Wat je moet weten over tentkamperen

Wat je moet weten over tentkamperen
4 minuten leestijd

De tent is je onderdak en moet je in alle weersomstandigheden bescherming bieden. Tenten bestaan in verschillende vormen en uitvoeringen. Ze kunnen gemaakt zijn van goedkope en eenvoudige stoffen, maar ook van meer duurzame en technische materialen waar dan ook een hoger prijskaartje aan vasthangt.

praktisch
 • Kamperen
 • Kamperen met de tent

Men spreekt tegenwoordig over de 2-3-seizoenentent, die de klassieke vorm heeft, en over de 4-seizoenentent waarvan het dakgedeelte nergens zo plat is dat er een dik pak sneeuw op kan blijven liggen.

Niet alleen soort en kwaliteit van tentzeil, maar ook de tentstokken, ritsen en spankoorden bepalen in grote mate de stabiliteit, het comfort en ook het kostenplaatje van je 'vakantiewoning'. 

Over het tentdoek

De levensduur van tentdoeken wordt niet alleen bepaald door de UV-lichtgevoeligheid, maar ook door milieu-invloeden zoals zure regen, druppels honingdauw (kleverig vocht dat bladluizen afscheiden) en aantasting door schimmels. Ook de mechanische belasting speelt een rol.

De kwaliteit van de afwerking is een belangrijke paramater: keurig stiksel en extra verstevigingen op belangrijke plaatsen dragen veel bij tot het lang leven van een tent.

1. Katoenen tentzeil, veelgebruikt.

Katoen kan ademen en zweten en werkt dus vochtregelend; het bestaat in verschillende gewichtsklassen.
Katoenweefsel is kwetsbaarder dan synthetische vezels, zeker voor aantasting door honingdauw en schimmels, vooral bij nat ingepakt katoen. Een natte tent steeds voldoende laten drogen dus bij thuiskomst! Een katoenen tent als wintertent is ook niet aangewezen.
Belangrijk is steeds een goede coating of impregnatie (siliconen) te voorzien.

2.Polyester zeil, slijtvast en minder rekbaar dan nylon.

In lichte uitvoering wordt het gebruikt voor lichtgewichttenten en in zwaardere uitvoering voor grotere tenten (bv. familietenten). Het werkt minder vochtregelend (ademend) dan katoen.
Polyester met een PVC-coating wordt veel gebruikt voor het dak van voortenten en luifels.

3.Nylon zeil, zeer licht en daardoor veel gebruikt voor lichtgewichttenten.

Bij regen rekt het echter sterk uit, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de buitentent de binnentent raakt, met waterdoorsijpeling als gevolg. Het is zeer gevoelig voor de UV-stralen van het zonnelicht, waardoor het na een paar jaar erg kwetsbaar wordt, zodat het minstens een beschermende coating tegen UV-stralen moet hebben.
NB. Met siliconen bewerkte nylonstof rekt minder uit.

4.Acryl zeil, slijt- en kleurvast, weinig gevoelig voor UV-stralen.

Het is wel duur, maar voor veel toepassingen bruikbaar.

5.Gore-Tex, een lichtgewicht meerlagenweefsel waarin een gepolariseerde microporeuze laag is verwerkt, zodat waterdamp van binnen naar buiten kan, maar de waterdruppels niet van buiten naar binnen kunnen.

6. Tentzeilen met mengweefsels worden ontwikkeld om zoveel mogelijk gebruik te maken van de goede eigenschappen van de stoffen te combineren. Zo bestaat een veelgebruikt mengsel uit katoen en polyester, zowel met als zonder coating.

Over de tentstokken of frame

Ze bestaan in alle lengtes, vormen of diameter. Ze zijn ontworpen om de tent te ondersteunen, te verstevigen en vorm te geven. Kijk bij de aankoop van een tent of deze stokken het in- en uitgaan van de tent niet te veel hinderen.

 1. IJzeren tentstokken zijn meestal vervaardigd uit verhard ijzer (staal) en overtrokken met een anti-oxydatielaag, bij beschadiging treedt roestvorming op. Betrekkelijk zwaar.
 2. Aluminium stokken, meestal bij duurdere tenten en vaak telescopisch uitgevoerd. Ze zijn veel lichter dan ijzer, en roestvrij. Ze hebben een grote stijfheid en een laag gewicht. Belangrijk bij aluminium is de hardheid, de diameter en de dikte van het materiaal.
 3. Glasfiber, veel goedkoper dan aluminium, maar het weegt meer en is slapper. Bij sterke wind is de flexibiliteit een nadeel. Een bijkomend minpunt bij glasfiber is het uitwendige verbindingsbuisje, dat hindert bij het doorschuiven in de stoksleuven.  Bij lage temperaturen is glasfiber redelijk kwetsbaar, maar het is veerkrachtiger dan aluminium.Met de grootte van de tent neemt ook de diameter van de buizen toe.
 4. Featherlite stokken, bestaan uit epoxyhars versterkt met koolstofvezels, zijn lichter dan aluminiumstokken en beter bestand tegen extreem doorbuigen. Ze zijn duur in aankoop en worden daarom zelden standaard geleverd.

Over de rits

 • Metalen ritsen zijn zeer goed, maar slecht bij koudere temperaturen, omdat er dan snel condens gevormd wordt.
 • Teflon-ritsen met grove vertanding zijn zeer praktisch en gemakkelijk hanteerbaar.

Over het grondzeil

Worden meestal gemaakt van synthetische materialen of van zwaardere weefsels met een coating.

 • Superlichte grondzeilen gaan zeer snel lekken.
 • Een beschermend stuk plastic onder het grondzeil vertraagt de slijtage van weefsel en coating.
 • Om de grasbodem te sparen is het gebruik van grondzeilen op een aantal campings niet meer toegelaten!
 • Vaak wordt als grondzeil ‘worteldoek’ gebruikt, zonder plastiek onderzeil. Het is superlicht, zeer goedkoop, is zeer snel droog, vergt nagenoeg geen onderhoud en wordt op campings waar grondzeil niet is toegelaten soms toch getolereerd.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer