3 vragen aan… Kristien Hansebout, auteur van het boek Wallonië en de Ardennen, 365 buitengewone plekken

‘Mijn hart ligt in Wallonië, mijn verstand in Vlaanderen.’ Zo staat het in het voorwoord van haar derde boek. Kristien Hansebout begeleidt reizen, schrijft over toerisme én stippelt routes op maat uit. En dan nog het liefst in Wallonië, waar haar buitenhuisje staat en waar ze de helft van het jaar geniet van kleine dingen en grote fietstochten.

1. Hoe komt het dat je zo zot bent van Wallonië?

‘Dat heb ik al van kinds af. Als mijn ouders vroegen of we naar zee gingen, antwoordde ik dat ik liever naar de Ardennen wilde. De stilte, rust en uitgestrektheid zijn heerlijk. Je kan er rondzwerven en je alleen op de wereld voelen. Maar tussen de mensen is er warmte en solidariteit, in de winkel wordt er gebabbeld, iedereen is hartelijk.’

2. Hoe heb je dit boek gemaakt?

‘Het is altijd mijn droom geweest om een boek te maken over rare plekken in Wallonië. Toen ik vorig jaar door de coronacrisis zonder werk zat, heb ik twee maanden moederziel alleen in mijn huis in Hastière gezeten. Daar heb ik letterlijk alle interessante plekken in kaart gebracht en auto-, fiets- en wandeltochten uitgestippeld om die plekken met elkaar te verbinden. Toen het weer mocht, ben ik dan alles gaan uittesten. Zo heb ik 4.000 kilometer bij elkaar gefietst.’

3. Je kende Wallonië al heel goed. Is er een plek die je door het maken van het boek hebt ontdekt?

‘De Borinage was voor mij een openbaring. Ik dacht dat het er grauw en ruw zou zijn, maar de oude mijnsites en ruïnes hebben veel schoonheid. Vlak bij Bergen vind je bijvoorbeeld ook Saint-Symphorien, het mooiste oorlogskerkhof ter wereld. En de mensen zijn er echt supersupervriendelijk.’

Het nieuwe boek van Kristien is uitgegeven door Sterck & De Vreese en kost € 35.