Vijf weken stappen door Zweden en Noorwegen

2 minuten leestijd

Wie pelgrimstocht zegt, denkt natuurlijk meteen aan een tocht naar Santiago de Compostella, maar ook Noord-Europa heeft zijn camino: het St. Olavspad, dwars door Zweden en Noorwegen. De Nederlandse journaliste Francine Postma beschrijft in haar eerste boek Onderweg – Alleen over het Sint Olavspad haar ervaringen en ontmoetingen tijdens de tocht van zowat 580 kilometer.

Postma liep in mei en juni 2018 de Sint Olavsroute door Zweden en Noorwegen. Postma, moeder van twee zonen, één met autisme en een andere met ADHD, had het stilaan gehad met haar drukke gezinsleven. Toen ze hoorde van het Sint Olavspad, besliste ze om een deel van de route te gaan stappen. Uiteindelijk stapte ze de hele route en was ze ruim 5 weken weg bij haar gezin.

actua
  • Wandelen

Postma stapte dagelijks tussen de twintig en dertig kilometer en overnachtte bij mensen die langs het pad woonden. Dat zorgde uiteraard voor heel wat bijzondere ontmoetingen. Zo ontmoette ze onderweg een andere Nederlandse pelgrim die ook een zoon met autisme had en op Facebook had gelezen over de tocht van Postma. Hij wilde Postma laten weten dat hij en zijn vrouw zware jaren achter de rug hadden, maar dat het niet altijd zwaar hoeft te blijven.'

Definitie van geluk

Onderweg kwam Postma ook zichzelf tegen. De Nederlandse piekerde onderweg heel wat af en moest behoorlijk wat ervaringen verwerken. 'Eens je die fase voorbij bent, komt voor mij de definitie van geluk: jezelf vergeten, vrij zijn van gedachten. Dat lukt me alleen als ik in m’n eentje ben...', aldus Postma.

Postma koos voor een pelgrimstocht met bagagevervoer en voelde zich bij momenten schuldig over die 'luxe-pelgrimage'. Tot een Noorse vrouw bij wie de journaliste de nacht doorbracht haar deed inzien dat er niet zoiets bestaat als 'een echte pelgrim'. 'Je hoeft niet per se all the way hardcore in een tentje te gaan om mee te tellen. Er is in het leven niet één juiste manier om dingen te doen. Ik hoefde dus niet zo streng voor mezelf moet zijn'.

'Wees niet bang'

'Onderweg – Alleen over het Sint Olavspad' bevat niet alleen het verslag van Postma doorspekt met mooie foto's, maar ook beschrijvingen van de verschillende routes. Op die manier kan het ook gebruikt worden als voorbereiding voor mensen die overwegen om zelf het Sint-Olavspad te lopen.

Postma sluit af met een aantal tips voor wie de route zelf wil lopen. 'Maak het jezelf gerust wat makkelijker. Je bent geen loser omdat je kiest voor bagagevervoer. En wees niet bang. Ook niet als vrouw alleen. Ga gewoon lekker alleen. Ja, je kan vallen, maar als je een telefoon en een powerbank bij je hebt kun je ook daar gewoon 112 bellen.'

'Onderweg – Alleen over het Sint Olavspad' is verschenen bij Uitgeverij Fjord. ISBN: 9789083014852

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer