Weg met Lonely Planet

Jarenlang stelde Lonely Planet een top tien samen met de bestemmingen die in het nieuwe jaar Best in Travel zouden zijn. Maar na 2020 is alles anders en zo ook hun lijstje met aanraders.

Dit jaar gaat alle aandacht naar mensen en plaatsen die volop kiezen voor diversiteit, duurzaamheid en de lokale gemeenschap.

1. Italië: Onderweg met Dante

Dante Alighieri, de schrijver en dichter die vooral bekend is van het epos De goddelijke komedie over de reis door het hiernamaals, werd geboren in Firenze en stierf in Ravenna. Tussen die twee kunststeden loopt Il Cammino di Dante, een wandelpad van 395 kilometer dat je in 20 etappes door Emilia-Romagna en Toscane leidt, over de Apennijnen en langs pastelkleurige dorpjes met middeleeuwse kastelen en Romaanse kerkjes. Tijdloos en traag door een hemels paradijs op aarde.

www.viedidante.it

2. Verenigd Koninkrijk: Op stap met daklozen

Het Britse Invisible Cities leidt daklozen op tot stadsgids en zorgt er zo voor dat bezoekers een uniek inzicht krijgen in de stad. De gids kiest zelf een thema en een parcours en of hij al dan niet wil praten over zijn ervaringen als dakloze. Dankzij het project verdienen ze niet alleen geld, maar hebben ze ook een nieuw doel en krijgen ze respect van mensen die hen anders letterlijk en figuurlijk links laten liggen. Je kan een rondleiding volgen in Manchester, Edinburgh, York, Cardiff en Glasgow.

invisible-cities.org

3. Canarisch El Hierro: Op een onbekend eiland

Zeg Canarische eilanden en we denken meteen aan Tenerife, Lanzarote en Gran Canaria. El Hierro, het kleinste van de hoofdeilanden, kennen maar weinig mensen en dat is onterecht. Wie op zoek is naar rust, ongerepte natuur en spectaculaire landschappen komt hier zonder twijfel aan zijn trekken. Het eiland is uitgeroepen tot Unesco-biosfeerreservaat en haalt zijn energie enkel uit hernieuwbare bronnen. Wie zandstranden geen must vindt en een langere reis geen bezwaar, vindt hier de perfecte bestemming om te wandelen, kajakken of snorkelen.

www.hallocanarischeeilanden.com