Van L’homme de la Meuse tot Greta Thunberg
Zeg niet zomaar ‘graffiti’ tegen streetart… Het is een moderne kunstvorm die steeds vaker in het straatbeeld opduikt. Of het nu is in de vorm van fijne lijnen à la Banksy of met grote muurschilderingen: het aanzicht van straat en stad wordt er door opgefleurd. Het is meteen een hele fijne manier om heel wat Waalse steden eens op een andere manier te verkennen. Je leest er alles over in Pasar Wandelen van december 2023.
- Wandelen
Om het met een slogan te zeggen die je in Luik op de muur kan lezen: Ville sans couleur = frites sans sauce. Streetart is een mooi middel om in de stedelijke grauwheid toch een beetje meer kleur te injecteren. Geen wonder dat deze nieuwe kunstvorm steeds vaker gebruikt wordt om stadstoerisme te promoten.
Kunst is onlosmakelijk verbonden met smaak, en smaken durven verschillen. Maar wat lokale en internationale streetartiesten aan de boorden van de Maas en de Vesder presenteren, biedt vooral een verrassende en nieuwe kijk op steden die je misschien dacht te kennen. Soms gaat het om werk waar de pure estetiek centraal staat, soms wil het kunstwerk een boodschap uitdragen. Die bonte verzameling in heel verschillende stijlen maakt een streetartwandeling net boeiend. Die diversiteit vind je ook terug op de streetart wandeling van Pasar in Verviers en Luik. Trek dus je wandelschoenen aan en ontdek L’homme de la Meuse, Greta Thunberg of de brede glimlach van de Vervietois. Ze kunnen het gebruiken, in het stadje aan de Vesder…
In Luik en Verviers kan je mooie en soms zelfs monumentale kunst ontdekken op blinde muren, kleine steegjes en/of schuttingen, maar wist je dat je in hele reeks steden bezuiden de taalgrens streetart wandelingen kan gaan maken? Ook elders hebben ze wandeltrajecten om de grote en kleine kunstwerkjes van lokale en andere artiesten te gaan ontdekken.
- Een bekende streetartroute is die in Charleroi. Kleurige streetart smukt er de grauwheid van oude industrie- gebouwen op. Hier wordt trouwens ook la bande dessinée oftewel strips soms streetart.
- Ook in universiteitsstad Louvain-la-Neuve kan je op streetarttour. Lokale en internationale artiesten mochten in 2015 stationsperrons, trappenhuizen, hokjes, ondergrondse doorgangen en andere oppervlakken opfleuren. Een aantal werken hebben vandaag een extra likje verf nodig, maar weet dat hier grote namen in the scene actief waren, zoals Bonom of de Spanjaard Cordal, bekend van zijn kleine figuurtjes.
- Cordal duikt ook op als je aan de boorden van Samber en Maas op verkenning gaat in Namen. Ook in de Waalse hoofdstad kan je op zoek naar muurschilderingen en les petits hommes. Niet te missen hier: op een zijmuur van het stadhuis zijn in Le fresque des Wallons tal van beroemdheden uit de Waalse geschiedenis geportretteerd.
- In de Henegouwse steden Mons en Doornik tenslotte zijn er ook streetartwandelingen.In Doornik loodst de wandeling je langs vooral graffiti, met het kunstenproject L’Art habite la ville wil Mons de binnenstad tot openluchtmuseum transformeren.
Streetart & wandelen? Een prima combinatie! Hier vind je de link naar de streetart wandeling in Luik en Verviers.