'Hoop dat mensen leren genieten van de kleine dingen'

3 minuten leestijd

De Coronatijd heeft een grote invloed op onze vrije tijd. In crisistijden zien we soms duidelijker wat belangrijk is. Misschien kunnen we er zelfs iets uithalen voor de toekomst. Pasar gaat de komende weken op zoek naar vrijetijdsverhalen en –ervaringen. Campagne- en bewegingswerker Isabel Haentjens bijt de spits af.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Wat is je favoriete vrijetijdsactiviteit tijdens de lockdown? Deed je dit ook al voor lockdown?

Tijdens de lockdown ben ik veel vaker aan het lezen. Dat is iets wat ik daarvoor al graag deed, maar er nooit de tijd voor vond (of maakte). Daarnaast maak ik ook véél vaker wandelingen in de buurt, dat deed ik voor lockdown eigenlijk maar zelden. Ik herontdekte de schoonheid van de Schelde, die hier vlakbij ligt. Ik geniet ervan om eens iets anders te zien dan de muren van mijn ‘kot’. Uit verveling maakte ik ook wel eens een puzzel van 1000 stukjes, maar dat was goed voor één keer.
 

Welke activiteiten ga je (proberen) behouden en welke niet?

Zowel het vaker lezen als wandelen ga ik toch proberen behouden.
 

Wat is het eerste dat je zal doen na de lockdown?

Gaan ontbijten of brunchen met m’n mama in ons favoriete zaakje “Ma & ik”.  En ook, iets (gaan) eten of drinken met vriendinnen. Het liefst op een terrasje in Gent om de lokale handelaars te steunen. Maar als dat nog niet kan, nodig ik hen graag thuis uit voor een hap en een drank.
 

Hoe ervaar je je vrije tijd in lockdown?

Door het wegvallen van het woon-werkverkeer en de deeltijdse tijdelijke werkloosheid kwam er plots een zee van tijd vrij. In de eerste week had ik het huis volledig gepoetst en het terras onkruidvrij gemaakt. Ik kocht 3 (vegetarische) kookboeken en haalde nog snel een yoga-matje in huis. Ik had schrik voor de verveling! Een paar weken later had ik helemaal niet meer de behoefte om alle vrijgekomen tijd zomaar op te vullen. Ik genoot ervan om in alle rust een boek te lezen, een podcast te luisteren, te spelen met de katten,… Die enge verveling waar ik zo ’n schrik voor had, heb ik minder ervaren dan in het begin gevreesd.
 

Mis je je gebruikelijke sociale contacten heel erg? En heb je eventueel nieuwe manieren geprobeerd om contact de houden tijdens de lockdown? Zoja, hoe ervaarde je deze?

Mijn weekends zijn in ‘normale’ tijden voornamelijk gevuld met het opzoeken van vriendinnen: samen ontbijten of lunchen, iets gaan drinken, picknicken,… Food & friends! Tegenwoordig spreek ik af met vriendinnen voor een bel-wandeling. We bellen elkaar op terwijl we elk in ons eigen buurt een wandeling maken. Video-bellen doe ik niet vaak. Ik vind het vaak vermoeiend en vind het niet leuk om mezelf voortdurend te zien op het scherm. Ohja, in de eerste weken maakte ik ook kaartjes en enveloppes uit oude magazines die ik per post verstuurde naar vrienden en familie.
 

Welk(e) voornemen(s) neem je mee uit deze periode?

Ik vind het vaak nogal moeilijk om ergens ‘nee’ op te zeggen. Ik ben er graag overal bij als er ergens iets te beleven valt, waardoor ik mezelf soms ook wel eens voorbij hol. Ik besef nu dat een dag zonder plannen niet per se een verloren dag is, maar ik ook thuis wel echt kan genieten van wat rust. Af en toe een dag vrij houden, dat is wat ik me wil voornemen.
 

Wat hoop je dat in de toekomst in onze samenleving zal veranderen?

Dit is een moeilijke vraag! Ik hoop dat het werk van het zorgend personeel en andere essentiële beroepen blijvend gerespecteerd zal worden. Er wordt vaak met afgunst gekeken naar bv. vuilnismannen… maar stel je voor als die er niet zouden zijn? Ik hoop dat mensen leren genieten van het kleine dichtbij en niet per se duizenden kilometers moeten vliegen om even te ontsnappen aan de ‘rat race’.

 

Wij zijn ook benieuwd naar jouw vrijetijdsverhaal. Deel je verhaal met ons en anderen. Heb je vragen, contacteer isabel.haentjens@pasar.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer