3 vragen aan… Nathalie Pauwels, content coördinator KMSKA

2 minuten leestijd

Het schoonste gevoel. Dat is de slogan waarmee het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen de heropening aankondigt. Op 1 mei 2011 gingen de deuren dicht voor een gigantische restauratie en uitbreiding van het iconische gebouw. Elf jaar later zijn de werken van Vlaamse meesters en internationale topartiesten weer te bewonderen maar dan nu in het fonkelnieuwe schoonste museum.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Wat is er de voorbije elf jaar gebeurd?

“Onze oud-directeur vatte het goed samen: het was een restauratie en een renovatie en een nieuwbouw in een monument op een archeologische site. Enorm complex dus. Met heel veel respect voor het gebouw zijn historische zalen teruggebracht tot hun vroegere grandeur, er is ruimte gecreëerd en er zijn nieuwe functies toegevoegd.”

Wat kunnen we nu zien en doen in het KMSKA?

“Ik noem het een tijdreis door zeven eeuwen kunst. In de oude zalen zie je kunst van voor 1880, de nieuwe zalen zijn voor werken na 1880. We hebben ook ’s werelds grootste collectie Rik Wouters en James Ensor, die een eigen vleugel krijgt. En we willen bezoekers anders laten kijken en zetten daarom in op beleving met open ateliers, tekenopdrachten maar ook een bijzondere samenwerking met kunstenaar Christophe Coppens. Hij heeft tien details uit kunstwerken omgezet in nieuwe werken. Zo zijn kamelen uit een schilderij van Rubens verwerkt in een knuffelbank.”

Wat zijn jouw favoriete plekken of werken?

“Ik kom heel graag in de salon waar de negentiende-eeuwse werken weer net als vroeger over de hele muur hangen. En door hier te werken heb ik Jules Schmalzigaug leren kennen. In zijn werken kan je altijd iets anders zien. Echt een ontdekking.”

https://kmska.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer