'Een mogelijkheid om Pasar bekender te maken'

Corona heeft ons niet alleen op een andere manier doen denken, ook onze beleving van activiteiten is mee veranderd het afgelopen jaar. We geven graag op regelmatige basis een inspirerend Corona-verhaal van een vrijwilliger of een deelnemer op een Pasar-activiteit.

Deze week delen we het verhaal van Donald Horre, voorzitter van Pasar Kachtem.

Het voorbije jaar was voor heel wat mensen een nare ervaring. Als je in je nabije omgeving geconfronteerd werd met dat rare beestje, dan was je wel even stil. Zeker voor mensen die anders niet stil zitten (zoals ik er één ben), was die periode van lockdown bijna niet uit te houden. In het begin doe je allerhande klusjes die misschien al jaren liggen te wachten. Maar ooit geraken die ook wel op, en dan?! Je ziet mensen in je omgeving stiller worden en op de duur wat opstandig. Gelukkig was het tijdens die eerste golf heel mooi weer en kon je genieten op je eigen terras of van een leuke wandeling of fietstocht. 

Met onze Pasar-afdeling moesten we de ene na de andere activiteit afgelasten. Je had hoop, stelde activiteiten uit en uiteindelijk …. toch niets. 2020 was een ‘rampjaar’ op dat vlak. Enkel onze wandel- en fiets-tweedaagse op het Rhodesgoed vond plaats, weliswaar volledig corona-proof in de buitenlucht (én in echt stormweer!). Samen met de fietsclub EWVC raakten we net uit de kosten, want er mocht geen horeca zijn. Nog nooit waren we zo vroeg thuis na een activiteit. 

Stretjeswandeling

2021 kondigde zich niet anders aan. Met enkele bestuursleden wilden we niet bij de pakken blijven zitten: we moesten en zouden iets doen. Enkele jaren terug hadden we ooit eens een ‘stretjeswandeling’ gedaan, waarbij we vooral de nog bestaande kerk- en buurtwegels aandeden. Die wilden we opnieuw in de kijker zetten, ook omdat we dan zelf iets om handen hadden. 

Wegwijzers hadden we genoeg, wegeltjes zouden we zoeken en vinden.  We kregen toelating van de stad om de wegwijzers te laten hangen tot na de Paasvakantie. En voor het eerst maakte ik gebruik van RouteYou (voorheen werkte ik vooral met www.afstandmeten.nl )  

Normaal is de media-aandacht vanuit de kranten niet zo groot. Er gebeurt immers zoveel, dat ze het vaak de moeite niet vonden om een ‘wandeling’ aan te kondigen. Blijkbaar was dit in coronatijd anders. Nog nooit hebben we zoveel persaandacht gehad (Nieuwsblad, HLN, Streekkrant, De zondag, Krant van West-Vlaanderen, …). Nog nooit keken zoveel mensen naar onze Facebookpagina (waar we gretig promotie hadden gemaakt) en nog nooit werden we zoveel aangesproken over onze ‘Stretjeswandeling’, tot zelfs aan de schoolpoort waar ik gemachtigd opzichter ben. We kregen zelf het aanbod van enkele gemeenteraadsleden om te ijveren voor een definitieve bewegwijzering van de route. Anderen deden suggesties om nieuwe paadjes op te nemen. 

En zoveel aandacht snakte naar meer. Samen met De Wandelende Pekkers (wandelclub aangesloten bij Wandelsport Vlaanderen) doen we mee aan de Nationale wandeldag op 25 april (waar wij voor de routes zorgen). De Filou Classic (een wandel- en fietsevent in maart waar wij instaan voor de wandeltrajecten) wordt vervangen door een wandel- en fietsmaand (maand mei) en rond Rerum Novarum vervangen we de traditionele sneukeltoer door onze vroegere Erfgoedwandeling (destijds gemaakt in het thema ‘Stenen Vertellen’). Samen met Beweging.net  willen we de kleine en grote troeven van ons dorp nog meer uitspelen. Met foto’s van vroeger (we gaan zelfs terug naar 1904) en hier en daar QR-codes met info achter willen we gezinnen de kans geven om Kachtem te leren kennen. 

Plots promotiemogelijkheden zat: Facebook, kranten, website, buurtwetwerk HOPRL, … 

Betrek alle medewerkers

Voordeel bij dergelijke werkwijze: je hebt niet veel medewerkers nodig. Twee mensen die de route af en toe controleren volstaat. Dat is tevens ook een nadeel: de anderen zijn er niet bij betrokken. Dat is vooral een aandachtspunt: betrek alle medewerkers van je groep, laat hen dingen doen, wissel af op wie je beroep doet en vooral INFORMEER iedereen. Gebruik ook nieuwe technieken (QR-codes, routeYou, ….). 

En iedere afdeling kan dit. Iedere Pasar-groep heeft wel ergens in het verleden ooit eens een wandeling gemaakt. Bekijk of die nog actueel is, pas die wat aan en bewegwijzer die. Vraag toelating aan de gemeente om de wegwijzers langer te laten hangen. En je blijft er zelf actief door: de route moet immers gecontroleerd worden. Eens het beter weer wordt, kan je ook fietstochten plannen.. Misschien wat moeilijk om te bewegwijzeren, maar maak dan gebruik van RouteYou zodat de mensen GPX-tracks kunnen maken. Er zijn meer mensen dan je denkt die dat al doen. 

Kan je het niet alleen aan, zoek dan een andere vereniging die wil meehelpen. Binnen onze beweging zijn er mogelijkheden genoeg. Of de Gezinsbond, of een oudercomité, of een jeugdbeweging, … 

Mogelijkheden genoeg, en niet eens zoveel werk. Deze nare periode is een ideale gelegenheid om de mensen Pasar beter te laten leren kennen als dé vereniging die recreatie dichtbij in de kijker zet. Je eigen gemeente biedt zoveel mogelijkheden, maak er gebruik van. 

En wees gerust: het komt allemaal goed!!!