Drie keer schilderachtig wandelen in de Ardennen

3 minuten leestijd

Dé populairste wandeling van de Ardennen? Zonder twijfel: die lang het bergriviertje Ninglinspo. Maar... ook elders in de Ardennen kan je genieten van kabbelende riviertjes, vlonderpaden en houten bruggetjes. Drie keer wandelplezier op de rand van de Hoge Venen!

reportage
  • Wandelen

Vallei van de Hoegne

De wandeling langs de Hoëgne is ook bijzonder populair. De parkeerruimte aan het startpunt is relatief beperkt, je begint dus maar beter vroeg (genoeg) aan deze wandeling.

Het avontuur begint al bij de start: vooraleer je parking aan de Pont de Belleheid op kan rijden, moet je even door de rivier rijden. Nadien volg je langs een mooi bospad over vlonderpaden en houten bruggetjes de oever van de feërieke Hoëgne. Je wisselt onderweg verschillende keren van oever.

Hoewel de route flink stijgt en daalt, is ze best te doen voor de modale wandelaar. Onderweg zijn er verschillende leuke plekjes om even uit te rusten.

Halfweg de route bereik je de bijzondere Pont du Centenaire, de ideale plek voor een picknick. Terugkeren kan via twee trajecten; voor het mooiste van de twee steek je de brug niet over en wandel je langs een bospad richting een uitzichtpunt, om even verderop opnieuw de oever van de Hoëgne te bereiken.

Vertrek: Parking 'Au Pont de Belleheid', Roquez 49, 4845 Jalhay 
Wegwijzer: blauw kruis (download de folder)
Afstand:  8.2 km

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

Vallei van de Statte en de Sawe

Als je alle drukte aan de Hoëgne wil vermijden, kan je naar het dorpje Solwaster, even verderop. Daar kan je twee mooie wandelingen maken langs de Statte en de Sawe, die absoluut niet moeten onderdoen voor hun bekendere broertje.

Beide wandelingen vertrekken aan de kerk van Solwaster en bieden dezelfde fijne afwisseling van bospadden, vlonderpaden en houten bruggetjes.

De Statte is één van de mooiste riviertjes en ontspringt in de Hoge Venen. Langs de route passeer je langs de Rots van Bilisse, een loodrechte rots van bijna 50 meter hoog. Doe geen moeite om de rots te beklimmen, want op de terugweg loop je er sowieso bovenop.

Wandeling langs de Statte
Vertrek: Kerk van Solwaster 14, 4845 JALHAY
Wegwijzer: blauwe rechthoek (download de folder)
Afstand: 8,7 km

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

De Sawe is het minst bekende van de drie riviertjes, maar vergis je niet: het is hier heerlijk wandelen! Dit riviertje is een stuk smaller dan de Statte of de Hoëgne, maar het wandelpad loopt dichter bij de river en je loopt langs meer watervalletjes.

Aan de wandeling van 6 km kan je nog een lusje koppelen dat je ook nog deels langs de Rots van Bilisse en de oevers van de Statte leidt.

Wandeling langs de Sawe
Vertrek: Kerk van Solwaster 14, 4845 JALHAY
Wegwijzer: gele rechthoek (download de folder)
Afstand: 6,2 of 12km

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

 

De coronaperiode deed de wandelmicrobe bij Pasar-journalist Bart Van Belle alleen maar toenemen. Sindsdien trekt hij er regelmatig op uit voor dagtochten van 20 kilometer of meer. Volg zijn wandelavonturen via zijn Instagram-account.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer