Waterval + Ardennen? Check Bayehon!

3 minuten leestijd

Een waterval in de Ardennen? Dan denk je natuurlijk meteen aan Coo. Voor de hoogste natuurlijke waterval van ons land moet je echter diep in de Hoge Venen zijn. Op een boogscheut van Signal de Botrange stort de Bayehon zich 9 meter naar beneden. De wandeling ernaartoe is één van de populairste routes van de regio.

reportage
  • Wandelen

Als je een weekendje Hoge Venen plant, kom je terecht in een wandelmekka. Wandelingen langs de Hoëgne, Sawe en Statte… Je leest er meer over op pasar.be, maar deze regio heeft nog veel meer te bieden. Een populaire en makkelijke wandeling in de regio rond Malmedy is die naar de Cascade du Bayehon. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

Het officiële startpunt van de wandeling (12,6 km) ligt aan de Moulin du Bayehon in Longfaye. Een makkelijk begaanbaar pad slingert langs de Bayehon, je wandelt in zowat 1,5 km tot aan de Cascade du Bayehon. Een aantal bruggetjes helpen je onderweg de rivier oversteken. Bij laag water kan je ook gemakkelijk te voet door de rivier waden. Het water nodigt bij mooi weer ook uit tot pootjebaden of dammetjes bouwen. 

Na een kort stukje klimmen krijg je de waterval te zien. Door de droogte van de voorbije weken is het voor ons jammer genoeg niet de woeste waterval die we al op foto’s hebben gezien… We zullen dus nog een keertje moeten terugkeren nadat het fiks heeft geregend. Langs een steil paadje klauteren we tot aan de voet van de waterwal, waar we ons lunchpakket opeten.  

Na de lunch klimmen we opnieuw naar boven en wandelen we verder. Door de bossen bereiken we het Fagne Tirifaye, een open venengebied op het dak van ons land. Onderweg loodsen een paar vlonderpaden ons door de meest natte delen van de route richting het Fagne de Setay. Langs een vlak en makkelijk bewandelbaar pad bereiken we uiteindelijk opnieuw het dorpje Longfaye.  

Daar duiken we opnieuw het bos in, om weer het pad langs de oever van de Bayehon te bereiken en een stukje dubbel te lopen terug naar het startpunt. 

Tip: als je vertrekt aan de Moulin du Bayehon, ligt de waterval vrij vroeg op de wandeling. Als je de waterval liever naar het einde van de wandeling toe tegenkomt, kan je parkeren langs de Route de la Baraque Michel. Waar het pad even parallel loopt met de N68 zijn enkele parkeerplaatsen. Je loopt dan eerst een stukje over het plateau, om daarna te dalen richting Longfaye en de oever van de Bayehon. 

Met kleine kinderen kan je uiteraard de wandeling beperken tot een retourtje van aan de Moulin du Bayehon tot aan de waterval (ongeveer 3 kilometer). 

Bekijk de route

De coronaperiode deed de wandelmicrobe bij Pasar-journalist Bart Van Belle alleen maar toenemen. Sindsdien trekt hij er regelmatig op uit voor dagtochten van 20 kilometer of meer. Volg zijn wandelavonturen via zijn Instagram-account.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer