Kleur in de straten, bloemen in het atelier

Voor Arne Quinze zijn onze steden kil, steriel en futloos. Met reusachtige, kleurrijke sculpturen doorbreekt hij de monotonie van straten en pleinen. Beaux Arts Mons verwelkomt de eerste grote retrospectieve over een Belgische kunstenaar die wereldwijd succes kent.

Arne Quinze brak internationaal door met een reusachtig houten bouwsel op het Burning Man Festival in de Verenigde Staten. Van Parijs tot Shanghai heeft hij straten en pleinen opgefleurd met onconventionele sculpturen en constructies.

Als culturele hoofdstad van Europa deed Bergen haar bewoners in 2015 The Passenger cadeau. Zoals altijd roerden tegenstanders zich.

Dat hun belastinggeld verspild werd aan een kluwen van houten plankjes dat je thuis kan namaken als je eventjes de zelfbouwmarkt plundert!

Deze lente werd The Passenger ontmanteld. De kaalheid van de stad valt nu harder op dan ooit tevoren. Arne Quinze ging de eentonigheid al te lijf als jonge graffitikunstenaar.

Op de expo My Secret Garden ontdek je hoe de rijkdom van de plantenwereld hem de voorbije 25 jaar inspireerde. In zijn atelier schilderde hij abstracte waterlelies naar Monet en fleurige doeken die je kan vergelijken met bloemenweides.

Zoals bij hem thuis de tuin overloopt in de woning, zo plantte Quinze in Bergen een bloementuin aan bij het museum. Op de Grote Markt zijn aluminiumsculpturen opgesteld. Volgens de kunstenaar moet een stad dezelfde harmonie uitstralen als een tuin.

Arne Quinze. My Secret Garden Tot 29 augustus

BAM (Beaux-Arts Mons), Rue Neuve 8, Bergen, www.bam.mons.be