3 vragen aan… Kristoffel Raes, projectleider Van Steen tot Steen langs de Schelde

Tussen het Antwerpse Steen en het Gentse Gravensteen kan je binnenkort de kastelen van Wissekerke, Bornem, Hingene en Laarne bezoeken, maar ook de Lakenhalle van Dendermonde. Met deze kastelenroute wil Toerisme Vlaanderen je laten kennismaken met het erfgoed en de natuur van de Scheldevallei.

1. Waarom krijgen deze kastelen zo’n prominente rol?

“Als we kastelen willen zien, trekken we naar de Loirestreek of Groot-Brittannië... maar wij hebben ook prachtige sites en die zijn nog te weinig bekend. De kastelen worden ook een toegangspoort tot de Scheldevallei, die kandidaat is om erkend te worden als Nationaal Park.”

2. Wat kan je zien en doen in de kastelen?

“In Laarne wandel je door de kamers met een tablet die het verhaal vertelt van de heksenvervolgingen. In Bornem werd de collectie gravures van Bruegel opgewaardeerd en leer je in een expo en het nieuwe belevingscentrum meer over de geschiedenis van het kasteel en de familie van de graaf. Het kasteel van Hingene is enkel open tijdens tentoonstellingen, maar in het park kan je luisteren naar verhalen over de geschiedenis of meedoen aan een outdoor escape game. En in Wissekerke zal een interactief parcours je meenemen door het leven van de adellijke bewoners ten tijde van Napoleon en het ontstaan van België.”

3. Wat doet de Lakenhalle van Dendermonde in de kastelenroute?

“Dendermonde is de enige stad langs de Schelde tussen Gent en Antwerpen. De stad ligt perfect tussen de kastelen en vormt - net als Gent en Antwerpen - een ideale uitvalsbasis om de kastelen, natuurgebieden en dorpen te bezoeken. Tegen de zomer komen er een interactieve beleving en een stadswandeling die vertellen over de rol als vestingstad.”

www.kastelenvandeschelde.be