3 vragen aan… Jeroen Stam, projectleider fietstoerisme Noord-Frankrijk

In 1995 plaatste mijningenieur Hugo Bollen het eerste fietsknooppuntbordje ooit in het Limburgse As. Het door hem bedachte systeem om makkelijk mooie fietsroutes samen te stellen was zo een schot in de roos dat je behalve in Vlaanderen ondertussen ook knooppunten kan volgen in Wallonië, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Frankrijk. Vanaf half juni kan je op deze manier de Avesnois gaan ontdekken.

Waar ligt de Avesnois?

“Net over de grens, in het Département du Nord. Jammer genoeg relatief onbekend maar met een pracht aan lieflijk glooiende groene landschappen. De heggen en hagen, koeien en appelbomen geven het beeld van Normandië maar dan twee keer minder ver. Er is weliswaar geen zee maar er zijn wel meren, zoals het stuwmeer van ValJoly, waar je kan watersporten, kamperen en paardrijden.”

Wat kan je nog doen of zien in de Avesnois?

“Het hele gebied is niet alleen een regionaal natuurpark maar ook een streek die bekend staat om het vakmanschap. Hier worden oude ambachten beoefend en die vragen tijd en inspanning. Glasblazen, hout bewerken, kaas maken of appels die rijpen, het gaat allemaal traag. Zo zorgt de Avesnois ervoor dat je vanzelf in een langzamer ritme komt. Voor slow tourism ben je hier dus op de goede plek.”

En hoe ziet het fietsnetwerk eruit?

“Een oude spoorwegbedding van 36 kilometer vormt de groene as waarlangs een groot netwerk van 1200 kilometer is bewegwijzerd. Na het netwerk in Frans-Vlaanderen dat opende in 2019 is dit het tweede knooppuntennetwerk in Frankrijk maar niet het laatste. Binnen dit en zeven jaar zal het volledige Départment du Nord verbonden zijn met knooppunten.”

http://nl.tourisme-avesnois.com / https://evasion.lenord.fr