Verzekering

2 minuten leestijd

Als je op je fiets aangereden wordt door een auto, naar wie stuur je het Europese aanrijdingsformulier dan op? Is dat voor je familiale verzekering? En wat als de aanrijding in een ander Europees land gebeurt? Ik wil graag weten hoe de schade aan de fiets dan wordt vergoed. 

Helpdesk
  • Fietsen
  • Voor de aangifte van een aanrijding tussen fiets en auto, gebruik je best het Europees aanrijdingsformulier (of dat kan ook via de applicatie crashform). Dit doe je zowel in België als in elk ander Europees land. Als fietser heb je dat formulier niet op zak, maar de auto heeft dit aan boord. 
  • Als je het ongeval wil aangeven zonder dit formulier heb je sowieso alle gegevens van de auto nodig, zeker de nummerplaat en de identiteit van de bestuurder.
  • Als je als fietser niet in fout bent, dan is de betrokken autoverzekeraar aan zet. Als je niet akkoord gaat met de schadevergoeding of als die vergoeding lang op zich laat wachten kan je de rechtsbijstandverzekering inschakelen om je rechten te verdedigen. De vergoeding voor de materiële schade wordt gebaseerd op een expertise of eenvoudigweg op een bestek van een fietshersteller. Volg hierbij de goede raad van je eigen verzekeraar.
  • Als je gewond bent geraakt bij de aanrijding wordt een fietser in België (behalve met de speed pedelec) beschouwd als zwakke weggebruiker, hetgeen in ons land recht geeft op volledige vergoeding van je fysieke letsels door de betrokken autoverzekeraar, ook al was je als fietser in fout.  Behalve in Frankrijk, bestaat dergelijk of vergelijkbaar systeem zelden in andere Europese landen.
  • Voor je materiële schade aan de fiets val je ofwel terug op je fietsverzekering als je die hebt, ofwel op de betrokken autoverzekeraar als jij niet in fout was. In fout, zonder fietsverzekering, moet je zelf opdraaien voor de schade aan je fiets.

Nog een paar tips: 

  • Neem altijd een paar foto’s van de schade bij beide partijen en van de plaats van het ongeval.
  • Wanneer de autobestuurder zijn aansprakelijkheid betwist, of bv. veel te snel reed en daardoor het ongeval uitlokte, ga dan op zoek naar eventuele getuigen en noteer hun gegevens.
  • Bel bij betwisting ook steeds de politie.
  • Ook bij een eventuele betwisting vul je een aanrijdingsformulier in, elkeen kan zijn kant van het verhaal duiden in het vakje opmerkingen.

Beantwoord door Peter Wiels, woordvoerder van Assuralia 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer