
Binnenkort knooppuntfietsen in de Jura
Knooppuntfietsen is bij ons ingeburgerd, maar nog een zeldzaamheid in Frankrijk. Sinds 2022 rolt het departement Doubs in de Franse Jura een knooppuntennetwerk uit, dat het tegen 2027 hoopt klaar te hebben. Pasar ging alvast op verkenning.
- Fietsen
1. Doubs vormt samen met de departementen Jura, Haute-Saône en het Territoire de Belfort de historische regio Franche-Comté, die sinds 2016 met Bourgondië de administratieve regio Bourgogne-Franche-Comté uitmaakt.
2. Geografisch is Doubs een deel van de Jura, het middengebergte dat ruim 300 km lang de Zwitserse grens vormt, waarvan 9.860 km² in Frankrijk en 4.140 km² in Zwitserland, met de hoogste toppen rond 1.720 m.
3. De bergketen gaf haar naam aan het geologische tijdperk jura, een periode in het mesozoïcum tussen het trias en het krijt die duurde van 201,3 miljoen tot 145 miljoen jaar geleden. Reden daarvoor is dat er in het gebergte veel gesteente van jurassische oorsprong liggen.
4. De jura was het moment in de geschiedenis van de aarde dat de continenten vorm kregen en onze contreien vooral uit ondiepe zeeën bestonden. Het was een gouden tijd voor zeereptielen, maar ook op land ontwikkelden zich de grootste, plantenetende dinosauriërs ooit, zoals de brachiosaurus en diplodocus. Bij de roofdieren maakten onder meer de ceratosaurus en allosaurus de jura onveilig. Zware jongens als de tyrannosaurus rex of triceratops kwamen pas miljoenen jaren later, in het krijt. Vandaag loop je geen gevaar meer een dino tegen het lijf te lopen, tenzij in het pretpark Dino-Zoo.
5. De Jura – het gebergte dus – is bekend voor zijn strenge winters. Zowel in de Franse als de Zwitserse Jura werden de respectieve landelijke kouderecords genoteerd. In de zomer is het klimaat vergelijkbaar met Bourgondië. De westelijke flanken van de bergketen zijn op circa 250 tot 450 m hoogte zeer geschikt voor wijn, zeker op de kalk- en mergelhoudende bodem. Al sinds de Romeinse tijd wordt er aan wijnbouw gedaan. Alle soorten wijnen worden er gemaakt, waarbij de vin jaune (van savagnindruiven) en de strowijn (een aperitief of dessertwijn) meest typisch voor de Jura zijn.
6. Bij wijn hoort kaas. In de Zwitserse Jura is de jura, een gruyèrekaas, bekend. In Frankrijk heet de harde gruyèrekaas de comté. Tijdens een van onze knooppunttochten doen we het Fort Saint Antoine aan, waar tienduizenden grote comtékazen liggen te rijpen in ideale frisse en vochtige omstandigheden. De vele bruin-witte montbéliardkoeien in het landschap staan allemaal ten dienste van die kaas.
Behalve fietsen valt er duidelijk genoeg te zien en te genieten in de Jura!
Lees de volledige reportage in Pasar Fietsen van Mei 2025.