'Investeren in een elektrische fiets'

3 minuten leestijd

De Coronatijd heeft een grote invloed op onze vrije tijd. In crisistijden zien we soms duidelijker wat belangrijk is. Misschien kunnen we er zelfs iets uithalen voor de toekomst. Pasar gaat de komende weken op zoek naar vrijetijdsverhalen en –ervaringen. Vandaag laten we beleidsmedewerker Aagje Frederickx aan het woord. 

actua
  • Uitstappen en vakanties

Wat is je favoriete vrijetijdsactiviteit tijdens de lockdown? Deed je dit ook al voor lockdown? 

Ik ben nu weer meer aan het lezen. Dat deed ik vroeger ook dagelijks op de trein, maar dat verwaterde door de verandering van job en dagelijks vervoersmiddel. Ik heb ook al heel wat tijd besteed aan het naaien van mondmaskers en andere ‘naaiprojectjes’. Dat deed ik voordien ook al wel, maar minder frequent. Badmintonwedstrijdjes in de tuin, tuinieren, en af een toe een wandeling en fietstochtje in de buurt zijn nieuwe activiteiten die ik ontdekt heb tijdens de lockdown.

Welke activiteiten ga je (proberen) behouden en welke niet?

Ik kan geen activiteiten bedenken die ik na de lockdown niet meer zou willen blijven doen. Ik ga proberen om wat minder tv te kijken van zodra het leven weer in volle gang is. Zodat ik de tijd die ik daaraan besteedde kan invullen met één van bovenstaande activiteiten.

Wat is het eerste dat je zal doen na de lockdown? 

Ik mis de samenkomsten, babbels en drankjes met vrienden en familie het meest. Dus van zodra het weer mag, wil ik graag met hen weer afspreken om samen dingen te doen of elkaar gewoon weer te zien en een praatje te maken. Daarnaast mis ik het ook om in groep te sporten. Dat doe ik nu thuis via Zoom, maar da’s toch niet hetzelfde.

Hoe ervaar je je vrije tijd in lockdown? Heb je meer/minder vrije tijd? Leef je meer/minder gehaast? Is er iets opgevallen aan jezelf en/of je vrije tijd?

Ik heb meer vrije tijd doordat woon-werkverkeer wegvalt en door een aantal dagen technische werkloosheid. Ik ervaar mijn vrije tijd als veel rustiger, we leven veel minder gehaast. Ik heb ’s avonds en in het weekend minder het gevoel ‘te moeten bekomen van de week’. Dat vind ik wel een fijne ervaring. We ‘moeten’ ook nergens heen, ook dat draagt bij tot een rustiger gevoel. Doordat ik nu meer ‘echt vrije’ vrije tijd heb, ben ik meer gemotiveerd om nieuwe (creatieve) vrijetijdsactiviteiten uit te proberen. Maar soms geeft al deze rust en dat ‘in je eigen kot blijven’ ook wel een beklijvend gevoel. En is het wat van het goede te veel.

Mis je je gebruikelijke sociale contacten heel erg? En heb je eventueel nieuwe manieren geprobeerd om contact te houden tijdens de lockdown? 

Het gemis van sociale contacten is wel groot. Ik hou contact via apps als skype, hangout, zoom, houseparty, hier en daar een ‘anderhalvemeterzwaai’ bij vrienden/familie die in de buurt wonen. Het is wel fijn dat je een beetje contact kan houden via deze apps, maar het gebruik ervan (zeker in grotere groepen) is ook vermoeiend. Ik merk ook dat na een aantal weken lockdown het videobellen in verschillende groepen wat vermindert. Misschien algemene video-vermoeidheid bij iedereen?!

Welk(e) voornemen(s) neem je mee uit deze periode?

Ik vind de rust en het weinige gehaast een voordeel. Ik hoop dat we daarvan iets kunnen behouden na de lockdown. Ik ga ook investeren in een elektrische fiets om in de toekomst naar het werk te fietsen en zo dagelijks meer te bewegen. Ook fietsen en wandelen in de buurt en tuinieren hoop ik te kunnen behouden in de toekomst.

Wat hoop je dat in de toekomst in onze samenleving zal veranderen? Hoe hoop je dat het leven er zal uitzien na de coronacrisis?

Ik hoop dat we met z’n allen een ‘rustiger’ bestaan, buiten de ratrace kunnen beleven. Dat mensen minder gehaast moeten leven. Dat we meer tijd nemen voor de belangrijke dingen in het leven, voor de dingen die we nu het meest missen.

Wij zijn ook benieuwd naar jouw vrijetijdsverhaal. Deel je verhaal met ons en anderen. Heb je vragen, contacteer isabel.haentjens@pasar.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer