Duurzaamheid wordt steeds belangrijker

De toeristische sector besteedt steeds meer aandacht aan ecotoerisme en duurzaam reizen. In hoeverre hechten Belgische vakantiegangers hier ook waarde aan? Uit onderzoek* van reisorganisatie Eliza was here blijkt dat duurzaamheid voor meer dan een kwart (28%) van de Belgen een belangrijke rol speelt op vakantie. Bovendien juicht de meerderheid (65%) toe dat reisaanbieders zich hier meer mee bezighouden.

Bijna helft reizigers bereid tot financiële bijdrage milieu
Reizigers staan zeker open voor een financiële compensatie ten behoeve van het milieu, zo blijkt. Bijna de helft (41%) zegt bereid te zijn om een kleine bijdrage te doen tijdens het boeken van een reis zodat deze besteed kan worden aan een milieu-gerelateerd initiatief. Millennials (25 – 34 jaar) zijn hier het vaakst toe bereid (46%) gevolgd door 55-plussers (39%). Vanaf de leeftijd 65 jaar zakt dit weer aanzienlijk (33%).

Als gevraagd wordt waaraan men denkt bij een vakantie waarbij reizigers zelf iets bijdragen aan het milieu, noemt 26 procent een vakantie met de auto. 19 procent noemt het compenseren van de CO2-uitstoot van een vlucht. Ook denkt men aan een fietsvakantie (21%) en een vakantie met de trein (18%). Tenslotte noemt 11 procent een vakantie via een duurzame reisorganisatie en 9 procent een verblijf in een klimaatneutraal hotel.