Warme slaapzak

2 minuten leestijd

Ik heb een slaapzak met comforttemperatuur 7 °C, maar wil deze winter toch een trektocht maken met m'n tentje. Misschien zakken de temperaturen 's nachts wel tot het vriespunt of zelfs eronder. Kan ik op een of andere manier mijn slaapzak warmer maken, of moet ik echt investeren in een andere?

Helpdesk
  • Wandelen

De comforttemperatuur van een slaapzak refereert naar de omgevingstemperatuur waarbij je comfortabel kan slapen. Concreet wil dat zeggen dat je met jouw slaapzak (als die nog niet te oud is, want dan vermindert het warmtehoudend vermogen) een hele nacht zou moeten kunnen doorslapen bij 7°C. Als het kouder wordt en de temperatuur zak onder de 7°C, zal je waarschijnlijk wakker worden van de kou. 

Je kan de comforttemperatuur van je slaapzaak niet hoger maken, maar je kan wel het behoud van je lichaamswarmte in je slaapzak optimaliseren door:

  • warm in je slaapzak te kruipen (bv. door actief te bewegen en pas als je het warm hebt in je slaapzak te kruipen). Als je het al koud hebt, zal je slaapzak moeilijk warmte kunnen teruggeven en ga je bijgevolg langer kou hebben.
  • meer energie op te nemen voor het slapen gaan (bv. vetrijke voeding die trager verbrandt) zodat je lichaam de nodige energie heeft om zelf warmte te genereren.
  • niet door extra kleren aan te trekken in je slaapzak, maar eventueel wel door die kleren rond je slaapzak te draaien/binden/ritsen.
  • een liner te gebruiken die warmte vasthoudt, net zoals thermisch ondergoed dat doet. Helaas zal dit vaak niet zo’n groot verschil maken, slechts een 4 tot 5-tal °C.
  •  je omgevingstemperatuur te verhogen (bv. door met meerdere personen in een tent te liggen, een stoffen binnentent te gebruiken waarbij je minder warmte verliest.

Als het effectief vriest, wil je onderkoeling vermijden. Wat kan je doen? Misschien kan je een slaapzak met een lagere comforttemperatuur (bv. -5°C) lenen van een kennis of er eentje huren. Je kiest best voor een marge in de comforttemperatuur, want vermoeidheid, transpiratie, hevige wind en andere factoren werken in op de omgevingstemperatuur en hoe jij temperatuur aanvoelt in je slaapzak.

Beantwoord door Yanick Bos, Hiking Advisor

deel Artikel

extra tips

Gerelateerde helpdesk artikels

Techniek
Hoe neem je een gpx-track op met Strava
Techniek
Wandelschoenen kiezen
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer