Wandelen = welness

1 minuut leestijd

Wandelen, fantastisch wat dat met een mens doet.

actua
  • Wandelen

Voor je lichaam...
Wist je dat wandelen voor jou misschien wel gezonder is dan hardlopen?

Al verbrand je tijdens één uur hardlopen (10 km/u) tot wel drie en half keer meer calorieën dan tijdens één uur wandelen (4 km/u) - zo’n 210 versus 700 kilocalorieën - toch vertellen die cijfers niet het hele verhaal. Om vet te verbranden heeft je lichaam namelijk zuurstof nodig. Als je aan een hoog tempo loopt met een hoge hartslag, gebruik je die zuurstof vooral om glycogeen in je spieren te verbranden, eerder dan vet.

De ideale vetbrandingszone ligt tussen 50 en 65 % van je maximale hartslag. Laat dat nu net het hartritme zijn dat je kan aanhouden met een stevig wandeltempo...

...en geest

Ook je brein geniet van Pasar Zomert! Je hypocampus, het stukje in je hersenen dat verantwoordelijk is voor je geheugen, begint van nature te krimpen vanaf je 55ste.

Toch stelde neuropsycholoog Kirk Erickson vast dat oudere testpersonen die drie  keer per week 40 minuten wandelden, hun hypocampus tot 2 % konden doen groeien op jaarbasis. Bij testpersonen die even frequent stationair sporten (yoga), bleef de hypocampus krimpen aan 1,4 % per jaar.

Benieuwd hoe je smartphone je kan helpen om gezond te blijven?

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer