Slimme steden

2020 brengt niet alleen culturele hoofdsteden, maar ook twee nieuwe steden die zich European Capital of Smart Tourism mogen noemen. Gothenburg en Málaga bewezen dat ze innoveren op het vlak van duurzaamheid, toegankelijkheid, digitalisering en cultureel erfgoed en mogen daarom een jaar lang #EUTourismCapital gebruiken.

Málaga: 37 musea aan zee

Op twintig jaar tijd heeft de Spaanse stad er maar liefst 33 musea bij gekregen. Van badstad naar museumstad, met Picasso en Centre Pompidou als grootste namen. Uiteraard blijven de stranden een troef en die zijn bereikbaar dankzij een uitgebreid netwerk van fietspaden en het systeem van huurfietsen. Minder mobiel? Alle bussen zijn perfect toegankelijk en ook de helft van de taxi’s neemt met gemak een rolstoel mee.

www.malagaturismo.com

Gothenburg: duurzaamste ter wereld

Bijna alle hotels in het Zweedse Gothenburg zijn duurzaam en het openbaar vervoer rijdt volledig zonder fossiele brandstoffen. Het amusementspark draait enkel op windenergie en van elk evenement wordt de impact berekend. Die pioniersinitiatieven brachten de stad op de nummer 1 van de duurzaamste stedenindex. Digitaal zijn ze ook, die Zweden: overal in de stad is 5G en apps, website en social media zorgen ervoor dat iedereen snel vindt wat hij zoekt.

www.goteborg.com