Met een beperking in de bergen

Met één been vol in het leven: boerin Andrea Fürstaller en de liefde voor de natuur 

Vier jaar geleden verloor Andrea haar been bij een ongeluk. Nu woont ze weer in de bergen van Oostenrijk. Ze knokte zich dapper een weg terug in het leven, en daarbij speelden de bergen en de natuur een belangrijke rol. 

(Foto: © Österreich Werbung)

Het ongeluk 

Het is een heel gewone herfstdag in 2018. Andrea stapt op de boerderij van haar ouders in een tractor met laadbak, samen met haar vriend. Wanneer ze een steile helling afrijden, gaat de laadbak plotseling slingeren. De tractor gaat overkop, het linkerbeen van Andrea zit klem onder de cabine.  

Ze ondergaat meerdere operaties aan haar been, maar de artsen kunnen niets meer doen behalve amputeren. “Dan stort je wereld in”, zegt Andrea. 

Als kind al hielp ze mee op de boerderij van haar ouders. De natuur en de dieren speelden voor Andrea een belangrijke rol. “In al mijn ellende na de amputatie ben ik op de alm naast een van mijn lievelingskoeien gaan zitten en heb ik een potje zitten janken. En toen legde die koe haar kop op mijn schouder. Dat was zo’n rare gewaarwording, het leek iets uit een film. Maar dat dat dier dat deed, was zo echt en zo troostrijk.” 

De periode na het ongeluk was heel moeilijk voor Andrea. Maar toch liet ze zich niet uit het lood slaan. Ze stelde zich telkens kleine doelen voorop zoals weer leren stappen en haar petekind vasthouden zonder bang te zijn om te vallen.  

Beweging in de natuur 

Andrea bestempelt haar weerbaarheid als “koppigheid”. “Nu doe ik alles wat ik vroeger deed, misschien nog wel beter. Ik ben weer gaan dansen, klimmen, hardlopen, paardrijden. Die koppigheid heeft mij erg geholpen, ook al is dat voor mijn familie niet altijd even makkelijk”, voegt ze er met een lach aan toe. 

De mogelijkheid om weer actief te zijn in de natuur motiveert Andrea enorm om te leren omgaan met de situatie. “Het mooie van beweging is dat gevoel van vrijheid. Dat ik mij überhaupt weer kan voortbewegen, is een vrijheid die ik in de periode na mijn amputatie niet kende. Ik ben ontzettend trots dat mijn lichaam dat weer aankan. En dat mijn lichaam mijn ziel weer draagt.” 

Barrièrevrij op vakantie in Oostenrijk  

Het verhaal van Andrea laat zien hoe Oostenrijkers zelf van de natuur houden en die kost wat kost van dichtbij willen beleven. Daarom maakt Oostenrijk natuurbeleving voor iedereen mogelijk. 

Wanneer je je verplaatst met een rolstoel of rollator, of je hebt last van bijvoorbeeld je knie of een andere fysieke beperking, dan is wandelen op vakantie niet altijd vanzelfsprekend.  

Stappen, rollen of rijden, van buggy tot rolstoel: in Oostenrijk hebben heel wat regio’s comfortabele paden aangelegd die voor iedereen toegankelijk zijn. 

Van drempelvrije wandelpaden in Vorarlberg, alpiene belevenissen in het Kaunertal waar je met behulp van Swiss-Tracs zelfs met een rolstoel een steil bergpad op kan, avonturenprogramma’s in Schladming-Dachstein of zorgeloos zwemmen in meren in Karinthië. En natuurlijk zijn er overal barrièrevrije hotels en restaurants waar je na de uitstapjes kan ontspannen en genieten. Ook het openbaar vervoer en de kabelbanen worden toegankelijk gemaakt voor iedereen.   

Lees meer over het verhaal van Andrea 

Meer informatie over barrièrevrije vakanties op www.austria.info/nl/praktische-info/reizen-zonder-handicap