Avonturier zoekt fietsdrager...

De zonovergoten wegen van Portugal lonkten en ik kon niet wachten om mijn fietsavontuur met mijn zelfbouwcamper aan te gaan. Twee e-bikes met brede banden had ik al, maar toen begon mijn zoektocht naar de ideale fietsendrager. Dat bleek niet eenvoudig met een compacte camper en horizontaal openende deuren aan de achterkant... Hoe los je zoiets op?  

De uitdaging 

Twee E-bikes met dikke banden van meer dan 6 cm: die voegden een extra laagje complexiteit toe aan mijn zoektocht. De beperkte ruimte en de specifieke eisen van mijn campermodel, een Renault Trafic met horizontaal openende deuren, maakten het vinden van een geschikte fietsendrager sowieso al pittig. Traditionele fietsendragers die je op de achterklep bevestigt, waren uitgesloten. Zelfs modellen die op de deuren worden gemonteerd, pasten niet bij de unieke configuratie van mijn camper. 

Omdat mijn e-bikes stevig en zwaar zijn - en best kostbaar - zocht ik een drager met voldoende laadvermogen en bescherming. De Thule Epos bleek de perfecte oplossing. Daarmee kon ik mijn fietsen veilig vervoeren én beschermen tegen beschadigingen. Wel moest ik accepteren dat ik de fietsendrager zou moeten weghalen om de achterdeuren volledig open te kunnen doen, maar dat was ook zo bij alle andere modellen. 

Flexibiliteit en gemak 

Wat maakt van die Thule Epos-fietsendrager de juiste keuze voor mijn avontuur? Ten eerste: de installatie is een fluitje van een cent. Plaatsen op de trekhaak, vastzetten en klaar. De telescopische montagearmen maken het laden en lossen van de fietsen kinderspel en vereenvoudigden het hele proces. Het meest opmerkelijke is dat de fietsendrager achterwaarts kan worden gekanteld, waardoor de achterdeuren van mijn camper nog steeds toegankelijk zijn, zij het beperkt. Dat was een gamechanger voor mij, omdat het me de vrijheid geeft om bij mijn spullen te komen zonder telkens de fietsendrager helemaal te moeten demonteren. 

De innovatieve telescopische bevestiging van de Epos bleek bovendien essentieel voor mijn situatie. De fietsarm kan aan het frame of het achterwiel van de fiets worden bevestigd, wat veel flexibiliteit biedt. Handig, gezien de dikke banden van mijn e-bikes. De drager kan maximaal twee fietsen vervoeren, ongeacht hun vorm of type. E-bikes, mountainbikes, gravelbikes – de Thule Epos kan ze in principe allemaal aan. 

Fietsen zonder zorgen 

De details maken het verschil bij de Thule Epos. Deze drager werd ontworpen om het fietsen plezieriger te maken en biedt slimme oplossingen voor een soepel transport. Hij is volledig opvouwbaar en kantelbaar, waardoor hij gemakkelijk te vervoeren en op te slaan is. En ik heb altijd (gedeeltelijke) toegang tot de achterkant. Met flink wat tussenruimte tussen de fietsen en de geschiktheid voor fietsen met een lange wielbasis, is de Thule Epos prima voor al mijn fietsen, ongeacht hun grootte. Het is dus mogelijk om fietsen met grote banden veilig vast te maken en te beveiligen voor een geruststellende reis.  

Op naar het avontuur! 

Conclusie? De Thule Epos fietsendrager bleek méér dan alleen maar een geschikte oplossing; hij werd een essentieel onderdeel van mijn fietsavontuur. Met zijn veelzijdigheid, innovatieve telescopische bevestigingssysteem en aandacht voor detail krijg je de ultieme combinatie van gemak, veiligheid en kwaliteit. Mijn Portugese fietsavontuur werd top! 

Tekst en foto's: Jeroen Evens