Van vleugelslag tot tornado

Drie jaar na Play houdt Kortrijk zijn tweede triënnale, ditmaal onder de naam Paradise. 32 idealistische kunstenaars plaatsen interactieve werken in de stad. Spelen wordt aangemoedigd, en dromen nog meer.

Kan kunst de wereld redden? De vraag sierde het straatbeeld in 1993, toen Antwerpen de Culturele Hoofdstad van Europa was. De triënnale Paradise pikt de draad weer op en nodigt 32 internationale kunstenaars uit om in Kortrijk aan een betere wereld te komen sleutelen.

Volgens de curatoren hebben we meer dan ooit nood aan creatieve, utopische denkers. De werken komen buiten in de stad of in openbare gebouwen. Revoluties ontketenen ze niet, ze zetten dingen in beweging.

Hoe dat werkt, ontdekt elk kind (jong of oud) dat in het speelweb Harmonic Motion klautert, in winkelcentrum K in Kortrijk. Elke beweging doet het hele web dansen, als een vleugelslag van een vlinder die uitgroeit tot een tornado.

Choi Jeong-Hwa plaatst het kunstwerk Happy Together op de Grote Markt: 145 herbruikbare plastic torens. Ze zijn lokaal geproduceerd bij kunststoffabrikant Moderna uit Izegem, die zijn productielijn aanpaste om de torens te recycleren.

Komen je ook inspireren met hun idealisme: Berlinde De Bruyckere, Ugo Rondinone, Viktor&Rolf, Sanam Khatibi, Yoko Ono. Je mag ze dromers noemen, maar ze zijn niet de enigen.

Stadscentrum Kortrijk, ​26 juni tot 24 oktober, buiten- en binnenlocaties, www.paradisekortrijk.be