker is de perfecte sidekick voor een gezonde(re) levensstijl. Zo’n trecker geeft je informatie én inzichten die je nodig hebt om elke dag het beste uit jezelf te halen. Welke tracker past bij jou? Sander Legrand test er 4 uit voor Pasar.

1

Met een activity tracker heb je niet alleen een stylish accessoire aan je pols, maar meteen ook een verlengstuk van je smartphone. Hij werkt niet alleen als hartslagmeter en workout-ondersteuning, maar doet ook aan slaap- en stress tracking. Zo krijg je een compleet beeld van jouw gezondheid.

Waar let je op?

Waarvoor wil je jouw tracker gebruiken? Wil je alleen je stappen (en afgelegde afstand) bijhouden of heb je ook behoefte aan bijvoorbeeld hartslag- en slaapmonitoring? Daarnaast is compatibiliteit met je smartphone of tablet belangrijk, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot de gegevens en ze kunt analyseren. Veel activity trackers hebben tegenwoordig extra functies zoals weerbericht, muziekbediening en betalingsmogelijkheden via NFC… En nog iets wat behoorlijk belangrijk is: hoe lang gaat de batterij mee?

Bepaal welke functies voor jou belangrijk zijn en kies op basis daarvan jouw tracker.

Beginnen met de basic

Ik begin de test met de Fitbit Inspire 2. Met zijn sober ontwerp, klein zwart-wit scherm en plastic-achtig uiterlijk snap je dat hij de goedkoopste is van de vier. Maar: wat hij belooft te doen, doet hij prima. Hij meet je hartslag, registreert je route en geeft een melding wanneer je wordt opgebeld of een bericht krijgt op je smartphone.

Jammer genoeg is het scherm soms moeilijk af te lezen in de zon. Je moet je hand dan tegen het licht in houden om duidelijk te zien wat er staat. De batterijduur is wel fenomenaal: na tien dagen continu gebruik staat de batterij nog steeds op 30%. Om je tracker te verbinden met je smartphone download je de Fitbit-app. De app oogt overzichtelijk, maar synchroniseren gaat soms moeizaam. Voor een premiumabonnement betaal je €9 per maand.

Plons!

De tweede tracker die ik uitprobeer is de Huawei Watch Fit 2021. Dankzij zijn grotere kleurenscherm is het een stuk leuker om te navigeren door de instellingen. Omdat deze tracker de enige is die accurate metingen belooft tijdens het zwemmen, neem ik ‘m een uurtje mee naar het zwembad.

Hoewel het moeilijk is om je hartslag bij te houden tijdens het zwemmen, is de meting goed genoeg voor iedereen die een algemeen idee wil hebben van zijn conditie. Niets meer of minder. De smartphone app Huawei Health kan je niet downloaden via de Google Play store, wat best vervelend is. Via de Huawei-website lukt dat wel en zodra hij op je gsm staat, werkt alles prima.

Voor stevige sporters

De Fitbit Charge 5 is echt een sporthorloge. Bij dit model krijg je voor een half jaar een abonnement op Fitbit Premium, daarmee heb je weer wat extra grafieken en programma’s in de Fitbit-app. Je kan er bijvoorbeeld een persoonlijk work-out programma mee ontwerpen dat is afgestemd op je conditiedoelen.

Je kan ook een overzicht bekijken van je slaapscore en je maandelijkse slaapprofiel. Een leuke extra als je de sportcoaching van je tracker tot een volgend niveau wilt tillen… Omdat het scherm een stuk groter is dan zijn kleine broer Inspire 2, gaat de batterij opvallend minder lang mee.

Horloge of tracker?

Tot slot de vreemde eend uit de reeks: de Garmin Vivomove Sport. Op het eerste zicht lijkt dit een klassiek analoog horloge, niets doet vermoeden dat er heel wat technische snufjes in schuil gaan. Door op het scherm te tikken, licht een extra display op die je info geeft zoals je hartslag en inkomende berichten. De batterij ging minder lang mee dan beloofd; op dag 3 moest hij opnieuw aan de lader.

Extra met een stevige plus is wel de ongevallendetectie van Garmin, die bij een alarmerende beweging automatisch een noodmelding uitstuurt naar een vooraf ingesteld contactpersoon. Al bij al een leuk, stijlvol horloge voor een recreatieve sporter die houdt van mooi design, maar de technische opties blijven beperkt. In de app vind je grotendeels dezelfde informatie terug als bij Fitbit en Huawei. De interface is iets minder overzichtelijk ingedeeld, waardoor je minder snel tussen verschillende onderdelen navigeert.

3 vragen uit de praktijk

1. Hoe accuraat is zo’n ding?

Een activity tracker meet vooral je voetstappen erg accuraat. Voor elke 2500 stappen die je neemt, kan de gemiddelde tracker ongeveer 180 stappen meer of minder meten. Ook de hartfrequentie kunnen ze goed detecteren. De marge voor fouten bij het meten van calorieverbranding of je slaapcyclus is jammer genoeg groter. Zo betekent stilliggen niet altijd slapen, en onrustige slapers slapen dan weer niet per se slecht.

2. Mag je ermee in het water?

Al deze trackers zijn waterdicht tot 50m. Onder water gebruik je wel beter zo weinig mogelijk de fysieke knoppen:  dat kan na verloop van tijd toch schade geven.

3. Kan je creatief tracken?

Ja hoor: doe eens gek en maak een kunstwerkje op Strava! Creatievelingen met een activity tracker kunnen hun afgelegde route weergeven op kaart, om zo leuke figuren te maken. Terwijl je tijdens een normale wandeling een saaie lus op de kaart ziet verschijnen, is het bij Strava Art de bedoeling om iets geks of grappigs te maken. Op Strav.art vind je veel voorbeelden van gebruikers die bijvoorbeeld een dino hebben gefietst of een bos bloemen hebben gewandeld voor Valentijnsdag. Romantisch, toch? Word jij de volgende Stravangogh?

www.strav.art

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!