Van Gogh Drenthe is Fietsroute van het Jaar 2024

‘Van Gogh Drenthe Fietsroutes’ is gekozen tot Fietsroute van het Jaar 2024. Dat maakte de jury bekend op de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht.

De Van Gogh Fietsroutes bestaan uit drie lussen van in totaal 150 kilometer. Deze kunnen gereden worden in combinatie met elkaar, maar ook afzonderlijk. De routes laten je kennismaken met het fraaie oerlandschap waar de kunstenaar zich door liet inspireren. Je fietst door speelse akkers met oude brinkdorpen, bossen en drassige veengebieden, waar de natuur weer haar gang mag gaan.

Uitmuntende kwaliteit

De jury toonde zich aangenaam verrast over de uitmuntende kwaliteit van deze fietsroute in eigen land. Zo voert de route over opvallend veel fietspaden, en biedt ze veel variatie. Het thema komt extra tot leven door mooie doorkijkpanelen en een boeiend routeboekje, vol verhalen over Vincent en de tijd waarin hij leefde.

Andere bezienswaardigheden 

Andere pluspunten zijn de vele andere bezienswaardigheden uit de geschiedenis van Drenthe, zoals de jaknikkers van Schoonebeek en Veenloopcentrum Weiteveen. Langs de route kom je daarnaast volop horeca tegen. Een mooie toevoeging is het net heropende Van Gogh Huis Drenthe, waar je het atelier van Vincent kunt zien. 'Aan alle details is aandacht besteed”, aldus de jury, “zelfs de bewegwijzering brengt de fietser geheel in Vincent van Gogh-sfeer.'

Vijf genomineerden

De Van Gogh Route Drenthe werd gekozen uit vijf genomineerden. De andere genomineerden zijn: La Vélobuissonnière in Frankrijk, de Lech Radweg in Duitsland en Oostenrijk, de Cykelleden Skane in Zweden en de Unionsleden in Noorwegen en Zweden.

De jury, bestaande uit Bert Sitters, Jessica de Korte en Mirre Oost, fietste al deze genomineerde routes na om ze te beoordelen aan de hand van een groot aantal criteria als bewegwijzering, voorzieningen, kwaliteit van de informatie etc.