Haal meer uit je stedentrip met een Wereldstadgids

Veel Belgische stedentrippers schaffen als voorbereiding een Nederlands- of Engelstalige reisgids aan, maar weten vaak niet dat er een alternatief is: een Nederlands sprekende gids inhuren die in de betreffende stad woont. Het samenwerkingsverband ‘Wereldstadgidsen’ wil die leemte opvullen. Opgericht in 2015 door Robbert Reurings - gids in Barcelona, Peter Bijl – gids in Berlijn en Sandrina Bokhorst - gids in Rome, biedt Wereldstadgidsen Nederlandstalige privégidsen aan in meer dan 25 steden in Europa - waaronder Berlijn, Barcelona, Valencia, Antwerpen, Rome en Napels en intercontinentaal, zoals New York, Buenos Aires en Rio de Janeiro.

Binnen het netwerk bevinden zich drie Vlaamse gidsen: Ilse Vanaken in Malaga, Carolien Krijnen uit Antwerpen en Patrick Van Rosendaal in New York. 'In plaats van de veelal geijkte standaard rondwandelingen in papieren reisgidsen, nemen wij toeristen aan de hand mee naar bekende en minder bekende bezienswaardigheden, en geven hen een blik in de ziel van een stad. Daarnaast bieden wij ook verschillende thematische wandelingen of fietstochten aan.'  

Groeiend aantal steden
Momenteel is Wereldstadgidsen actief in 26 steden maar dat aantal zal in 2020 gestaag groeien: Antwerpen, Athene, Bangkok, Barcelona, Berlijn, Buenos Aires, Cordoba, Dublin, Edinburgh, Granada, Istanbul, Kuala Lumpur, Londen, Madrid, Malaga, Marrakech, Montevideo, Napels, New York, Parijs, Praag, Rio de Janeiro, Rome, São Paulo, Thessaloniki en Valencia.

Passie voor de stad
Alle aangesloten Wereldstadgidsen wonen reeds lang in hun stad en kennen deze op hun duimpje; geschiedenis, architectuur, gebruiken, de leukste restaurants en de grappigste weetjes, een rondleiding door een Wereldstadgids is geen saaie opsomming van jaartallen of andere droge kost. ‘Het moment dat een reisgids uitkomt, is die vaak binnen enkele maanden al weer verouderd. Omdat wij Wereldstadgidsen in de aangesloten steden werken en leven, zijn wij direct op de hoogte van nieuwigheden en veranderingen. Daar waar traditionele papieren reisgidsen stoppen met informatie, komen wij juist op stoom. Wij zijn geen cassettebandjes die hun verhaal opdreunen maar delen onderhoudend en met veel passie de liefde voor en kennis over onze stad', aldus Peter Bijl.

Verrassende tours
Naast op-maat-gemaakte rondleidingen worden er ook thematische tours georganiseerd: denk aan een speciale fietstocht voor kinderen door Parijs, een kijkje in de lokale keuken tours, een ‘Mysterieus Napels’ tour, een Praag-weg-van-het-massatoerisme tour, een Tweede Wereldoorlog tour door Berlijn en een dit-wist-je-nog niet-over-de-Sagrada Familia basiliek tour in Barcelona. Ook voor het zakelijke segment verzorgt Wereldstadgidsen maatwerk bedrijfsuitjes.

Meer info op www.wereldstadgidsen.com.